Konak Sineması Yeniden

Konak Sineması’nın rölyeflerini Erol Evgin’e sordum, mutluyum:)

Çıkan kısmın özeti:

Her şey, Haziran 2020’de, İstanbul’da yaşayan pek çok kişinin önünden geçmiş olabileceği Harbiye’deki Başaran Apartmanı hakkında kısa bir metin yazmamla başladı. Bina ile ilgili metinde tabii ki, “Bir zamanların efsanevi sineması Konak da bu binanın altındaymış” yazmıştım.

Yasemin Hanım’ın (Yasemin Uygur sanırım, Instagram’da @yasekase) paylaştığım fotoğraftaki salonu ve eşyaları tanıyınca harika bir şey oldu. Beni, apartmanı yaptıran bir dönemin tütün tüccarı Hakkı Başaran’ın torunu olan annesi Ayşe Hanım ile buluşturdu.

O eşyaları saklamak için ev bile tutan Ayşe Atakan Genç ile uzun konuşmamızın metnini buradan okuyabilirsiniz. Mimar Rükneddin Güney’in yaptığı bina ile ilgili ayrıntılar “leziz!”

Hızlı geçeceğim…

Şöyle diyordu bir ara Ayşe Hanım, “Dedem Hakkı Başaran 1966 yılında vefat etti, iki dayım anlaşamadılar, sinemayı Banker Kastelli’ye verdiler. O da bir pasaja dönüştürdü ama dükkanların her birini birkaç kişiye satmış galiba. Orası bitti, öyle atıl kaldı. Hâlâ onda duruyor mu bilmiyorum ama Sadi Çalık’ın sinemanın duvarlarındaki ünlü rölyeflerini Erol Evgin aldı.”

MERAKLA 3 YIL BEKLEDİM…

İşte o gün bugündür ben deli gibi merak ederim. O rölyefleri gerçekten Erol Evgin mi aldı? Ayşe Hanım’ın yalan söyleyeceği yok da, o da o dönem çok genç, bazen öyle bir laf çıkar vs. Erol Bey aldı ise ne yaptı, nasıl değerlendirdi…

Ben bunu heeppp merak eder, “Bir gün Erol Evgin ile karşılaşsam da sorsam” derim -çünkü bina dedektifliği bunu gerektirir-.

İKİ GÜNCEL HABER

Ve bugün:

Şimdi iki yeni haber:

1- Nasıl Olunur isimli podcast’imin 199. bölümünü dinleyenler fark etmiştir,  Erol Evgin’e sordum:)

2- Konak Sineması’ndan dönüştürülen pasaj satılıyor. Fiyatı, 720.000.000

MÜFİDE ÇALIK’IN RİCASI ÜZERİNE…

İlkinden başlayalım: Erol Bey, arabeskin yükseldiği bir dönem sahnelerden uzaklaşıp okuduğu mesleğine mimarlığa dönüyor. Eşi Emel Hanım ile açtıkları bir mimarlık ofisi var. Sanırım o dönemler…

Mimar Rükneddin Güney sadece Konak Sineması yapılırken dekorasyonuyla da ilgileniyor. Sinemanın içindeki meşhur, bugün bile sinemaya gitmiş insanların aklına kazınmış olan rölyefleri de Şadi Çalık yapıyor. Heykeltraş Şadi Bey, Erol Evgin’in de okuldan hocası. Sinema Banker Kastelli’ye satıldıktan sonra şekil ve işlev değiştirirken, Şadi Bey’in kendisi gibi heykeltraş olan eşi Müfide Çalık da, Erol Bey’i arıyor ve “Erol, yıkıyorlar Konak Sineması’nı bizim işlere sahip çık” diyor. Evgin, “Ne yapmamı istersiniz?” deyince de, “Bizim yerimiz yok ama sen al, sakla, değerlendir, çok değerliler bizim için, kurtarın” diyor. Erol Bey, hepsini dikkatlice söktürüp bir depoya kaldırtıyor önce… Bir zaman sonra, erol Bey, rölyeflerden bir kısmını orada Banker Kastelli için yapılar ofiste değerlendiriyor, Karadeniz folklorüne gönderme yapan bölümü. Dİğerlerini de evine götürüyor. Şimdi hâlâ evinin duvarındaymış, tam bir kompozisyon olarak…

3140 M2 720 MİLYON TL

Konak Sineması’nın satılışını ise bana, binaya ilgimi bilen Göksan Hanım (Göksan Yalnızer @kwgoksan) haber verdi. sahibinden.com‘daki ilanda bir video ile birlikte şu bilgiler de var “İçinde toplam 80 adet dükkan alanının bulunduğu pasaj 3 katlı. Giriş zemin kat 1.120 m2, alt katı 1.010 m2 ve üst katı 1.010 m2 olmak üzere toplam 3.140 m2 kullanım alanına sahiptir.”

BULUT HALİNDEKİ BİLGİ METNE DÖKÜLÜNCE…

2020’de bu bina ile ilgili yazdığım metne “Birilerinde ‘bulut halindeki’ bir bilginin, kayıtlı bir metne, hafızaya dönüşmesi harika…” cümlesini eklemişim.

İyi ki yazdım, iyi ki Ayşe Hanım anlattı, iyi ki Erol Bey’e sordum o da yanıt verdi. Ve bir eseri-binayı daha kaydettik. Umarım girişinden asla içinde o geniş alan ve zenginliği barındırdığı belli olmayan pasaj yeniden hayat bulur.

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Konak Sineması Yeniden ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Ihlamurdere

Şişik Palas

Meşhur, adı sıkça duyulan binaların bile tarihine dair belge bilgi çok azken, o bilgiler de kopyalana kopyalana aşınmışken Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi’ndeki bir yapının geçmişine dair bilgi bulabileceğime dair çok da umudum yok. Ama her daim ismi dikkatimi çekiyor, Şişik Palas. İsmiyle bile kafamda kısa öyküler

Devamı »
Asmalımescit

S. Önay Apartmanı – 2

Ya süper oldu; bir yapının daha, -hem de sözlü tarihi de içine katarak- kaydını tutmuş oluyoruz… Bulduk! Çıkan kısmın özeti: S. Önay kim bir türlü bulamadım ama yine de mimarlarını bildiğim bina hakkında buraya birkaç satır yazdım. Sonra öğrendik ki Nuri İyem, Ferruh Başağa ve

Devamı »
Gümüşsuyu

Üçler Apartmanı

1930’lardan bugüne gelen Mühendis İbrahim Galip Bey, şimdiki adıyla Akar Palas Apartmanı‘ndan bahsederken, yanındaki Üçler Apartmanıyla onu, o dev bloğu çok da sevmediğimden bahsetmiştim. Ben pembe rengi, yenilenmesine rağmen yine de dökülen hali, pimapenlerle kapatılmış balkonları ve dev blok haliyle pek de sevemem orayı. Yıllarca

Devamı »
Asmalımescit

S. Önay Apartmanı

İstiklal’den Şimdi’ye girer gibi girin (Atlas Apartmanı’na da değinmek lazım) -ya da Yakup’a girer gibi diyeyim- hemen birkaç adım sonrasında bu apartman. Mimarlarını biliyoruz; Beyoğlu’nun pek çok binasında görebileceğimiz iki isim. Ve şükür ki imzalı bir apartman. Mimarlar Mimarlar: Victor Adamandidis ile Dimitrios Nikola Petsillas. 

Devamı »
Gümüşsuyu

Doğan Apartmanı

“Bir başka Doğan Apartmanı, sahibi aynıydı…” Çok bilinen, bugün bile insanın içini buran bir gerçek hikâyedir. Yıl 1939, Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent’in oğlu Doğan, 11 yaşında, İsviçre’nin Flims Kasabası’nda Alp Dağları’ndaki bir heyelan nedeniyle hayatını kaybeder. Kazım Taşkent, olayın olduğu yere, ellerini dağlara

Devamı »
Şişhane

Haliç (Hacı Recep) Apartmanı

Daha önce Gözcü -eski adıyla Gayret- Apartmanı vesilesiyle paylaşmıştım; Son Posta Gazetesi, 1931 yılında “ekonomik buhrana rağmen parası olup apartman yaptıranları, bu binaların ‘kaça çıktığı’ bilgisi ve bazı özellikleriyle birlikte ‘ifşa ediyor’”du. Sevmediğim bu habercilik tarzının yıllar yıllar sonra iki bilgi kırıntısına muhtaç benim gibi

Devamı »
Gümüşsuyu

Dilâram Apartmanı

Hemen her gün önünden geçtiğim, geçmişte ara ara isminin fotoğrafını çekip Dilara Koçak’a gönderdiğim bir yapı: Dilâram… Bu ne aşk… “Dilara yaptıranın kızı mıymış, eşi mi?” diyorum ara ara içimden. Bir gün yine mahallenin Pervititch haritası halinde dolanırken gördüm, Dilâmar Apartmanı. DİLAMAR OLMASIN? Binanın gerçek

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.