Antik Konak

“Ya anladık Avrupa Yakası’nda görünen bina, bu yüzden Sütçüoğlu Rezidans da deniyor. Bakmama gerek yok” diyordum ama Süleyman Nazif’in iki katlı evini ararken Pervititch haritalarında “Dundjian” adını görmem yeni sorular doğurdu… Yanıtlar buldum mu? Pek değil ama sorular güzel, sorular makul:)

Geçen Süleyman Nazif Sokak’tan bahsettim; Aydın Apartmanı ve Reşat Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi vesilesiyle…

Pek çok kişi “Görmeye gideceğim” yazınca, onlara, sitedeki haritadan bakıp aynı sokak ve çevredeki başka binaları da görmelerini önerdim. Arada Antik Konak hakkında da iki satır yazayım dedim.

Neden “İki satır” diyorum, çünkü meşhur binalara pek girmek istemiyorum, hali hazırda bakanı, meraklısı çok var.

Bu bina niye meşhur; ahşap ve çok katlı yapısı, köşedeki yeri ve renkleriyle dikkat çekmesinin yanı sıra Avrupa Yakası adlı dizinin jeneriğinde ve ara ara içinde, sıkça görünmesi nedeniyle… Hatta “Sütçüoğlu Rezidans” diye de biliniyor.

AYKUT BODUR VE ANTİKACISI

Mimarı kim vs. bakarken Şişli Belediyesi’nin hazırladığı kısa bir video buldum; muhtemelen Kültür Envanteri’nde Kayseri Apartmanı olarak geçen yapının Antik Konak olarak anılmasının nedeni olan Antikacı Aykut Bodur ile yapılmış bir söyleşi idi… Bodur, kagir binanın sağlamlığından -1999 depreminde, antikayla dolu binada tek bir şey bile kırılmamış- , 1980’lerden bu yana yaptığı antikacılıktan, binanın 1889’da bir İtalyan mimar tarafından tasarlandığından bahsediyordu.

Binanın, Avrupa Yakası nedeniyle dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çektiğini ama dizinin Elmadağ’da bir sette çekildiğini de ekliyordu. Ara sıra sete söylenen dönerler bile Antik Konak’a gidiyormuş. (Bu arada binanın altında da “Antik Döner” adında bir dönerci var.)

https://www.youtube.com/watch?v=u2Vqc1KBcjA&feature=emb_title

DUNDJIAN BİLMECESİ

Dikkatimi çeken Aykut Bey’in “Şu karşı köşede Süleyman Nazif’in de iki katlı bir evi varmış” demesiydi. Sokağa niye Süleyman Nazif adının verildiğini -ülkede bir gerekçe gerekmeyebiliyor ama yine de- merak etmiştim.

Bunu duyunca o evi aramaya koyuldum. Kutsal kitaplarımdan Pervititch Haritaları‘nı açtım, sonra da Erol Ölçer’in “Şehir Sokak Hafıza” kitabından kontrol ettim. Süleyman Nazif Sokak’ın eski ismi Hacı Mahak Sokak. Hacı Mahak kim kayıt bulamadım. 1925 tarihli haritada dikkatimi çeken Antik Konak için “Dundjian” ismini görmem oldu.

Ben bu Türkçe isimlerin Jacques Pervititch tarafından yazılışlarına hâlâ alışamadım, benim “kıtlığım”, anlamıyorum bazen. İlk önce “Dutçiyan” diye düşündüm… Hiçbir şey bulamadım. Peki “Dundjian”, “Dadyan” ise…

ARTİN DADYAN PAŞA

Dadyan Ailesi Osmanlı ve Türkiye’ye çeşitli kademelerde hizmet vermiş bir Ermeni aile. Yeniköy’deki yalıyı, Bakırköy ile bağlantılarını biliyorum ama Şişli? Sonra Artin Dadyan Paşa’yı buldum; “Ermeni asıllı Osmanlı Devleti diplomatıdır”. Ve şu cümle önemli: “Hariciye Nezaretindeki görevini tam 25 yıl sürdüren Artin Dadyan Paşa, 1901 yılında Şişli’deki köşkünde kalp yetmezliğinden dolayı vefat etti.”

Peki o köşk nerede? Aradım taradım bulamadım. Belki de Antik Konak… 

ŞİMDİLERDE KİRALIK

Dadyan Ailesi’nin o dönemde çok aktif olarak görev yapan Balyanlar dahil pek çok Ermeni mimar-mühendis aile ya da isimle de ilişkisi var. Acaba ismini bilmediğimiz mimar İtalyan mı gerçekten? Bunu da sorguladım biraz.

Kültür Envarteri’ne göre Kayseri Apartmanı ama Dadyan Ailesi, Sivas kökenli, sonra Erzincan’a gidiyorlar, büyük arazileri oluyor ama Kayseri bağlantısını bulamadım. Ama Ermeni ailelerini Kayseri’den gelmiş sanma alışkanlığı da yok değil. Binalar hakkında bu bakınmaları yaparken “fikir yürütüp” sonra “ıspatını aramak” bir gelenek ama bu defa hiçbir şeyin kanıtını bulduğum söylenemez:)

Baştakiler kesin bilgi, gerisi teori. Ama ortaya makul sorular atmak da önemli!

(Bu arada şu anda Antikacının olduğu kat mı bilmem, yüksek kiriş, 110 m2, 4 bölümden oluşuyormuş kiralık. 30 bin tl ama içi masraf gerektiriyormuş. İlanda bina yaşı 60 diyor ama değil sanki…)

* Artin Dadyan fotoğrafı Salt Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nden.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • DİDEM AVINCAN
    Tarih: 16:40h, 14 Ağustos Cevapla

    Evet, antikacının bulunduğu kat, bugün de (14.08.2022) kiralık, şirin köşe balkonun içeriden fotoğrafını koymuşlar oradan anladım.
    İlan da güncellenmiş, zaten Pervititch 1932 yılı haritası olsa en az 90 yıllık olur yapı, ki onlar da 100 yıllık olarak revize etmişler (hangi bilgiye göre bilemiyorum) 210 m2, 25.000TL… Fotoğraf kalitesi çok kötü ama tavanların efsaneliği yine de belli, zemin kat böyleyse üst katları hayal edelim.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Rumelihisarı

Ahmet Vefik Paşa Kütüphanesi

Nereden nereye… Hikayemiz Osmanlı döneminin, 16 dil bildiği belirtilen bir devlet adamından, ABD’li bir yazar ve ressamına, Türkiye’nin en önemli tiyatro sanatçılarından birine ve bugün Rumelihisarı’ndan Londra’ya kadar uzanıyor. Ahmet Vefik Paşa ‘vikipedia’dan bilgilerle söylersem Osmanlı devlet adamı, diplomatı, 16 dil bilen bir çevirmen ve oyun yazarı.

Devamı »
Nişantaşı

Güzel Apartmanı

Özellikle Valikonağı’na bakan cephesine “Eskiden ne güzelmiş” diyerek baktığım bir apartman, yıllardır boş, Nişantaşı Anadolu Lisesi’nin yanında-karşısında. Fotoğraflarımı çektim ve -iyi ki- ziline baktım. Tanıdık bir isim; çok beğendiğim moda tasarımcısı Hatice Gökçe.  Ona yazdım, “Bana yazar mısınız o apartmanı?” dedim ve şahane bir metin

Devamı »
Cihangir

Mavrodi Apartmanı

Kimi “Nilay Hanım, apartmanımı bir araştırsanız” diyerek bana adres gönderiyor, kimiyse algısını açıyor, gördüğüne bakar oluyor, hatta en istediğim şeyi yapıp kollektif bir bellek için belge-bilgi topluyor.  Dedikodulu yazım tarzım da şahidimdir ki, ikinci tip insanı daha çok seviyorum:) @bengandbengdesign ‘Resimli Apartmanlar’ serim için gönderdi… Cihangir, Mavrodi Apartmanı,

Devamı »
Taksim

Şark Apartmanı

Osmanbey’de kaderine terk edilmiş güzel Şark Apartmanı bu sitede var. Bir Şark da Taksim Meydanı’nda var. 1930’ların sonundan itibaren Taksim Meydanı’ndan çekilen bütün fotoğraflarda Şark Apartmanı görülüyor.  Mimarını bulamadım.  Apartman, kavimli cephesiyle hem Gezi Parkı’nı, hem bütün açıklığıyla Taksim Meydanı’nı hem de AKM ve The

Devamı »
Çankaya

(Birinci) Sönmez Apartmanı

Bina seven biri için, gizli bir güzelliği gösteren arkadaş çok havalı olabilir! Sevgili AnkaraApartmanları (Instagram ismiyle), Ankara buluşmamızda bana bir Sönmez Apartmanı gösterdi ki unutamıyorum. Ara ara açıp merdivenlerine baktığım oluyor. O günden beri de kendisine ısrar ediyorum, “Hadi yaz, yaz”… Bir istedim, iki Sönmez

Devamı »
Gümüşsuyu

Ayaspaşa Palas

Bu sitenin en efsanevi, en nadide, en “İnanamıyorum yaaa”, en “İyi ki bu maceraya atıldım” fotoğraflarından birkaçı… İyi ki bu fotoğrafları benimle -ve dolayısıyla sizlerle- cömertlikle paylaşan birileri var, iyi ki aile fotoğraflarını biz de görebiliyoruz. Yakın tarihi böyle böyle doğru parçalarla tamamlıyoruz…. Buyrunuz fotoğrafların,

Devamı »
Sarıyer

Sarıyer Verem Savaş Dispanseri

Onur Sar (Instagram’da @chez_onur ) ilk günlerinden bu yana bina hikayeleri paylaştığım hesabımın en coşkulu, yorumlarıyla, katkısıyla insana en iyi gelen takipçilerinden. Bana geçenlerde -ki bayağı oldu- bir ahşap köşk hikâyesi yazdı ama tez yazar gibi cümle ayrıntı ile yazdığından, “Ne olur Instagram versiyonu” yapalım dedim,

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.