Orhan Bey Apartmanı

Yeşilyurt, Ekin Sokak, Yapım yılı: 1972.

Her yerden, her hesaptan “Siz de bina dedektifliği yapın, bulduklarınızı bana yazın” diyorum ama Instagram kelime ile arama yapmaya izin vermediği için çok mesaj varsa her şey karışabiliyor.

Allah’tan Çiğdem Hanım ile yeniden buluştuk:)

Çiğdem Kosovalı Geylan önce bana “Yeşilyurt\İstanbul’da bir apartmanın dış cephe süslemesi. Hemen üst sokağımda ama hiç dikkat etmemişim. Sizinle birlikte apartmanlara bakmaya başladım. Jale Yılmabaşar adını görünce şaşırdım” mesajını göndermiş.

Ben de adını, yerini vs. sormuşum… “Yeşilyurt Ekin Sokak’ta Orhan Bey Apartmanı.”

İLK İNŞAATA ÖZEN…

Ertesi gün Çiğdem Hanım’dan yeni mesaj geldi: 

“Tekrar merhaba. Bugün apartmanın giriş katında oturan bir hanımefendiyle konuştum. Kendisi 27 yıldır buradaymış. Daha eski olan bir komşuyu aradı ve şunları öğrendi:

Bina 1972 yılında inşa edilmiş ve mimar/müteahhitin ilk inşaatı olduğu için çok özenmiş ve bu seramikleri yaptırmış. Sadece dış cephede değil, apartman girişinde sağ duvarda da var. Oturanlar bina yıkılırsa seramiklerin de bozulmasından endişelilerdi.

KOMŞU BULUP BİLGİ ALMAK, ŞAHANE!

Fotoğrafları “Bana bu merakı aşıladığınız için teşekkür ederim” mesajıyla göndermişti Çiğdem Hanım. Esas ben buna bayıldım. Gidip komşu bulup ona da eski oturanları aratmak ne demek… Şahane!

Sonra tesadüf Meral Tan bunlardan habersiz binanın dış cephesinden fotoğraflar attı bana. Ben Çiğdem Hanım’ın mesajını ararken Melda Muratyan “Bizim eski apartman bilgi edineyim mi?” dedi… Harika değil mi? Jale Hanım her daim nasıl bir değer katmış binalara… 

(Bu arada aylar sonra Jale Hanım, bu binayı paylaştığım Instagram postunun altına uzun ve şahane bir yorum yazdı. Bu işi yaptığım için çok mutlu hissettiğim anlardan biri olduğunu söyleyebilirim. O yazıyı sitenin blog-konuk yazarlar bölümünden okuyabilirsiniz.)

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Darıca

Necmi Şahin Yalısı

Pek beğendiğim Suriçi’nin Sesleri @matruskaninhici adlı hesapta fotoğraflarla birlikte şöyle yazıyordu: “Aşırı sevdiğim 1977 yapımı İstasyon filminde Cüneyt Arkın’ın şu an hiç sevmediğim Hülya Koçyiğit’i kaçırdığı hoş ve akılda kalıcı yapı, Darıca Bayramoğlu’ndaki Üçburunlar Yarımadası’nda. Yapının -varsa- ismine, mimarına ilişkin bilgi bulamadım. Bilen varsa…” Aaa

Devamı »
Tomtom

Güler Apartmanı

Bu defa bir fotoğraftan yola çıkalım. Salih Tozan, Orhan Kemal, Muzaffer Buyrukçu, Mücap Ofluoğlu, Samim Kocagöz ve Hüsamettin Bozok… Oyuncusundan yayıncısına, romancısından gazetecisine ne kadro! 1950’ler; fotoğraflayan Ara Güler, yer Güler Apartmanı. BULUŞTURAN EVLER Ben böyle fotoğraflar görünce hemen o arkadaşlık ağlarını aklıma kazımaya çalışıyorum. Yakın

Devamı »
Galata

Apergi Apartmanı

Şahkulu Mahallesi’nde İlk Belediye Caddesi ile Müellif Sokak’ın kesiştiği yerde. Kapısı orada olduğundan sanırım İlk Belediye Caddesi’nde sayılıyor (Bunun yani aynı yerde duran bir apartmanın kapısının baktığı sokağın değerini değiştirebileceğini de bizim eski apartmanın görevlisi Salim Abi’den öğrendim. Hikâyesi uzun…) MÜELLİF İLE ALİ CEM ASLANTAŞ’I

Devamı »
Tomtom

Vernudaki Apartmanı / Goethe-Institut İstanbul

Çok, çok, çok güzel bina… Kapının yanında mimar imzası görmek rahatlatıcı; A. D. Yenidunia ile C. P. Kyriakides. Bu büyük bir ipucu. İz sürmeye ilk, binanın şu anki kullananı Goethe-Institut İstanbul’un internet sayfasından başladım. “Belki Almanlar araştırmıştır” gibi pozitif bir önyargım vardı. Ama yok, onlar

Devamı »
Osmanbey

Gün Apartmanı

Bu yazının öncesinde Trak Apartmanı‘nı okumanız önerilir. Ama yine de özetle; tiyatro ve sinema sanatçısı, simultane tercüman Serra Yılmaz’ın bana Trak Ailesi demesiyle başladı her şey. Ben ailenin ismini taşıyan bir apartmanla bağını kurmaya çalışırken onların karşı köşedeki Gün Apartmanı’nı yaptırdıkları ortaya çıktı. PUF BÖREĞİ,

Devamı »
Osmanbey

Şark Apartmanı

Osmanbey’de Şark Apartmanı. Birkaç sene önce çekilen bir fotoğrafından sonra daha da yıpranmış, öyle terk edilmiş. Mimarı da kapıda yazmasa bilgisini bulmadım yazılı. Bir Ermeni mimar Şabuh Hançer’in imzası var. Ya bu isim ve görüntüde, şehrin her dönem merkezi yerinde bir apartman; mutlaka bir hikâyesi

Devamı »
Arnavutköy

Tuncel Kurtiz’in Arnavutköy’deki ‘o’ evi

Sanatçı Tuncel Kurtiz’in 44 yıl arayla bir çatıda çektirdiği, İstanbul-Arnavutköy’deki büyük değişimi gösteren iki fotoğrafı belki siz de internette görmüşsünüzdür. Benim #tarih dergisinde en sevdiğim köşe idi ‘Dün & Bugün’; yıllar öncesinden genellikle ünlü birinin bir fotoğrafı bulunur, sonra o kişi orada anılarını anlatır ve fotoğraflanır.

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.