Ajans Türk Binası

Yapım Yılı: 1964

Türkiye İş Bankası Kadıköy Şube ve Lojmanları, ardından da pek çok Türk filminde başrolde olan Muammer Karaca Evi  vesilesiyle, Türkiye’nin kendi bürosunu açan ilk kadın mimarı Perran Doğancı‘dan söz açmıştım.

Perran Hanım ile ilgili dosyamı -şimdilik- Ankara’daki -eski- Ajans Türk Binası ile bitireyim.

MARKA, KALİTE

Neyyire Perran Doğancı, daha önce de bahsettim, bir doktor-başhekim kızı, İstanbul Kız Lisesi’ndeki eğitiminin ardından Türkiye (Teknik Üniversite-Mimarlık Fakültesi) ve Almanya’da mimarlık eğitimi alıp çalışmalar yapmış.

O dönem resim hocası Ercüment Kalmık, sanat tarihi hocası Bedri Rahmi Eyüboğlu! Marka ve kalite sadece şarkılarda değil yani…

BAĞLARBAŞI’NDAKİ O EVİ BİLEN?

CağaloğluÇatalçeşme Sokak’ta bulunan baba evinin alt katını öğrenciler ve onunla çalışanlarla dolu bir ofise dönüştürüyor.

Ama benim asıl merak ettiğim -ki sanırım burayı Ethem Sancak almış ve ev bir dolu değişiklik geçirmiş- Bağlarbaşı’ndaki kendi evi. Öğrencilerine ve onunla çalışanlarına buradan -bir kez daha- açık açık çağrı yapayım; sizde fotoğrafı var mı?

Bağlarbaşı o kadar da az bildiğim bir yerdir ki benim tahayyül de edemiyorum, nerede vs.

ÜST KUŞAKTAN BİLGİLİ

Sarp Evliyagil benim araştırdığım binaların pek çoğunda gezinmiş biri. Ajans Türk Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı, Müze Evliyagil ve Evliyagil Dolapdere Kurucusu. Mimarlığa değer veren üst kuşakları, ailesi sayesinde, benim geçmişine hayranlıkla baktığım pek çok bina hakkında bilgisi olabiliyor ve bunu benimle ya da bu tarz araştırmalar yapan hesaplarla cömertlikle paylaştığını görüyorum.

DEV NEŞET GÜNAL FRESKİ

Şöyle yazdı Sarp: “Perran Doğancı yengemin kardeşi. Kızılay’daki 1963-64 yılı yapımı Ajans Türk binasının da mimarıdır. Hani cephesinde 10 metrelik ikonik Neşet Günal freski olan. Uzaktan akrabam olduğu için çok vakit geçirdim kendisiyle, Bağlarbaşı’ndaki evinde kalırdım eskiden. Kendi çizip kendi inşaa ettirdiği 3 katlı Corbusier esintili kolonlar üzerinde kesintisiz boğaz manzaralı bina efsanedir (merak ettiğim ev). Hatta bazen üst katını da kiraya verirdi, o katta da Bağdat Caddesi’nde önemli yapıları olan mimar Melih Koray kiracısıydı uzun yıllar.

Perran Hanım’ın az ve öz eseri vardır. Uzun yıllar Almanya’da bir mimari büroda çalışmış. Bu arada kurduğu ilk mimari bürodaki yardımcısı Behruz Çinici! Bizimkiler Behruz Beyle o vasıta ile tanışıyorlar, Ankara’daki villalar o vesile ile Behruz Bey tarafından çiziliyor, müzenin de oğlu Can Çinici tarafından çizilmesi bu dostluk silsilesi sayesinde oluyor.”

Allahım en sevdiğim bilgi tipi. İlk ağızdan…

O DÖNEMDEN GÖKYÜZÜ FOTOĞRAFLARI

Sonra Sarp bana Kızılay’da Ziya Gökalp Bulvarı No:27’deki Ajans Türk binasından fotoğraflar gönderdi. Havadan çekilmiş bir fotoğraf, Perran Hanım’ın kendi yaptığı maketler, rahmetli babasının -şair Necdet Evliyagil- üçgen ofisinden bir çizim detayı.. Arkadaşları o yıllarda o ofise “uçan daire” derlermiş.

Evliyagil şu notu da eklemiş: “Proje 9 Aralık 1963’te tasdik edilmiş, Mayıs 1964’de binaya ruhsat almışlar! 6 ayda 9 katlı bina! O gün için imkansız, bugün için bile çılgınca.”

Benim için Ajans Türk Matbaası pek bilindik. Matbaadan öte. Babamın hâlâ sakladığım Ajans Türk Takvimleri Şiir Antolojisi ciltleri vardır. Şiir antolojilerini hazırlayan da Sarp’ın babası, şair Necdet Evliyagil.

AJANS TÜRK TAŞINMIŞ İŞLEV DEĞİŞTİRMİŞ

AjansTürk’ün sitesinde bina ve iki kardeşin emeğine dair şöyle satırlar bulmak mümkün: “Ajans-Türk, 1951 yılında Şevket ve Necdet Evliyagil kardeşler tarafından kurulmuştur.(…) Evliyagil Kardeşler yeni ve geniş bir binada, daha çok donanarak, daha rahat ve çağdaş çalışmayı uygulamaya getirmek için her zaman yardımlarını gördükleri Türkiye İş Bankası’nın desteklemesiyle Kızılay’da Ziya Gökalp Bulvarı No:27’deki Ajans-Türk Binasını yaptırdılar.

Ajans-Türk bu binada Şevket ve Necdet’li olarak tam 30 yıl geceli gündüzlü yaşamının en mutlu ve verimli yıllarını geçirdi.

Hem ‘Ajans-Türk Özel Haber Ajansı’ hem de ‘Ajans-Türk Basımevi’, bugün Ankara Atatürk Bulvarındaki ‘Vakko’ mağazalarının yükseldiği yerde bulunan Yağcıoğlu Ailesi’nin boşaltılmış villasına ve arkasındaki büyük bahçesine yerleşmişti. Kuruluş büyüdükçe, yandaki apartmanların garaj ve zemin katlarına da taştı. Ama buralara da sığmadı… Ajans Türk ikinci mekan olarak 13 yıl sonra 1964 yılında; Kızılay Meydanı’na açılan Ziya Gökalp Bulvarında basımevi olarak yaptırılan kendi binasına taşındı.”

Bu bina da 1991’de İstanbul yoluna taşınmış, onun mimarı Erhan Kocabıyıkoğlu.

Perran Hanım’ın yaptığı bina ise hala ayakta ancak işlev ve birçok fiziksel değişiklikle birlikte… Anladığım kadarıyla bir dönem dersane de olmuş, otel de….

Sonuçta bir şirketin, tarihini binalar üzerinden anlatması da ne ilginç ve kıymetli.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

No Comments

Post A Comment

DİĞERLERİ

Şişhane

Deniz Palas / IKSV Binasi / Kirzade Apartmanı

Konuk yazarım var; herumutortakarar.com‘un ilk günlerinden beri manevi desteğini benden esirgemeyen, yazı için sürekli taciz ettiğim mimar ve yazar Ertuğ Uçar. Roman ve öyküler de yazan birini bulmuşum. Üstelik ortağı olduğu Teğet Mimarlık, yazmasını istediğim binalardan birinde, Deniz Palas’ta… Her gördüğümde borçlu hissettirdim Ertuğ’u. Şah-ha-ne

Devamı »
Asmalımescit

Spadaro Paşa Apartmanı

Olay şu; Kırmızı Kapı, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seza Sinanlar Uslu ve öğrencilerinin inisiyatifiyle, bir çalışma ve kültür sanat mekânı olmak amacıyla 2020’nin Ekim ayında kurulmuş.  Farklı araştırmacıları bir araya getiren, sanata, tarihe, kültüre açılan bir kapı, sosyal bir

Devamı »
Ulus

Ankara Tenis Kulübü

kapsul.com.tr benim çok sevdiğim ve yararlandığım bir oluşum. “Türkiye ve dünya gündemini senin için takip edip özetler, her gün aynı saatte sana ulaştırır” diyorlar sitede kendilerini tarif ederken; iyi de bir özet. Abone oluyorsunuz, size sizin seçtiğiniz saat aralığında haberler geliyor. Sitenin Genel Yayın Yönetmeni

Devamı »
Beşiktaş

Yumurcak Sineması

Beşiktaş Koton mağazası; yapı gibi yapı, hoşuma gidiyor, bir bakayım dedim, şimdi de ‘yok olan sinemalar’a sardım, ara ara paylaşırım. Bina ‘art deco’ belli; ama mimarını -henüz- bulamadım. “Mimarı Sedat Güler’dir” diyen var fakat yapı 1939 yılında Gürel Sineması adıyla açılmış. Sedat Gürel o dönemde

Devamı »
Cihangir

Demir Palas

Bina dedektifliği işinde:) birkaç “çıkış noktası var”; biri binayı görüp merak eder, araştırmaya başlarsınız ki -genellikle zorlu olan budur-. Kimi zaman da bir biyografi-anı kitabından, mimarlıkla ilgili bir yazından ya da muhabbetten yola çıkar binayı aramaya başlarsınız ki, daha keyifli ve nispeten kolay olan da

Devamı »
Adalar

Lemmi Köşkü / Oteli

Aslında bambaşka bir şey araştırırken, inanılmaz keyifle bir şey izledim. Moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz, Nasıl Olunur’da konuşurken Indiana Jones’un da bahsettiğimiz mekanda çekildiğini söyledi. Indiana Jones’ları bayağı seyrettim ama kafamda anlattığına benzer bir İstanbul filmi yok. Baktım; buldum! Yönetmenliğini George Lucas’ın yaptığı “Young Indiana Jones

Devamı »
Nişantaşı

Celâsun Apartmanı

İstanbul Nişantaşı, bugüne gelebilen bazı kaliteli ve şöhretli yapılarına rağmen -bence- arsa değeri, popülerliği ve malum inşaat merakımız nedeniyle çok hızlı değişenlerden…  Köşkler yerlerini bir dönemin ünlü mimarlarının yaptığı 2-3 katlı güzel evlere, onlar apartmanlara, onlar da başka apartmanlara bırakmış. Bu nedenle de orada, hem

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.