Agostini Apartmanı

Galata, Serdar-ı Ekrem Sokak, Yapım Yılı: 1874-1895

Sürekli “Kıymetli bir tarihi apartmanda oturuyorsanız beni kahveye davet eder misiniz?” deyip duruyordum ya, Erdem Topsakal “Biz burada oturuyoruz” diyerek iki fotoğraf göndermiş, beni kahveye davet etmiş. 

Fotoğraflar o kadar güzel ki “Ya tabii olur da.. Malum korona; biraz zaman alır, hali hazırda bu kadar güzel fotoğraf var, birkaç satır anlatır mısınız?” dedim. Şahane fotoğraflar, harikulade bir metin geldi. Konuk yazar konusunda şanslıyım:) İki konuğum da yazı yazan insanlar çıktı. Üstelik Erdem, şahane fotoğraflar da çekmiş.

Eşi Kevser’e de, Erdem’e de çok teşekkür ederim. Buyrunuz…

‘ESKİ AMA SAĞLAM’

Apartmanımız “Galata Serdar-ı Ekrem Sokak’ta. Burası eski adıyla Agostini Apartmanı. Binanın 1874-1895 arasında inşaa edildiği tahmin ediliyor. Duvarlarda taş ve tuğla, yer döşemesindeyse metal konstrüksiyon kullanılmış. Dolayısıyla oldukça sağlam. Galata’nın tepeliklerindeki köşe parsellerinden birinde olduğu için önü oldukça açık ve boğazı geniş bir açıyla görüyor. 

GAYRİMÜSLİM YAŞAYANLAR YAVAŞ YAVAŞ AZALMIŞ

Bugünün Galatası’nın sıkışık kent dokusu çoğunkla 4, 5 veya 6 katlı kagir yapılardan oluşmakta. 1860 – 1905 arası kadastro ve sigorta haritalarını incelendiğimizde bölgenin mimari dokusundaki dönüşümün 19. yüzyılın sonlarına doğru neredeyse bütünüyle tamamlanmış olduğu görülmekte. Bizim sokağımız ve apartmanımız da buradaki çoğu yapı gibi o dönemlerden bir hatıra.

Sigorta haritalarında apartman sahiplerinin de adı yazmakta, buradan yüzde 75’inin yabancı ya da Gayrimüslim oldukları anlaşılıyor. 6 – 7 Eylül olayları ve gelişen politik meselelerden dolayı buradan gitmek zorunda kaldıkları için dairelerine çok farklı insanlar yerleşmiş. Çok az bir kısmındaysa hâlâ eski sahipleri Rumlar ve Ermeniler yaşamaya devam ediyor.

Son 7 yıldır hayatım hep Galata’da farklı tip dairelerde geçti. Uzun zamandır eşimle bu apartmanın teras katında yaşıyor ve kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Şair, ressam, gemici, müzisyen, komutan, banker, öykücü, Mevlevi ve gezginlerin yaşam sürdüğü bir semtte, geçmişle iç içe yaşamak bize İstanbul’un ve hayatın ne kadar değerli olduğunu her gün bir kez daha hatırlatıyor.”

100 YIL ARAYLA AYNI MANZARA

100 yıl arayla şahane bir fotoğraf karşılaştırması da yapan konuk yazarım Erdem Topsakal devam ediyor:

“Bölge tarihini araştırdıkça hâlâ bizi şaşırtan yeni/eski bilgilere rastlamak oldukça heyecan veriyor. Özellikle eski İstanbul fotoğrafları arasında gezinirken rastladığım bir fotoğrafın tam 100 yıl önce bizim evimizden çekildiğini fark edince çok heyecanlanmıştım. Ertesi gün aynı açıdan, aynı ışık ve saatte ben de manzarayı fotoğraflayarak iki fotoğrafı 100 yıl arayla yan yana getirmeyi başardım.

KIRIM KİLİSESİ MANZARALI

Hemen önümüzde bulunan Kırım Kilisesi’nden bahsetmemek olmaz. Kilise 1868 yılında İngilizler tarafından inşa edilmiş. İstanbul’un ilk neogotik yapısı olarak kabul ediliyor. Bizim manzaramızın en dominant öğesi bu kilise. Manzaraya hem Avrupai bir görüntü hem de mistik bir hava kattığını düşünüyorum. Hemen yanında yer alan Hacı Mimi Camii ile olan kardeşlik ilişkisi de bize Galata’nın eski renkli günlerini ve çok kültürlülüğünü hatırlatıyor. Bir yandan da iki eski mahalle arkadaşının kubbelerinin yan yana gökyüzüne yükselişi bize çok anlamlı geliyor.”

Kevser ile Erdem’in Agostini Apartmanı’ndaki dairesi, Daire adlı leziz YouTube kanalında da yer aldı.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

No Comments

Post A Comment

DİĞERLERİ

Tomtom

Belvü Apartmanı

En iyi tarihi bina hangisidir; tabii ki kapısının yanında hakkında bilgi tabelası bulunan!:) Bu binada da kısa bir özet var. Gerçi Belvü Apartmanı artık tarihi değil ama bu, oradaki tarihi yok etmiyor. Anlatayım. Bir kere Belvü (Belle vue), “güzel manzara” demek; bu sitede çok güzel

Devamı »
Cihangir

Güneşli Sokak

Yılların Güneşli Sokak’ı… İstanbul Cihangir’de oturup da bilmeyen yoktur.  10/7/2020 tarihinde açıklanan bir kararla Beyoğlu Belediye Meclisi, ‘Kapıcılar Kralı’ ve ‘Çöpçüler Kralı’ filmlerinin çekildiği sokağın adının Kemal Sunal Sokağı olmasına karar vermiş. Sokakta oturanlar, evleri-anıları olanlar ne hissediyor, nasıl bakıyor merak ediyorum. Kaydını düşelim; üç

Devamı »
Adalar

Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi

Yine hafta sonu eki ya da bir dergi yapsam, kısacası bir ekip kursam ilk arayacağım insanlardan biridir Eyüp Tatlıpınar. Bir sohbetimiz sırasında birlikte çalıştığımız yıllarda Akşam Haftasonu için yazdığı, Heybeliada’daki Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi’nden bahsetti; “E o yazıyı göndersene” dedim, tabii ki ‘takık’, “Adaya gideyim,

Devamı »
Maltepe

Bakireler Anıtı

Güncelleme – Ağustos 2023:  Restorasyon sonrası kaidesi ortaya çıkartılan Bakireler Anıtı Heykeli’nin son durumuna dair bilgiler şu yazıda: Bakireler Anıtı’nın Heykeli **** Süreyya İlmen, 2. Abdülhamid’in seraskerlerinden Rıza Paşa’nın oğlu. Aileden zengin. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra askerlikten ayrılıp ticarete atılınca daha da zengin oluyor. Milletvekilliği

Devamı »
Şişhane

Abuaf (Demet) Apartmanı

Ben Art Nouveau işlemelerini, özellikle de kapısını bir müzik aletinin gövdesine benzettiğimden, apartmanın ünlü bir klasik müzik bestecisinin olduğunu falan düşünmeye eğilimli idim. Bu binayı yıllar içinde o kadar çok fotoğraflamışım ki, “Demet Apartmanı” yazısı bile elimde farklı fontlarla mevcut. Ancak asıl ismi Abuaf Apartmanı.

Devamı »
Nişantaşı

Levent Apartmanı

Mimaride yuvarlak öğelere zaafım var galiba… Bu bina da benim için şahane… Nişantaşı’nın Harbiye tarafında, Pangaltı’ya çıkan Süleyman Nazif Sokak üzerinde, Levent Apartmanı. Kimi zaman sırf güzelliğini göreyim diye yolumu değiştiriyorum. Her açıdan ayrı bir görkemi var. Metinlerden anlıyorum ki eskiden deniz de görüyormuş. İçinde

Devamı »
Bakırköy

Resneliler Köşkü

Ben, Bakırköy’ü bilen herkesin anımsayacağı bu köşkle büyüdüm denilebilir. Anneannem ile dedemin evi bu köşkün sokağındaydı. Ama İncirli Caddesi’ndeki bu meşhur, koruma altındaki köşkün adını çok geç öğrendim. Hâlâ da bölgede yaşayıp bilmeyen çoktur: Resneliler Köşkü. İçinde pek de yaşam belirtisi olmayan eski bir ahşap

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.