Tatavla’yı Niyazi Erdoğan tasarımlarında izlemek; şahane

Modacı Niyazi Erdoğan’ın yaptıklarını ‘görmeye başlamam’ 2014. -Sanırım Fatih’deki- bir apartman deseninden ilhamla ‘pikselli’ muhteşem bir koleksiyon ortaya çıkarmıştı.

Mimariden, geçmişten, tarihten, köklerden beslenen bir tarzı var.

Geçenlerde beni arayıp Tatavla’dan, oradaki kültürel çeşitlilikten, mozaiklerden, azınlıklardan etkilenen bir koleksiyon yaptığını, kıyafetlerini bir takım avatarlara giydirip dijital bir defile kurguladığını ve çekeceği semt videosunda birlikte sohbet edip edemeyeceğimizi sordu. 

Sevinçle “Evet” dedim.

TATAVLA; AHIRLAR DEMEK

Malum, Kurtuluş’un eski adı Tatavla; çoğul, ahırlar demek. Rumların Saray’a ait atlara baktığı, bir otlak alan. Sonra yavaş yavaş önce Rumların ve ardından Ermeniler’in yaşadığı bir bölge haline geliyor. Bölgeyi önce bir yangın, ardından 6-7 Eylül olayları çok kötü etkiliyor… Azınlıklar daha da azalıyor. Bina, sokak isimleri değişiyor. Ama bölgede bir maya var, azınlıkları, rengi, neşeyi seveni, yaratıcıyı çekiyor. Geçen Tatavla ile ilgili olarak Argos Gazetesi Ermenice editörü Patrak Estukyan’ın bir söyleşini izledim; oturduğu semtten bahsederken Güney Afrikalı komşularından, farklı cinsel kimliklere kucak açan semtinden bahsediyordu. Lütfen izleyiniz. (Ya da ben izlemekten memnun oldum diyeyim).

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook
Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.