Ay Yıldız Apartmanı

O, Taksim’de Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yapılarından, ilk apartmanlardan… 1930’da inşaatı görünüyor.

Kristal Gazinosu, Cumhuriyet Anıtı gibi yapıların fotoğraflarında heybetiyle görülen, üzerinde dev ay yıldızıyla Ay-Yıldız Apartmanı.

Meydanın batısını gösteren eski fotoğrafların çoğunda var; Taksim su depolarının hemen bitişiğinde, yuvarlatılmış köşe balkonuyla… 6 katlı ama çok daha yüksek gibi.

Bina 1986’da -neden bilmem- yıkılmış.

Orada pek çok Cumhuriyet Bayramı kutlanmış, meydandaki bütün gelişmelere şahit olmuş.

Burak Boysan, ünlü türkücü Zehra Bilir’i Ay Yıldız’ın balkonunda çektirdiği fotoğrafı paylaşmıştı. AKM’nin ilk hali de arkasında…

Ay Yıldız artık meydanda yok ama Cumhuriyet Caddesi, Cumhuriyet Apartmanı, İstiklal Apartmanı ve daha pek çok yapısıyla ona ve 29 Ekim’e gönderme yapmayı sürdürüyor.

‘PLAN KAFAMIN İÇİNDE’

Bur haber, ardından da birkaç yorum ekleyeyim:

“1986 Bedrettin Dalan Belediye Başkanlığı dönemi…İstiklal Caddesi’nin trafiğe kapatılarak, Tarlabaşı Caddesi’nin 6 şeritli, 36 metre genişliğinde bir bulvara dönüştürülmesi.

Tarlabaşı Caddesi’nin, İstiklal Caddesi tarafındaki yapı adalarının bazılarının

tamamen bazılarının ise kesilerek yıkılması gündeme gelmiş.

Beyoğlu Belediye Başkanı yıkılacak yapıların çok büyük bir kayıp yaratmayacağına ilişkin açıklamasında, kamulaştırılacak yapıların 4-5 metre genişliğinde, dar cepheli, 1-2 metre cumbalı, alttan payandalı, bazılarında basit süslemeleri olan Rum evi karakterinde olduğunu ve İstanbul’da bu karakterde yüzlerce yapı bulunduğunu belirtmiştir. Bedrettin Dalan, gerçekleştirilen uygulamaların hangi plana göre yapıldığının sorulması üzerine ‘Plan kafamın içinde’ cevabını vermiştir (Cumhuriyet, 10 Mart 1987).

BEDRETTİN DALAN ANILARI

barisch

Binanın yıkılıp, bulvarın törenle açılışına götürmüştü babam ben çocukken. Bedrettin Dalan konuşma yapmıştı. Hayal meyal hatırlıyorum. Sonra da taksim McDonalds’a gitmiştik. Çocuk aklı, o daha fazla kalmış hatırımda…

akayesra

Bu binayı okul zamanımda Beyoğlu’ndan Yeşilköy dolmuşlarına doğru yürürken çok net hatırlıyorum. Tarlabaşı’ndan çıkan yolu ikiye ayırırdı. Taksim Meydanı’na çok yakışırdı.

ayhanatakol

O günkü – özellikle Cumhuriyet- gazeteler taranırsa Ay Yıldız gibi birçok mimari güzelliğin yıkıldığı görülür. Kalan binalar için de restorasyon nutukları atılmıştı. Son hali ne halde, herkes görüyor… Bir pespayelik harikası…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Sirkeci

Ata Atabek Mağazası / Ata Refik Han

Yine bir “Vay canına sayın seyirciler” hikâyesi… Tabii benim için:) Burada neler var? Bir zamanların efsanevi giyim markası Atalar Türkiye’nin ilk yürüyen merdiveni 1939 yılında İstanbul’u dehşete düşüren pek çok tarihi yapının hasar görmesine neden olan dev yangın Rum mimar Apostol (Apostolos) Pistikas ve AİHM’ye

Devamı »
Adalar

Büyükada Rum Yetimhanesi – I

Bu yazıyı Büyükada Rum Yetimhanesi -2 ile okuyun lütfen. “Dağın tepesindeki bu dev ahşap yapı, Büyükada Rum Yetimhanesi, tıpkı Atlas okyanusunun dibinde duran Titanic gibi bir hayal olmayacak kadar gerçektir. Ama aynı zamanda gerçek olamayacak kadar da bir hayaldir” diyordu, Bianet’teki eski bir yazısında mimar

Devamı »
Cihangir

Sadık Paşa Konağı

Annemin -Jülide Örnek- 18-19 yaşlarında Cihangir’de gittiği dershaneyi çok sevdiğini hatırlarım. ‘Dershane’ denince benim aklıma daha çok üniversite sınavına hazırlayan bir yapı geliyor ama annemin anlattığı bambaşka bir şeydi. Seramik, tiyatro, müzik, resim, yabancı dil gibi pek çok dersin olduğu bir yer. Amerikan Kültür ve

Devamı »
Karaköy

Tahir Han

Şu hesap daha bebekken, benim hikâyesini aradığım binalar hakkında araştırma yapıp bulduklarını bana gönderen isimlerden biridir mimar Serkan Yetgin. Birkaç yazı da yazdı, sonra beni unuttu:) Yıllardır önünden geçerken, her seferinde ‘Mimar Vedad’ imzasını görüntüleyip “Eve gidince araştırayım” dediğim Tahin Han’ı yazmış! E-postamda görünce pek

Devamı »
Cihangir

Bazlamacı Apartmanı

“Ne Harman sigarası kaldı geriye  Ne Olimpos Gazozu  Ne Sadri Alışık” İbrahim Sadri, Kuş Hatıraları   Bir apartman hikâyesi ki, okurken gözlerim yaşardı. Yanından onlarca defa geçtiğim şahane apartman… Cihangir’de; Cihangir Caddesi’nden geçenler mutlaka görmüştür: Bazlamacı Apartmanı. Ezgi Berk, Agos Gazetesi için Grigoris Bazlamacı ve

Devamı »
Beşiktaş

Deniz Apartmanı

Nüzhetiye Caddesi benim çok yürüdüğüm bir Beşiktaş yoludur; tabela 2005’te konulmuşsa da ben yeni gördüm. Deniz Apartmanı’nın girişinde “Şair Behçet Necatigil, 1964-1979 yılları arasında (demek ki vefatına kadar) bu apartmanda 23 no’lu dairede yaşamıştır” yazıyor. O gün bugündür Necatigil şiirlerinde ne kadar ev / mahalle

Devamı »
Asmalımescit

S. Önay Apartmanı

İstiklal’den Şimdi’ye girer gibi girin (Atlas Apartmanı’na da değinmek lazım) -ya da Yakup’a girer gibi diyeyim- hemen birkaç adım sonrasında bu apartman. Mimarlarını biliyoruz; Beyoğlu’nun pek çok binasında görebileceğimiz iki isim. Ve şükür ki imzalı bir apartman. Mimarlar Mimarlar: Victor Adamandidis ile Dimitrios Nikola Petsillas. 

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.