Aysel Sultan Yalısı

Çok güzel binalar ve çok güzel fotoğrafları var; herkese açık arşivler, mimarları belli şahane apartmanlar. Ama bu hesapta özellikle yeni bir söz söylemeyen, bilgi içermeyen yapı paylaşmamaya özen gösteriyorum.

Cep telefonum fotoğraf dolu, neler neler var ama ‘bulamayınca’ anlamı yok, paylaşmıyorum.

Yine de hakkında bilgi bulamadığım bir yapıyı paylaşmak istedim ama işte Instagram ya da bu site bu işe de yarıyor, sonra bulduk bilgiyi:)

ÇOCUK BİLE FARKI ANLIYOR:)

Çocukluk yazlarımız ona hayranlıkla geçti.

Geçen gittim, bakımsız, yine de güzel. Ve bugünkü gözümden bakınca “mimar elinden çıkmış, belli” yapısıyla daha bile ilginç.

Yer Büyükçekmece…

Benim çocukluğumun İstanbul’a yakın yazlığı… (O dönem oraları İstanbul saymazdık).

Hem 3 ay tatildesiniz; yüzüyor, oynuyor, akşamları sahilde geziyor, gazinolara-diskolara gidiyorsunuz hem de babanız akşamları o günün yol şartlarına rağmen işten çıkıp gelebiliyor. O kadar yazlık bir yer ki, “kışlıkçılar” diye bir tabir var. Yaşıtlarınızdan, yaz-kış oturanları ezbere biliyorsunuz.

Hayatımın en güzel anılarından bir kısmı oradadır.

İSMAİL ŞAFAK DONDURMA’YI BİLEN BİLİR

Geçen paylaştım, bilen bilir İsmail Şafak Dondurma, nice “Türkiye’nin / İstanbul’un en iyi dondurmacıları” listesi yapılmıştır -benim jüride olduğum durumlar dışında- tek listeye girmemiştir. Ama çok iyidir; külahlarının kokusunu, kocaman çikolata parçaları, vişnesindeki çekirdekler… Yiyen bilir.

Neyse…

Geçen gittim sahilde beton ne varsa yıkmışlar, eski kum haline döndürme hedefi varmış; inşallah! Duygulandım biraz. Umarım güzel olur.

Bu arada yeniden o evi gördüm; Aysel Sultan Yalısı.

MİMAR ZEYNEP MUTLU’NUN KATKISIYLA…

Ben bilgi bulamamıştım. Mimar A. Zeynep Mutlu bana yazmış. Buyrunuz Zeynep Hanım anlatsın:

“Yapımına 1984’te başlanmış, 1985 yılında tamamlanmış. Yapının mimarı: Yüksek Mimar Ergin Esgün, İbrahim Yaşar inşaat mühendisi.

2002’de el değiştiren yapının ilk sahibi Osman Halit Meşe.

Yapının mimarlar tarafından beğenilmesinin ve araştırılmasının nedeni, Le Corbusier’in Villa Savoye’unu anımsatması.”

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Comment
  • Inci can
    Posted at 22:04h, 24 Mayıs Cevapla

    Cok güzel bir yali her gittigmde ne guzel bir ruhu var deriz. Yanindaki yeni yapilan binalardan cok.ayri ve cok özel

Post A Comment

DİĞERLERİ

Adalar

Lemmi Köşkü / Oteli

Aslında bambaşka bir şey araştırırken, inanılmaz keyifle bir şey izledim. Moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz, Nasıl Olunur’da konuşurken Indiana Jones’un da bahsettiğimiz mekanda çekildiğini söyledi. Indiana Jones’ları bayağı seyrettim ama kafamda anlattığına benzer bir İstanbul filmi yok. Baktım; buldum! Yönetmenliğini George Lucas’ın yaptığı “Young Indiana Jones

Devamı »
Daday

Ballıdağ Sanatoryumu

Kastamonu, değerinin az bilindiğini düşündüğüm şehirlerden; doğasından pastırmasına, eski yapılarından mantarına çok kıymetli, Daday ilçesi ayrı güzel. Benim Kastamonu’yu sevme nedenim, orayı birlikte gezdiğim Ece Aydın’dır sanırım. Eski bir öğretmen olan annesinin adı İksir. Onun adına açtıkları etkileyici konaklama mekanı İksir Çiftlik Evi’nde, eski konak

Devamı »
Şişhane

Baran Apartmanı (Mardan Han)

Dr. Nejat Eczacıbaşı, “Kuşaktan Kuşağa” adlı kitabında “İstanbul’daki iş yaşımın üç girişimle başlar” diyor: 1- Laleli’de bir apartmanda başlayan vitamin ya da balıkyağı özü çalışması,  2- Pera Palas Oteli’nin tam karşısına düşen Baran Apartmanı‘nın bodrum katında yapılan çocuk maması. 3- Yunus, Kartal’da askerlerin ısrarıyla başlayan elektrolitik

Devamı »
Sirkeci

Agopyan Han

Ancak kapısı her şeye rağmen bize bir şeyler söylüyor, 1921 yılında hizmete girmiş misal. Binanın mimarı Levon Nafilyan. Levon Bey, bu toprakların ilk bevliye (üroloji) uzmanı ve aynı zamanda birçok askeri hekimin yetişmesinde rol oynamış bir hocanın, Andon Nafilyan Paşa’nın oğlu. Paris’te okumuş. Bankalar Caddesi’ndeki

Devamı »
Nişantaşı

Sünbül Apartmanı

Mimar Nişan Yaubyan  vefat etmiş. 1928 doğumlu, hakkında yapılan “Mimarlığa Doymayan Adam” belgeselinin adının hakkını verircesine yaşamış bir mimar -okuduğum ve izlediğim kadarıyla- kendisi (ayrıntıları ve linkleri siteye koyuyorum). ABD’de saldırıya uğrayan meşhur İkiz Kuleler’in yapımında da çalışmış, Türkiye’de pek çok önemli projeye imza atıp

Devamı »
Fatih

Yervant Terziyan ‘İkizleri’

Yine bir gün bir apartmanın geçmişini araştırırken, eski bir fotoğrafta çok güzel bir bina gördüm. onedio.com, mimarının Vedat Tek olduğunu, Fatih Belediye Binası olarak kullanıldığını yazıyordu. Böyle haberler çok da kopyalandığından, koca binanın tarihi tekrar yazılıp mimarı değiştirilebiliyor! Tamam, uzman değilim ama Vedat Tek yapıları

Devamı »
Cihangir

Küçük Yavuz Apartmanı

Aynı sokakta Cihangir’in küçüklü-büyüklü; abi-kardeş apartmanları….  Niye böyle olmuş acaba; yan yanalar da… Olası hikâyeler kuruyorum. Küçük Yavuz ve Büyük Yavuz ile Küçük Beler, Büyük Beler apartmanları… Hâlâ bunu bulamadım ama ben bu fotoğrafı paylaşınca Büyük Yavuz ile ilgili bilgiler geldi. Onu da buradan okuyabilirsiniz.

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.