Ayhan Apartmanı

Bugünkü MidTown Otel, Yapım Yılı: 1938-1939

Bu yazımızın konusu “Mış gibi yapmak” olsun.

Arkitekt Dergisi’nin 1939 yılı sayılarından birindeki bilgiler şöyle (1939-05-06 (101-102)  Sayfa: 101-103 ):

“Taksim’de Talimhane meydanı üzerindeki köşebaşı arsalarından biri üzerine; Mimar Seyfi Arkan’ın projesine göre yapılan bu kira evi plân tekniği itibarı ile muvaffak olmuş bir eserdir.

Her katta çift daireli olarak döşünülen binaya, geniş bir antreden girilmektedir. Antre tamamen mermer kaplanmıştır. Buradan geniş bir kat merdiveni ile dairelere çıkılmaktadır. Köşe başına tesadüf eden daireler beşer odalı, diğerleri dörder odalı olarak düşünülmüştür. Dairelerde odalardan başka birer muftak, ofis, banyo ve helâ vardır.

Bina haricî mimarîsi ile orijinal bir tesir yapmaktadır.

Taksimde Mimar olmayan kimseler tarafından yapılan binalar arasında bu kira evinin hususiyetleri yeknazarda tebarüz etmektedir.”

MODERN MİMARLIĞIN ARDINDAN TENEKE ÇALMAK!

Yeknazarda yani ilk bakışta değeri anlaşılan bu yapıyı, evime de yakın pandemide ara ara, Talimhane’de yürü yürü bulamıyorum.

Sonra Zafer Akay’ın blogunda bir yazıya rastladım.

Yıl 2014, Zafer Akay’ın blogundan aktarayım:

“Seyfi Arkan’ın Ayhan Apartmanı (…) Dışavurumcu öğeler taşıdığı düşünülen bu çok özel yapının yerinde bugün ‘aslına uygun’ olmak kaydıyla dört kat eklenmiş bir imitasyon mimarlık ürünü bulunuyor. Belki art deco yapılar için belli bir duyarlılık taşıyan toplumun, modern mimarlık ürünleri için bir kaygı duymak şöyle dursun, arkasından teneke çalacağını söylemek abartı olmayacak. Bölge, 10 yılda çok sayıda yapının yıkımına sahne oldu ve yıkımlar sürüyor. Tehdit altındaki yapılar arasında bir başka Seyfi Arkan tasarımı olan Uşaklıgil Apartmanı da bulunuyor.”

İMİTASYON MİMARLIK

“İmitasyon mimarlık” şahane ifade!

Ve maalesef böyle bir şey var.

Ben Zafer Bey’in tarifinden bu oteli buldum. Uşaklıgil’i bulamadım ama tekrar bakacağım.

Bu arada Ayhan Apartmanı bir tanıdığımın arkadaşının büyük annesinin imiş. Aile apartmanları yani. O arkadaş arkadaşı da El Irak Apartmanı’nda oturuyor. Umarım onunla tanışıp bu apartman hakkında daha çok bilgi alabilirim.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

No Comments

Post A Comment

DİĞERLERİ

Beyoğlu

Büyük Zarifi Apartmanı

Önce, öncesi… Bu sayfa kolektif bir yazı-hafıza ürünü olsun istiyorum ya, mimarından sanatçısına “Bana bir bina yazsana” dediğim insan çok. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ndan Ayşe’yi (Bulutgil) az taciz etmiyordum; “Bienaller ya da çeşitli festivaller için çok ilginç binalar tercih ettiğiniz oldu, bana da yazsanıza birkaçını…”

Devamı »
Çankaya

Koruk Apartmanı

Burada daha önce de söylemişimdir; ‘Tevâfuk’ çok sevdiğim bir kelime; hakedilen, haklı tesadüf demek… Bu da bir teevâfuk mudur? Nasıl Olunur için Arif Keskiner ile söyleşeceğiz… Okuyorum. Arif Bey, Ergin Günçe’den bahsediyor… Sonraları ‘Komünist Arif’ lakabını bili almasına yol açacak Nazım Hikmet şiirleriyle, sonrasında oğlu

Devamı »
Bebek

Ragıp-Selma Devres Villası

Konuk yazarım yüksek mimar Banu Uçak, Selma ve Ragıp Devres’in izinden, Side Müzesi’nin ardından şimdi de pek çoğumuzun İstanbul’un Bebek semtinden aşina olduğu ‘o villa’yı anlatıyor: “Devres ismi aslında bana arkeoloji tarihinden değil, mimarlık tarihinden aşinaydı. Bebek koyunda, görkemi sadeliğinde, gizli mücevher gibi bir villanın işvereni

Devamı »
Şişhane

Abuaf (Demet) Apartmanı

Ben Art Nouveau işlemelerini, özellikle de kapısını bir müzik aletinin gövdesine benzettiğimden, apartmanın ünlü bir klasik müzik bestecisinin olduğunu falan düşünmeye eğilimli idim. Bu binayı yıllar içinde o kadar çok fotoğraflamışım ki, “Demet Apartmanı” yazısı bile elimde farklı fontlarla mevcut. Ancak asıl ismi Abuaf Apartmanı.

Devamı »
Cihangir

Küçük Yavuz Apartmanı

Aynı sokakta Cihangir’in küçüklü-büyüklü; abi-kardeş apartmanları….  Niye böyle olmuş acaba; yan yanalar da… Olası hikâyeler kuruyorum. Küçük Yavuz ve Büyük Yavuz ile Küçük Beler, Büyük Beler apartmanları… Hâlâ bunu bulamadım ama ben bu fotoğrafı paylaşınca Büyük Yavuz ile ilgili bilgiler geldi. Onu da buradan okuyabilirsiniz.

Devamı »
Zeyrek

Betoven Apartmanı

Ya sonra bana “Bu apartmanların, apartman isimlerinin hikâyelerini niye merak ediyorsun?” denmiyor mu? Bunu okuyun; ef-sa-ne… 10-15 kişi dün bana, klasik müzik yayıncısı Serhan Bali’nin bir Twitter paylaşımını gönderdi; “Nilay Hanım nasıl sizden kaçmış” gibi notlarla… Konu, Fatih Kadınlar Pazarı‘nın ortasında satıcıların arasında kalmış bir eski

Devamı »
Moda

Ufuk Apartmanı

@herumutortakarar’daki bir paylaşım ve insanların katkılarıyla müthiş bir kadın tanıdım, nev-i şahsına münhasır, ne kadar tanısak gizemli; iç mimar, şehir plancısı ve mobilya tasarımcısı Tülin Zanbakoğlu (ne olur hakkındaki yazıyı okuyun). Tülin Hanım’ın gizemini çözmeye çalışırken annesi ve eşiyle ilgili ölüm ilanları da ortaya çıktı…

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.