Latife Hanım Köşkü

İstanbul Gümüşsuyu’ndan, Ayaspaşa’nın geçmişinden bahsedilirken bir Latife Hanım Köşkü bahsi de geçer. Bu bahiste adı geçen de bildiğimiz Latife Hanımdır; Mustafa Kemal Atatürk ile 2.5 yıl evli kalan Latîfe Uşaklı.

Latife Hanım, anne babasının ölümünün ardından uzun yıllar tek başına Ayaspaşa’daki bu muhteşem manzaralı (o dönem önünde bina olmayan), büyük köşkte yaşamış. Ancak apartmanların yapılma döneminde kendisine çok büyük gelen, ısıtmakta da zorlanılan bu köşkten taşınmaya karar vermiş. Ve Harbiye’deki Safir Apartmanı’nın en üst katında bir apartman dairesi alıp ona taşınmış.

5 METRE TAVANLI EVİN KÜTÜPHANESİ

Yeğeni Muammer Erboy’un anlatımına göre Ayaspaşa’daki köşkünde yatak odasına kimseyi sokmayan Latife Hanım orada bunu çok da umursamaz olmuş. Ama esas mevzu efsanevi pek kıymetli ve geniş kütüphanesi imiş. 5 metre tavanlı bir köşkten 2 metre tavanlı bir apartmana geçiş onu en çok kütüphanesi nedeniyle etkilemiş. Latife Hanım kütüphaneyi kestirmek zorunda kalmış.

BAKKAL HİLMİ SÖNMEZ ANLATIMIYLA…

Ben bu bu köşkü hep duyarım.
Buraların ünlü sokaklarından Saray Arkası ‘nda 50 yılı aşkın bakkallık yapmış olan Hilmi Sönmez’in binaların denizi kapatmasından şikâyet eden sözlerini okurken şaşırmıştım mesela; “Latife hanımın köşkü de görünürdü buradan. Kendisi beni ziyaret ederdi, sohbet ederdik. Çok muhterem bir hanımefendiydi. Ama maalesef varisleri köşkü yıkıp apartman yaptılar” diyordu.

GÖZ GÖRE GÖRE YIKILMIŞ

Köşk Sarayarkası’ndan denize doğru inen Namık Paşa Sokak ile bugün adı Muhtar Leyla Ildır Sokak’ın köşesinde. Bugün hâlâ tarif edilen yere yakın, İnönü Caddesi’nden Çiftevav’a akışta görülebilen bir ahşap yapı olduğundan “Acaba bu o olabilir mi?” diyordum. Ama değil. Hem o köşk denize daha yakın.
1993 yılındaki Arkitekt dergisinin Ayaspaşa sayısında kapsamlı bilgi var:
“Ayaspaşa Çevre Güzelleştirme Derneği Başkanı Avukat Gürsel Özdoğan’dan aldığımız bilgiye göre birinci derece tarihi eser olmasına rağmen sadece tavanları korunmak ve yerine aslının eşi yapılmak üzere 1989’da köşk yıkılmıştı. Köşkün çok özel bahçesindeki asırlık iki büyük manolya ve iki çam ağacı mülk sahibi tarafından önce kısmen çürütülüp sonra kesilmiş, kameriye parçalanmış ve çakıl taşlı bahçe bir süre için ruhsatsız otopark olarak kullanılmıştı…”

ARTIK BİR OTOPARK!

İpek Çalışlar’ın Latife Hanım adlı kitabına göre de, bu yıkım müteahhit Muzaffer Tahmas tarafından yapılmış. 2009’da Dubai merkezli Kaizen firmasının burada rezidans yapacağı haberleri yapılmışsa da köşkün yeri bugün otopark!

ATATÜRK HEYKELİ İÇİN

Bu arada bu sitenin Instagram hesabındaki yorumları okumak her zaman keyifli; siteye yapmadan önce orada yer alan yorumlardan bir ikisini buraya ekleyeyim. Latife Hanım’ın Harbiye’deki apartmanı seçiş nedeninin ‘en güzel Atatürk heykelini gören konumu’ olduğunu yazmıştı pek çok kişi.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

No Comments

Post A Comment

DİĞERLERİ

Tomtom

Güler Apartmanı

Bu defa bir fotoğraftan yola çıkalım. Salih Tozan, Orhan Kemal, Muzaffer Buyrukçu, Mücap Ofluoğlu, Samim Kocagöz ve Hüsamettin Bozok… Oyuncusundan yayıncısına, romancısından gazetecisine ne kadro! 1950’ler; fotoğraflayan Ara Güler, yer Güler Apartmanı. BULUŞTURAN EVLER Ben böyle fotoğraflar görünce hemen o arkadaşlık ağlarını aklıma kazımaya çalışıyorum. Yakın

Devamı »
Maltepe

Bakireler Anıtı’nın Heykeli

Zamanın efsanevi Süreyya Plajı’nın içinde, denizde kalan Bakireler Anıtı‘nın fotoğraflarını ilk gördüğümde çok şaşırmış, çok da merak etmiştim; “Şimdi nerede?” Betona gömüldüğünü, İstanbul’un Maltepe semtinde, şimdi Migros olan alanın bahçesinde kaldığını yazmıştım. İlgilenenler, plajın geçmişine dair yazıyı buradan okuyabilir. Gelişmeler var; bir restorasyon duyurusu oldu

Devamı »
Fındıklı

Eski Akbank Genel Müdürlük Binası

KASIM 2023: Binanın son haline dair bir güncellemeyi buradan okuyabilirsiniz. Meclis-i Mebusan Caddesi üzerinde mimar Sedad Hakkı Eldem tarafından tasarlanan, -eski- Akbank Genel Müdürlük Binası… Sonradan Aksigorta Genel Müdürlüğü olarak da kullanılan bina, 20. yüzyılın simge modern yapılarından biri sayılıyor. Peki şimdi için tamamen boşaltılan,

Devamı »
Gelibolu

Alaeddin Kemerli Sardalya Evi

Haziran 2018. Gelibolu’da ilk kez vakit geçiriyorum belki de…. Bir grup arkadaş günbatımının güçlü güneşine karşı rengarenk deniz şemsiyeleriyle donatılmış, taka sesleriyle bütün olmuş İlhan Restoran’a doğru yürürken gördük bu evi. 6 kişiydik, kadın-erkek hepimiz vurulduk. Hatta orayı birlikte kiralama, dönem dönem birlikte ya da

Devamı »
Gümüşsuyu

Banka Apartmanı

Ben “Bana bilgi verin, beni kahveye çağırın” deyip duruyorum, aranan kan Kanada’dan geldi:) İpek Alp’in mesajı benim için o kadar önemli ki…  Akrabalık, arkadaşlık ve apartman ilişkileri… Hani aynı apartmanda oturan aileleri biliyoruz ama burada mahalle kurulmuş! Bir de yıllardır çok beğenerek baktığım sevgili “Banka”

Devamı »
Kabataş

Rota Apartmanı

Bir cumartesi günü önünden geçerken Instagram hesabımdan Rota Apartmanı’nın sadece ismini paylaştım. İyi ki paylaşmışım, iyi ki “Bizim apartman” yazan Sabri Burçin Dermenci’ye “Biliyorsanız yazsanıza” demişim. Anında yanıt geldi, o kadar şahane ki, sabah sabah koştur koştur Kabataş’a gidip fotoğraf çektim. ‘YABANCI ÇALIŞANLAR İÇİN TASARLANMIŞ’

Devamı »
Kefeliköy

Dikranyan Efendi Yalısı

Bu projeyle -sanal alemde de olsa- ne ilginç, ne güzel insanlar tanıyorum. Dimitri (Vafiadis) Daravanoğlu, yaklaşık 5 yıldır, sözlü tarihin izinde bir aile müzesi projesi üzerinde çalışıyormuş. O, Rum, Ermeni ve İtalyan asıllı bir ailenin İstanbul’daki son üyelerinden. Instagram’da yürüttüğü @2mi3museum Dimitri’nin Müzesi Projesi kapsamında

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.