Hamit Bey / Süzan Nyego Apartmanı

Katkıda bulunanlar: 
  • Didem Avincan

Mimar Apostol Mavrodoğlu tarafından tasarlanmış olan orijinal ismi Süzan Nyego Apartmanı; şimdi ise Hamit Bey Apartmanı.

Nereden mi biliyorum; 1944 tarihli Pervititch Haritası‘ndan.

O dönem ismi Gümüşsuyu Caddesi olan şimdinin İnönü Caddesi’nde, yakın zamana kadar 59, şimdinin 47 numarası olan bina. 

Mimar Apostol Mavrodoğlu binalarını sonra yazarım diyordum ama ilk ismi Teodoridis Apartmanı olan Şişli’deki Uğur Apartmanı seriyi başlattı, oradan gidelim….

Süzan Nyego kim bir türlü bulamadım; benim sonraki adreslerimden birinin bu bina olacağını fark eden iç mimar Didem Avincan da araştırmış. Bana “Niyego/Niego çok geniş bir soyadı ailesi (Yahudiler arasında) imiş, bizdeki Yılmaz soyadı gibi. Ama adı Süzan-Suzan Niego olan bir kayda rastladım, tabii ilgisi var mı bilemedim, gazetelerde bol haber var Niegolarla ilgili” yazmış ve bir soy kütüğü tablosu ile bir gazete kupürü göndermiş. Kupürdeki eşya satışı yazısı nasıl iyi! İnsanın o eşyaları canı çekiyor, merak ediyor!

SUZAN’DAN HAMİT’E NASIL GEÇİLDİ ACABA?

Soy kütüğünden en azından Suzanne Sarah Niego’nun Haim Niego’nun eşi olduğunu anlıyorum. Pervititch Haritası’ndan ise binanın 6 katlı, bahçeli ve avlulu olduğunu görebiliyorum. 

Hamit Bey kimdi, ne zaman Suzan’dan Hamit’e geçildi bilmiyorum. 

Ressam Eleonora Arhelaou’nun Salt Mimarlık Arşivi’ndeki 90’lı yıllarda çekilmiş fotoğraflarından da (siyah beyaz olanlar) binanın bir önceki tabelasını görebiliyoruz. Ben hemen her gün önünden geçer o “Hamit Bey Apartmanı” yazısını bayağı oraya yakıştıramadan yüzümü ekşitirim -tek derdim bu çünkü ama yani oluyor mu o-. 90’lardaki apartman tabelası daha güzel ama o da kapının işini kapatıyormuş -bence-.

Apostol Mavrodoğlu isminin yazılışından; -Yunan ve Arap alfabeleriyle yazıldığından 1920’lı yıllarda- tam emin olamamıştım, bu binadaki mimar isminin yazılışı Türkçe.

BELL EVİ

Peki binanın içi…

“Dışardan içini hiç böyle tahmin etmezdim” diyebileceğimiz bir daire ile karşı karşıyayız.

Natura Dergi, 2020 yılı Ağustos sayısında Hamit Bey Apartmanı’nın dördüncü katındaki “Bell Evi”ni konu yapmış: “Normalde ailesiyle birlikte Londra’da 6 yatak odalı Viktoryan tarzı bir evde yaşayan ve dünyanın her yerinde seyahat ederek çalışan tekstil tasarımcısı İngiliz bir ev sahibi için tasarlanmış. Benzer vizyona sahip bir tasarımcı olarak mimarlarla uyum içinde çalışan ev sahibi, alüminyum radyatörlerin ve plastik pencere çerçevelerinin orijinal dökme demir radyatörler ve ahşap çerçevelerle değiştirilmesini; eski ahşap yer karolarının çok iyi durumda olmamalarına rağmen korunmasını; duvarlardaki süslemelerin de eksik kısımlarının orijinal parçalardan kalıplarla çoğaltılarak tamamlanmasını tercih etmiş. Böylece mimarların yaptığı ilk şey daireyi eski haline getirmek olmuş.”

Yazının tamamı burada https://www.naturadergi.com/anasayfa/bell-evi/. Birkaç satır alıntılayayım: “Üst dolaplar kaldırılarak, duvar süslemeleri görünür hale getirilmiş”;  “Ev sahibinin, hamamlarda ve hatta mezarlıklarda görmeye alıştığımız, Türkiye’nin en yaygın mermerlerinden olan Marmara mermerini tercih etmesi üzerine, mimarların günümüzde pek yaygın kullanılmayan ancak İstanbul’un asırlık apartmanlarında hala var olan dumanlı düzensiz desenleri bulmaları günler sürmüş.(…) Evin mevcut iç kapıları iptal edilerek çerçeveleri yapının kendi döneminin tarzına uygun şekilde yenilenmiş.”

* İç Mimari Tasarım: Ofist, Yasemin Arpaç, Sebahattin Emir tarafından yapılmış. 160 m2 imiş. Fotoğraflar: Ali Bekman

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • Didem Avincan
    Tarih: 15:17h, 13 Temmuz Cevapla

    Şimdi sesli düşündüklerimi yazayım istedim:
    1926 PERVITICH haritalarında yok, 1932 tarihli gazetede Süzan Niyego olarak geçiyor apartmanın ismi, 1944 PERVITITCH haritalarında artık görünür ve yine isim aynı, demek yapımı 1926 sonrası, A. Mavrodoğlu’nun Teodoridis Apartmanı’nından sonraki bir projesi…Hamit Bey oluşu ise 50’lere rastlıyor olsa gerek yada çok daha sonra…

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Gümüşsuyu

Gümüşay Apartmanı – Ahmet Hamdi Tanpınar Evi

Misal çok yakınımda Gümüşsuyu-Ayaspaşa Emektar Sokak’ta bir berber var. Berber gibi berber. Saç tasarımı falan yapmıyor, pencereleri David Beckham ya da Ronaldo fotoğraflarıyla donatılmamış ve uygun fiyatlı. Meğer onun olduğu bina, Gümüşay Apartmanı, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın son yaşadığı ve Türk Edebiyatı’nın benim en, en, en,

Devamı »
Asmalımescit

Asmalı Mescit 74, Asmalımescit 47

“1901 doğumlu gazeteci Fikret Adil Kamertan, Asmalımescit 74 adlı İstanbul’un bohem hayatını anlattığı, kendi ifadesiyle, “romanımsı hakikat, hakikatimsi roman”ında Asmalı Mescit’i böyle tanımlıyor. Çıkardığı Artist ve S.E.S. (Sanat, Edebiyat, Sosyoloji) dergileri alanında öncü yayınlar olarak biliniyor. Çalıştığı gazetelerde haber, fıkra, röportaj ve sanat eleştirileri yayınlanıyor;

Devamı »
Taksim

Şark Apartmanı

Osmanbey’de kaderine terk edilmiş güzel Şark Apartmanı bu sitede var. Bir Şark da Taksim Meydanı’nda var. 1930’ların sonundan itibaren Taksim Meydanı’ndan çekilen bütün fotoğraflarda Şark Apartmanı görülüyor.  Mimarını bulamadım.  Apartman, kavimli cephesiyle hem Gezi Parkı’nı, hem bütün açıklığıyla Taksim Meydanı’nı hem de AKM ve The

Devamı »
Moda

Mehtap Apartmanı

İstanbul’da Moda kıyısında yürüyüp de bu apartmanı görmemiş, şöyle bir bakmamış olan yoktur sanırım. Geçen vapura bindim mis, Moda sokaklarında onlarca apartman fotoğrafı çektim hayranlıkla. Sonra bilmeden ne kadar çok mimar Melih Koray yapısı çekmişim şaşırarak fark ettim. Kesinlikle bir ruhu var Melih Bey’in yapılarının.

Devamı »
Gümüşsuyu

Havacı Canip Orhun Evi

Apartmanları ve yaşayanlarıyla Gümüşsuyu’nun -hatta Ayaspaşa diyeyim- en karakteristik sokaklardan biridir Saray Arkası. Alman Konsolosluğu’nun arkasında kalan, ‘nezih’ tabir edilen sokaklardan. Komşum; bu hesapta sıkça da yer alır. Güzel bir bina ve -nadir olur- bir yazı var; şahane: “Bu ev 1900 yılında Mehmet Vehbi Bey tarafından Mimar

Devamı »
Kurtuluş

Kurtuluş’ta bir resimli apartman

Çünkü “Apartmandakiler resimlere ilgiden çok şikayetçiler. Fotoğraflamak isteyenler olduğu için üzerini boyamak niyetindelermiş” yazmış Deniz Hanım… Yani boyamadan kapatma yöntemleri var da… Tabii apartman içi daha özel bir alan, insanlar da tür tür, apartman sakinlerinin de delirmesi anlaşılırdır muhtemelen. Ama biz kaydımızı tutalım. Çünkü güzel.

Devamı »
Ziverbey

Razi Trak Köşkü

Çıkan kısmın özeti: Şişli’deki Trak Apartmanı‘nın Trak Ailesi ile ilişkisini henüz kuramadım, belki de hiç yok.  Ancak Halaskargazi Caddesi üzerinde Trak Apartmanı’nın karşı çaprazında yer alan Gün Apartmanı‘nı yaptıranlar Traklar. Aileden orada oturanlar da olmuş. Ama Emine-Razi Trak çiftinin asıl oturduğu, çocuklarını -İnci, Elçin, Ethem

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.