Açıkdeniz Apartmanı

Yapım Yılı: 1962

İstanbul Gümüşsuyu’nda Hacı İzzet Paşa Sokak cephesinden dümdüz, Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya Sokak’tan ise yazlık bir site gibi. Manzarası da var; adına da ilham veren deniz… Açık Deniz Apartmanı.

Birkaç yıl önce daha yıpranmış bir görünümü vardı, bir ciladan geçti. Beyaz oldu.

İçinde yaşayanlardan bazı katlardaki tadilatlardan/değişimden rahatsız olunduğunu duymuştum. Ama bana yine dışardan derli toplu görünüyor.

GÖKSEL ARSOY’U GÖRÜNCE…

Burada benim de daha önce yazdığım pek çok ünlü, manzaralı bina var; Ekselsiyor, Cili, Çam Palas, Rota dibinde… Onlar varken namı yok. Mimarını ya da eski oturanlarını bulamıyorum. Geçenlerde, eskiden dergilerde verilen “ünlüler ve adresleri” sayfalarından birini göndermiş bir arkadaşım bana.

Şöyle bir baktım; Göksel Arsoy, Bağodaları Sokak, Açıkdaniz Apartmanı, Daire 9.

Yeşilçam’ın ‘Altın Çocuğu’ daha çok Bakırköylü olmasından bahsediyor ama demek burada da bir dönem yaşamış.

Sokağın eski adınaysa bayılıyorum; Bağ Odaları Sokak; şahane değil mi? İnsana “Bu ne?” dedirtip merak ettiren isimlerden, onu kesen bir de Bey Odaları Sokak var ki o hâlâ duruyor. Bu bölge eskiden asayişi sağlamakla yükümlü tutulan Yeniçeri askerlerinin oturduğu bölgeler…

Ve kim burada doğmuş… Hüseyin Rahmi Gürpınar.

“Safranbolulu Ayşe Sıdıka Hanım, 17 Ağustos 1864 tarihinde akşam ezanı okunurken İstanbul Ayaspaşa’da bağ odaları diye anılan evlerden birinde bir erkek çocuk dünyaya getirir. Genç kadının eşi Mehmet Sait Paşa, Sultan Abdülaziz’in yaveri olduğu için saraya yakınlığı nedeniyle bu semtte oturmaktadırlar.”

“Yaşayan, bilen, özellikle de mimarını bana söylemek isteyen yazsın…” demiştim ki yazanlar oldu.

YAPIM YILI 1962 İMİŞ

Misal Burçin Altınsay -ki kendisi de, koruma kurullarında yer alan bir restoratör mimar-, şöyle yazdı: “Bu tadilatla yapının en özgün ögesi olan mozaik (btb) kaplı, 60’lar modern cephesi yok edilmiş oldu. Mantolama yapıldı ve sıradan bir apartmana dönüştü. Oysa o haliyle de temizlenmesi mümkündü. Sokağımız için büyük kayıp oldu”.

Nil Nuhoğlu ise şöyle diyor: “5 senedir yaşıyorum orada:) Keske orijinal halini restore etselerdi dedik aslında. O kadar güzeldi ki ismini apartmana veren mavilik..”

Mehmet Alişan ise şöyle yazmış: “Mimar bilgisi yok ama 1962 yılında inşaa edilmiş. Apartman öncesi burada bulunan 3 katlı konak aile büyüğümüze (dede dayıma) aitti”.

MOZAİKLER DOKU KAYBI

Bu yazılanlar üzerine kendi arşivime baktım. Açıkdeniz Apartmanı’nın bende eski fotoğrafları vardır diye düşünüyordum ama gerek kalmadı. Instagram’da @ortakoy hesabının sahibi Levent Bey’in önerisiyle binanın son birkaç sene içinde yenileme geçirdiğini bildiğim için Google Maps’ten arayıp buldum. Yenileme öncesi halini görünce insanların ne demek istediğini anladım.

“Ben bir temiz hal geldi” hissine kapılmıştım ama bazı oturanların değişimden şikayetçi olduğunu da biliyordum. Binanın o halini bilenlerin doku / mozaik kaybına niye üzüldüklerini anlıyorum.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Harbiye

Belvü Apartmanı

Binanın altındaki kuruyemişçi bunu saklamak için elinden geleni yapsa da, Art Deco sundurma, o kapı, binanın dışını süsleyen oyma güller, çiçekler… Başınızı hafif kaldırdığınız anda incelemeye koyulacağınız Belvü, Elmadağ’ın en güzel apartmanlarından biri…  Büyük şehirlerde pek çok Belvü Apartmanı, misal Ankara’da Belvü Palas var(mış). Fransızca

Devamı »
İstiklal Caddesi

Taksim Palas Apartmanı

“Apartmanda satış saat 10.30’da başlamıştı… Apartman dardı. Odalar küçüktü. Koridordan gelip geçmek güçtü. Nohut oda bakla sofa içinde en azından 100-150 kişi toplanmıştı. Hiç kimse önündeki kadının veya adamın arkasından ilerisini göremiyor, tellalın sesi gayya kuyusundan çıkar gibi derinden ve görünmez bir yerden geliyordu. Çamurlu

Devamı »
Osmanbey

Şark Apartmanı

Osmanbey’de Şark Apartmanı. Birkaç sene önce çekilen bir fotoğrafından sonra daha da yıpranmış, öyle terk edilmiş. Mimarı da kapıda yazmasa bilgisini bulmadım yazılı. Bir Ermeni mimar Şabuh Hançer’in imzası var. Ya bu isim ve görüntüde, şehrin her dönem merkezi yerinde bir apartman; mutlaka bir hikâyesi

Devamı »
Gümüşsuyu

Üçler Apartmanı

1930’lardan bugüne gelen Mühendis İbrahim Galip Bey, şimdiki adıyla Akar Palas Apartmanı‘ndan bahsederken, yanındaki Üçler Apartmanıyla onu, o dev bloğu çok da sevmediğimden bahsetmiştim. Ben pembe rengi, yenilenmesine rağmen yine de dökülen hali, pimapenlerle kapatılmış balkonları ve dev blok haliyle pek de sevemem orayı. Yıllarca

Devamı »
Fatih

Osman Nuri Ergin Evi

Ben sokak isimlerinin -özellikle İstanbul’da- değişmesinden pek de hazzetmem. Vatandaşların koyduğu sokak isimleri bilgi verir… Sokak ismi kimi zaman oradaki bir çiçekten bahseder, kimi zaman da sokağın dik yokuşuna gönderme yapar. Ama tabii bu 1920’lerde sorun olmuş. Çünkü çok fazla mükerrer sokak ismi var. Onlarca

Devamı »
Nişantaşı

Günaydın Apartmanı

Bu işe başlamamım müsebbiblerinden Arkitekt Dergisi’ni ne zamandır ihmal ettim. Bir bakayım dedim ki; Maçka Parkı’na girmiş pek çok insanın görmüş olabileceği 2 bloktan oluşan dev Günaydın Apartmanı’nı görmeyeyim mi? Sabahattin Tanyeri ve Coşkun Kanay’ın proje ve tatbik mimarları olduğu projeyi dergiden okuyalım: “Nişantaşı’ndan Dolmabahçe’ye

Devamı »
Florya

Beyti Et Lokantası

Beyti… En, en, en sevdiklerimden.  Malum; İstanbul’un en eski et lokantası. 1945’te Kırım göçmeni Abdülmuttalip Güler ve oğlu Beyti Güler tarafından Küçükçekmece Gölü kıyısında 4 masa, 16 sandalyeli küçük bir köfteci olarak açılmış. Birkaç yılda ızgara et lokantası haline gelmiş.  Beyti Bey’in çok çalışkan ve

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.