Açıkdeniz Apartmanı

Yapım Yılı: 1962

İstanbul Gümüşsuyu’nda Hacı İzzet Paşa Sokak cephesinden dümdüz, Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya Sokak’tan ise yazlık bir site gibi. Manzarası da var; adına da ilham veren deniz… Açık Deniz Apartmanı.

Birkaç yıl önce daha yıpranmış bir görünümü vardı, bir ciladan geçti. Beyaz oldu.

İçinde yaşayanlardan bazı katlardaki tadilatlardan/değişimden rahatsız olunduğunu duymuştum. Ama bana yine dışardan derli toplu görünüyor.

GÖKSEL ARSOY’U GÖRÜNCE…

Burada benim de daha önce yazdığım pek çok ünlü, manzaralı bina var; Ekselsiyor, Cili, Çam Palas, Rota dibinde… Onlar varken namı yok. Mimarını ya da eski oturanlarını bulamıyorum. Geçenlerde, eskiden dergilerde verilen “ünlüler ve adresleri” sayfalarından birini göndermiş bir arkadaşım bana.

Şöyle bir baktım; Göksel Arsoy, Bağodaları Sokak, Açıkdaniz Apartmanı, Daire 9.

Yeşilçam’ın ‘Altın Çocuğu’ daha çok Bakırköylü olmasından bahsediyor ama demek burada da bir dönem yaşamış.

Sokağın eski adınaysa bayılıyorum; Bağ Odaları Sokak; şahane değil mi? İnsana “Bu ne?” dedirtip merak ettiren isimlerden, onu kesen bir de Bey Odaları Sokak var ki o hâlâ duruyor. Bu bölge eskiden asayişi sağlamakla yükümlü tutulan Yeniçeri askerlerinin oturduğu bölgeler…

Ve kim burada doğmuş… Hüseyin Rahmi Gürpınar.

“Safranbolulu Ayşe Sıdıka Hanım, 17 Ağustos 1864 tarihinde akşam ezanı okunurken İstanbul Ayaspaşa’da bağ odaları diye anılan evlerden birinde bir erkek çocuk dünyaya getirir. Genç kadının eşi Mehmet Sait Paşa, Sultan Abdülaziz’in yaveri olduğu için saraya yakınlığı nedeniyle bu semtte oturmaktadırlar.”

“Yaşayan, bilen, özellikle de mimarını bana söylemek isteyen yazsın…” demiştim ki yazanlar oldu.

YAPIM YILI 1962 İMİŞ

Misal Burçin Altınsay -ki kendisi de, koruma kurullarında yer alan bir restoratör mimar-, şöyle yazdı: “Bu tadilatla yapının en özgün ögesi olan mozaik (btb) kaplı, 60’lar modern cephesi yok edilmiş oldu. Mantolama yapıldı ve sıradan bir apartmana dönüştü. Oysa o haliyle de temizlenmesi mümkündü. Sokağımız için büyük kayıp oldu”.

Nil Nuhoğlu ise şöyle diyor: “5 senedir yaşıyorum orada:) Keske orijinal halini restore etselerdi dedik aslında. O kadar güzeldi ki ismini apartmana veren mavilik..”

Mehmet Alişan ise şöyle yazmış: “Mimar bilgisi yok ama 1962 yılında inşaa edilmiş. Apartman öncesi burada bulunan 3 katlı konak aile büyüğümüze (dede dayıma) aitti”.

MOZAİKLER DOKU KAYBI

Bu yazılanlar üzerine kendi arşivime baktım. Açıkdeniz Apartmanı’nın bende eski fotoğrafları vardır diye düşünüyordum ama gerek kalmadı. Instagram’da @ortakoy hesabının sahibi Levent Bey’in önerisiyle binanın son birkaç sene içinde yenileme geçirdiğini bildiğim için Google Maps’ten arayıp buldum. Yenileme öncesi halini görünce insanların ne demek istediğini anladım.

“Ben bir temiz hal geldi” hissine kapılmıştım ama bazı oturanların değişimden şikayetçi olduğunu da biliyordum. Binanın o halini bilenlerin doku / mozaik kaybına niye üzüldüklerini anlıyorum.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Gümüşsuyu

Tüten Apartmanı

Mimarı Adil Denkdaş. 1936 tarihli Arkitekt Dergisi sayesinde, yapıldığı dönemdeki hali hakkında pek çok bilgi mevcut. Dergide ismi yok, sadece ‘Kira Evi’ olarak anılıyor. ‘Kira Evi’nin anlamını dergiyi okudukça anladım. Apartmanlaşmanın yeni yeni başladığı dönemde arazi sahiplerinin, eski tek katlı -çoğunlukla ahşap- evleri yerine apartman

Devamı »
İlkadım

Kefeli Apartmanı

Bu hesap ve siteye uzaktan hep güzel katkısı olan iç mimar Didem Avincan ne zamandır bana “Samsun’da bir binayı yazacağım” diyordu. Bana gönderdiği bir haber linkini okudum; Prof. Dr. Yücel Tanyeri, habergazetesi.com‘daki köşesinde şöyle diyordu: “Kefeli Apartmanı, çocukluğumuzda Samsun’un en görkemli yapısı idi. 1950’li yıllarda Samsun’un

Devamı »
Şişli

Eden Apartmanı

Rum asıllı mimar Apostol Mavrodoğlu‘nun binalarında sona doğru geliyoruz. Kubilay Arpacı’nın “İstanbul Mimarisi’nde Sanatkâr İmzaları” tezinden bulduğum bir bina; doğrusu tezde ismi hep “Apostol Mavpodoglou’nun Etfal Hastanesi Sokağı, No: 6’daki İmzası” diye geçiyor. Pervititch haritasındaki ismi Eden Apartmanı ve ismi değişmemiş gibi. “Gibi” diyorum önceki

Devamı »
Sarıyer

Sarıyer Verem Savaş Dispanseri

Onur Sar (Instagram’da @chez_onur ) ilk günlerinden bu yana bina hikayeleri paylaştığım hesabımın en coşkulu, yorumlarıyla, katkısıyla insana en iyi gelen takipçilerinden. Bana geçenlerde -ki bayağı oldu- bir ahşap köşk hikâyesi yazdı ama tez yazar gibi cümle ayrıntı ile yazdığından, “Ne olur Instagram versiyonu” yapalım dedim,

Devamı »
Beyoğlu

Küçük Zarifi Apartmanı

Zarifi Apartmanı’nı Beyoğlu’nun arka sokaklarında da sık dolaşan biri olarak sık sık görürdüm. Pek çok kez de fotoğraflarını çekmiştim. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ndan Ayşe Bulutgil, “Zarifi Apartmanı’nı biliyor musun?” diye sorduğunda ikimiz de benim bildiğim Zarifi’nin ‘küçüğü’ olduğunu, ona ‘sırtından’ komşu, başka bir sokak ve

Devamı »
Erenköy

Gezeryan Köşkleri

Daimi konuk yazarlarımdan biri olsun istediğim Gökçe Günaydın anlatıyor: Sözlükte; hareket etmeyen, durgun, dingin, kimseyi rahatsız etmeyen anlamlarına gelen ‘sakin’ kelimesi aynı zamanda ‘bir yerde oturan’ anlamı da taşıyor. İşte benim de sakini olmaktan çok mutlu olduğum ve başka bir semtte yaşamayı hayal dahi edemediğim

Devamı »
Şişhane

Décugis Evi

Meşrutiyet Caddesi ile Tünel meydanına çıkan merdivenlerin köşesindeki bina. “Miss Pizza’nın karşısında Sushi Express’in olduğu yapı” desem…. İstanbul’u, oraları bilen bilir. Artık bir otel… Bodrumuyla birlikte 4 katlı tasarlanmış, sonradan 6 kata yükseltilmiş. Bir penceresinin kilit taşından anlıyoruz ki, yapım yılı 1895.  Levanten Décugis ailesi

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.