Merkez Apartmanı (Daru Sultan Hotels Galata)

Yapım Yılı: 1932 sonrası

Bazı semtlerin kaderi bazı binalarla yazılıyor, isimleri o binalarla özdeşleşiyor. Beyoğlu, Şişhane için de bu bina Frej Apartmanı, Sarkusyan binası.

Bina fiziksel güzelliği, görkemiyle etkili olduğu kadar hikâyesiyle de dikkat çekici. Benim için hazine gibi bir buluntu olan Çelik Gülersoy metni ve Afife Batur yazını ile Frej Apartmanı’nın hikayesini yazmıştım. Okumanızı tavsiye ederim.

Rum mimarlar, zenginlik, miras meseleleri, olaylar ve olaylar, hatta akıl hastalıkları ya da “iddia edilen akıl hastalıkları” enteresan ortaklıklar.

FREJ APARTMANI O KADAR BASKIN Kİ…

Frej Apartmanı bence çok dişi, ama aynı zamanda pek Alfa bir karakter; çok baskın. Şişhane’de her şey, onu merkez alarak tarif ediliyor gibi. Bölgede bir bina aramaya kalktığınızda Frej de Frej…

Peki karşı köşesini tutmuş, Şişhane fotoğraflarının olmazsa olmazı, ‘o sade ama görkemli bina’? Adı, hikâyesi yok gibi…

Durumunu Harbiye’de, Şişli-Nişantaşı yıl ayrımındaki ikonik binaya çok benzetiyorum. Bugün Turkish Bank olan Lucie (Topalyan) Apartmanı’nın adını bulana kadar göbeğim çatlamıştı. Herkesin varlığını bildiği ama kimliği çıkarılmamış bir çocuk gibi, yaş almış o bina da…

‘MERKEZ’ ÇOK MERKEZİ OLUNCA…

Şişhane ‘merkezindeki’ bu binanın, hakkında araştırma yaptığım Apostolos Pistikas‘ın eseri olduğuna dair şüphelerimle fotoğrafını twitter ve Instagram’dan paylaşmama rağmen bir kişinin bile ismini bilememesi beni şaşırtmadı.

Sonra iki kişiyle yazıştık, onlar da benim gibi araştırarak ipuçlarını birleştirerek ismi hakkında tahmin yürütüyorlardı, “Merkez Apartmanı”.

1932 tarihli Pervititch haritasında bina henüz yok ama alanı belli, Çiçek Han ve Zümrüt apartmanları gibi onun ismi de kurşun kalemle yazılmış, Merkez. Ama o kadar da merkezde ki insan bunun isim olup olmadığından emin olamıyor.

YAŞAYAN YAZINCA EMİN OLDUM

Binanın ismi yokken binadan araştırma yapmak zor; ama Merkez Apartmanı ismiyle denemeler yapınca bir tez, bir blog yazısı çıkıyor. Ama benim isimden emin olma nedenim bir anı kitabı (tesadüfen bulmuştum yazarın ismini, kaybettim, ayrıca bulup yazacağım).

8 Ağustos 1941’de Alman Hastanesi’nde dünyaya gelen yazar, doğar doğmaz Şişhane’deki Merkez Apartmanı’na götürüldüğünü, o büyüyünce, amcasının oğlunun da onlarla yaşamaya başlamasıyla evin dar geldiğini ve ikinci kattaki kiracılarını tahliye ettiklerini yazıyor. Ve ben emin oluyorum; orada yaşamış biri var ve burası kesinlikle adıyla yeriyle ‘merkez’dir.

Mimarımız ise Apostolos Pistikas.

ARTIK BİR OTEL

Merkez Apartmanı, geçtiğimiz yıllarda Marmara Apartmanı (Gümüşsuyu), geçtiğimiz günlerde de hem Ata Atabek (Atalar) binası, sonra şimdi adının Ateşler Binası olduğunu bulduğum Pistikas Apartmanı vesilesiyle  bahsettiğim Apostolos Pistikas’ın imzasının hâlâ durduğu ve görünür olduğu binalardan.

Bina restorasyondan geçmiş bugün artık bir otel; Daru Sultan Hotels Galata.

Otele internetten baktığımda Osmanlı İmparatorluğu göndermeli şaşaalı dekorasyonu beni önyargılara boğduğundan binada mimara, binanın eski haline ilgisiz insanlar bulacağımı düşündüm. Öyle olmadı.

İMZASI DURUYOR

İlk önce kapının yanındaki imzayı gördüm; Ateşler Binası’nda yani Pistikas’ın yaşadığı, yaptığı Pistikas Apartmanı’na bir plaket asılmasına sevinsem de imzasının kapı yanındaki yerinden silindiğini ya da üzerinin kapatıldığını görmek beni üzdü. Burada imzayı görünce pek sevindim. Resepsiyondaki genç beyfendi de beni şaşırtan biçimde binanın geçmişiyle yakından ilgiliydi.

Binanın girişindeki döşemelerin orijinal olduğunu, 1930 sonrası yapılmış olabileceğini söyledi -ki bunu Pervititch haritasından biliyoruz-.

Haliç ve Galata Kulesi manzaralı binanın tavanları yüksek olmalı. Beni şaşırtan şey ise binanın sandığımdan daha küçük bir yerleşim alanı olmasıydı. Resepsiyonun olduğu alana oturmuş tüm bina.

Bu bina ile Apostolos Pistikas dosyama ‘şimdilik’ ara veriyorum; onu birlikte anılmadığı binalarıyla anmaktan gurur duydum. Mirasının başına gelenleri yazdım, bari ismiyle ve binalarıyla yaşasın.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Taksim

Ay Yıldız Apartmanı

Kristal Gazinosu, Cumhuriyet Anıtı gibi yapıların fotoğraflarında heybetiyle görülen, üzerinde dev ay yıldızıyla Ay-Yıldız Apartmanı. Meydanın batısını gösteren eski fotoğrafların çoğunda var; Taksim su depolarının hemen bitişiğinde, yuvarlatılmış köşe balkonuyla… 6 katlı ama çok daha yüksek gibi. Bina 1986’da -neden bilmem- yıkılmış. Orada pek çok Cumhuriyet

Devamı »
Şişhane

Rossolimo Apartmanı

Siyah beyaz -şahane- fotoğrafı @ferikeuy_platform hesabında “1960-Maçka’da bir Apartman” alt yazısıyla gördüm. O kadar tanıdık geliyor ki… Sonra! Maçka’da değil… Binanın, Tepebaşı’ndaki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü olduğunu fark ettim. BİRKAÇ KEZ DEĞİŞMİŞ İSMİ Mimar Guglielmo Semprini’nin (G.Semprini, Architetto) imzasını çekmiştim, altında da yenileme projesini yapan Sinan

Devamı »
Kurtuluş

Adil Çocuk Evi

Meğer ne çok insan görüp merak ediyormuş. Hatta ne çok insan bu ev üzerinden hayaller kuruyormuş. Efsanevi bilgiler de çok, “Sahibi şöyleymiş, böyleymiş…” En çok gelen yanıt ise: “Bir zamanlar ana okulu-kreşti”. 30 yıl ve öncesi öyleymiş: Adil Çocuk Evi. Ama ne efsane bir yuva.

Devamı »
Gelibolu

Alaeddin Kemerli Sardalya Evi

Haziran 2018. Gelibolu’da ilk kez vakit geçiriyorum belki de…. Bir grup arkadaş günbatımının güçlü güneşine karşı rengarenk deniz şemsiyeleriyle donatılmış, taka sesleriyle bütün olmuş İlhan Restoran’a doğru yürürken gördük bu evi. 6 kişiydik, kadın-erkek hepimiz vurulduk. Hatta orayı birlikte kiralama, dönem dönem birlikte ya da

Devamı »
Talimhane

Türk Bisturi Apartmanı

Taksim Talimhane, Divan Apartmanı‘nın yazısının altına gazeteci Deniz Alphan şöyle yazmıştı: “Küçüklüğümde biz de Şehit Muhtar Caddesi’nde iki üç apartman aşağıda Türk Bisturi Apartmanı’nda otururduk. Apartmanın sahibi bir operatör doktordu, herhalde mesleğinden dolayı bu adı seçmişti. Benzer özelliklere sahip bir binaydı. Sokaklar oto yedek parçacıların

Devamı »
Gümüşsuyu

Lambropoulos Apartmanı

O, İnönü Caddesi’nin “pek konuşmayan” binalarından biri. Taksim Meydan’dan İnönü Stadı’na doğru inerken Askeri Hastane’nin karşısında. Kabataş’a doğru inen, manzarasıyla etkileyen, o dik, o merdivenli Beytül Malcı Sokağı’nın da köşesinde… Yeşil renkte bir köşe bina. “Konuşmayan” diyorum çünkü binanın ismi yok, kapısından pek giren çıkan,

Devamı »
Beyoğlu

Efi Apartmanı

Peki kim bu Sabiha Bozcalı? -Belki de- Türkiye’nin ilk kadın illüstratörü, ressam ve çalıştığı günlerde çok öyle adlandırılmasa da bugünden yaptığı işlere bakınca kesinlikle bir grafik sanatçısı. En çok bilinen özelliklerinden biri, Reşat Ekrem Koçu’nun ünlü İstanbul Ansiklopedisi’ni resimleyen kişilerden biri olması; 11 ciltte 901

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.