Apartman 23

Muhtar Leyla Ildır Sokağı / Molla Bayırı, Apartman 23, 1963

(Bu apartmanı, Ayaspaşa Saray Arkası Sokak’taki Doğan Apartmanı, Ercümend Kalmık Müzesi ve Banka Apartmanı ile bir arada okumanızı tavsiye ederim.)

İstanbul’dayız…

Gümüşsuyu-Ayaspaşa’dan, Alman Konsolosluğu’nun arka tarafında kalan Saray Arkası Sokak’tan Kabataş’a indiğinizi düşünün.

Namık Paşa Yokuşu’ndan sahile inerken Apartman 23’ü görürsünüz. 

O ve yanındaki apartman arasındaki manzara şahanedir. Yokuştan inerken Kabataş Vapur iskelesini görür, deniz ve vapurların o açıdan görünümüyle büyülenirsiniz (siz büyülenmeyebilirsiniz de, ben her seferinde etkileniyorum)

Apartman 23’e dönelim…

Geniş girişi hoşuma gider, adı dikkatimi çeker. Uzun yıllar Michael Jordan’a platonik aşk beslediğim için 23 sayısı benim gibiler için önemlidir:)

Neyse… İsmin, apartmanın hikâyesi bambaşka imiş.

İlişkiyi tamamlayan muhteşem (!) krokimi bu sayfaya da ekliyorum:)

Bu apartman ve ilişkileri de Kanada’dan coşkuma ortak olan İpek Alp anlatıyor:

3 KIZA, 3 DAİRE…

“(Bir zamanlar önü açıklık, Üsküdar’ı bile gören) Banka Apartmanı‘nın önündeki, deniz tarafındaki boş arsa dedem Enver Adakan’a aitmiş. Kendisi Kazım Taşkent’in çok yakın arkadaşı olup kız kardeşi yani anneannem ile evlenmiş. 

Boş arsanın yanında 2 katlı bir ev varmış. Sahibi beyefendi 1962-63’te vefat edince, o evin varisleriyle arsalar birleştirilerek bugünkü Apartman 23 yapılmış. 

Apartman 23’ün müteahhiti Orhan Pekin’miş. Dedem 3 kızı için 3 daire almış. Daha sonra 2 tanesi satılmış. Kalan dairede teyzem Ayşe Kalmık 1997’de vefat edene kadar oturmuş. Teyzem Ayşe Kalmık, ressam Ercümend Kalmık’ın eşidir; yine Saray Arkası Sokak’ta bulunan Ercümend Kalmık Müzesi kurucusudur. (Müze binası o kadar güzel ki, orayı ayrı anlattım).

23 ÇÜNKÜ…

Apartman 23 ismine gelince… İki arsa birleşip yapıldığı için taraflardan birinin adı konulacağına o anki kapı numarası konulması uygun görülmüş; yüzden adı Apartman 23’müş!”

Şahane değil mi? Bunları öğrendiğim için bu derece mutlu olmam normal mi bilmiyorum.

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Apartman 23 ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

6 Yorumlar
  • Pingback:Her Umut Ortak Arar | Banka Apartmanı
    Tarih: 19:59h, 19 Ağustos Cevapla

    […] Ayaspaşa Saray Arkası Sokak’taki Doğan Apartmanı, Ercümend Kalmık Müzesi ve Apartman 23 ile bir arada okumanızı tavsiye […]

  • İvi İlyadis
    Tarih: 08:48h, 03 Ocak Cevapla

    Aaparmanın ilk üst katında 60 lı, 70 li yıllarda Karanfil Üçer hanım otururdu. Dairenin ön balkon manzarası eşsizdi. Kabataş vapur iskelesi ile Üsküdarın güzelliğine doyum olmazdı. Karanfil hanımın, Saray Arkası 53 numaralı ahşap köşkte oturan Rum Kriton Kriton İlyadis ( Türk sineması görüntü yönetmeni)ailesi ile çok yakın dostluğu vardı. ( Namık Paşa yokuşunun üst kısmındaki arsada idi bahçeli köşk. 1976 yılında yıkılıp apartman oldu. Kendisi babam olur.

    Genç kız iken Karanfil hanımda kaldıgım olurdu . O balkonda sohbet etmek, akşam üstü çay içmek, gün batışını izlemek eşsizdi. Sadun ile Oda Boro nun Kısmet adlı tekneleri ile dünya turundan döndüklerinde , o deniz manzaralı balkondan onlar için hazırlanan karşılama törenini izleyişimi hiç unutmam…

    • Nilay Örnek
      Tarih: 20:36h, 03 Ocak Cevapla

      Ya ne mutlu oldum bunları yazmanıza. Kısmet’in oradan izlenmesi falan… Ama asıl Kriton İlyadis’in evini merak ettim ki buldum! Galiba… O evi siteye yazmak ister misiniz; babanızla birlikte…

  • Katya
    Tarih: 01:11h, 15 Kasım Cevapla

    Bu apartmanda büyüdüm. 🙂 Evin balkonu ve manzarası çok güzeldi.
    Bu yazıyı görünce aklıma ben küçükken vefat eden Mordo Dinar ve annemin Mordo Bey’in piyanosundan bahsetmesi geldi. Piyano günümüzde Pera Müzesi’nin kafesinde sergileniyormuş. Piyanonun hikayesine buradan ulaşabilirsiniz: https://www.peramuseum.org/blog/a-night-at-pera-museum/1530
    Ben kendisini çok hatırlamıyorum ama annem evinden hep piyano sesi gelirdi diyor. Bayramlarda apartmandaki kadınlara kırmızı güller yollarmış.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 21:04h, 24 Kasım Cevapla

      Ya ne güzel bir bilgi bu

  • neşe güven
    Tarih: 07:05h, 05 Mart Cevapla

    Doksanlı yılların ikinci yarısında giriş katın sağındaki dairede bir avukatlık bürosu vardı.Soldaki daireyi, bahçe katıyla dubleks Ali Poyrazoğlu kullanırdı.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Osmanbey

Sebat Apartmanı

70 yıllık bekleyiş, 70 yıllık sabır, acı… O anlatırken, her sene toplandığımız, Hrant Dink’in önünde öldürüldüğü binanın ismine bakıyordum: Sebat! Bir sembol gibi, bir heykel gibi… ALGUADİŞ’İN ESERİ Halaskargazi Caddesi üzerindeki Sebat Apartmanı 1920’lerin ortasında Mimar Rafael Alguadiş tarafından tasarlanıp inşa edilmiş. Alguadiş, burada daha

Devamı »
Gümüşsuyu

Türel Apartmanı

İlk Netflix’teki Metin Akpınar belgeselinde duydum. Akpınar, -sanırım Salak Milyoner filminin çekimleri sırasında misal- Ertem Eğilmez’in Gümüşsuyu’ndaki evinde toplanıp gırgır şamata çalışmalarını anlatıyordu. Duyduğum an, “Ben bu apartmanı bulayım” dedim. Ardından Gümüşsuyu-Ertem Eğilmez vs. ararken, usta yönetmenin oğlu Ferdi Eğilmez’in tweet’ine rastladım: “Gümüşsuyu burası. Arzu

Devamı »
Beyoğlu

Mimar Victor Adamandidis Evi

Beyoğlu Balo Sokak’ta Doğançay Müzesi’nin yanıbaşında ilgisizlikten yorgun bir yapı. Önce imzayı gördüm, ardından da tabelayı. Ev, bir zamanlar Victor Adamandidis’in eviymiş; Victor Bey, bu sitede de yer alan Luvr Apartmanı (Baylan), S. Önay Apartmanı, Taksim Palace gibi yapıların mimarı. İsmi farklı kaynaklarda Victor Adaman

Devamı »
Tomtom

Atlas (Konstantinapoli) Apartmanı

İstiklal Caddesi’ni kesen en meşhur sokaklardan, adı Mason locasıyla da anılan Nuri Ziya Sokak’taki (aslen Nur-u Ziya malum) Belvü Apartmanı‘nından bahsederken yanındaki binaya dair merakımdan da bahsetmiştim. Fransız Sarayı ile Belvü arasında kalan yapı hep ilgimi çeker; pek bir gizemli, isimsiz… “Atlas Apartmanı” ismini bulmam

Devamı »
Harbiye

Kervansaray Apartmanı

Apartmanların giriş katının dükkân ya da benzeri kâr getiren yapılar olarak tasarlanması fikri, -en azından Türkiye’de gördüğüm kadarıyla- neredeyse apartman fikriyle eş zamanlı… Ama bizim göz hizamızda onlar olduğundan muhtemelen, bir binanın altındaki işletmenin karakteri tüm binanın algısını etkiliyor. Harbiye’deki Kervansaray Apartmanı. GİRİŞ TÜM ALGIYI

Devamı »
Yeşilköy

Röne Park ve Röne Park Gazinosu

Biliyorum, biliyorum, biliyorum… Bina, mimari derken insan hikâyelerine fazla düştüm. ‘Çıkacağım’ ama dayanamıyorum. Bu pazar da azıcık yapayım; konum Röne Park olsun. İstanbul, Yeşilköy-Bakırköy-Ataköy sakinleri bilecektir. Yıllaaaarrr sonra dün ilk defa, çokça adını geçirdiğim Röne Park’a gittim, birer çay içtik. Sinan “Söyle bakalım niye Röne”

Devamı »
Merter

Vakko Binası

Bir fabrika binası, bir çocuğun zihninde ne kadar yer edebilirse bir zamanlar Merter’de olan Vakko Fabrikası, o derece aklıma kazınmıştır. Güzeldi, farklıydı, ilgi çekiciydi, acayipti… Küçükken otomobille önünden her geçişimizde onu görmek için çaba sarf ederdim. Yolda sıkıldım; onu görünce bir şekilde eve yaklaştığımı anlar,

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.