Bakireler Anıtı

Bir dönemin efsanevi Süreyya Plajı’nın biricik simgesi Bakireler Anıtı, hâlâ Maltepe’de, eski yerinde… Ama sorun şu… Deniz eski yerinde değil. Deniz gitti, beton geldi.

Güncelleme – Ağustos 2023:  Restorasyon sonrası kaidesi ortaya çıkartılan Bakireler Anıtı Heykeli’nin son durumuna dair bilgiler şu yazıda: Bakireler Anıtı’nın Heykeli

****

Süreyya İlmen, 2. Abdülhamid’in seraskerlerinden Rıza Paşa’nın oğlu.
Aileden zengin. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra askerlikten ayrılıp ticarete atılınca daha da zengin oluyor. Milletvekilliği de yapıyor. Süreyya Paşa, ülkeye batı kültürünü getirmek için çalışan insanlardan.
1939 yılında Maltepe sahilindeki sebze bahçesini plaja dönüştürme kararı alıyor ve 2. Dünya Savaşı nedeniyle 7 yıl sektere uğrayan çalışmalar sonunda, 8 Haziran 1946’da Süreyya Plajı açılıyor.
Burası trenin durduğu bir plaj haline geliyor, Vali Lütfü Kırdar da plajdan Bağdat Caddesi’ne asfalt yol yaptırıyor.
Muhteşem bir plaj, içinde konser yerleri, giyinme kabinleri, restoranlar. Su sporları burada yapılıyor, modernleşmeye adımlar burada atılıyor.

VENÜSLE BULUŞAN KIZLAR EŞ BULUR!

Plajın simgesi de ‘Bakireler Anıtı’.
Süreyya Paşa plajı bir simgesi olması gerektiğine inanıyor ki, bu da başarılıyor.
6 kolonlu, 4 metre yükseklikteki anıtın ortasında da bir Venüs heykeli var. Denizden 50-60 metre açıktaki anıta yüzen kızların, eş bulmalarının kolaylaştığı yönünde bir de rivayet var…
Pera Müzesi’ndeki İstanbul’da Deniz Sefası adlı sergide fotoğraflarını gördükten sonra, Anadolu yakasını da az bilirim, bilenlere “Ben heykeli hiç görmedim” dedim.
“Çünkü o anıt artık karada, çevresi beton” yanıtı geldi.
Fotoğraflarını buldum, Venüs de ‘uçmuş’.
Bilmiyorum ki hatıralarımız nerede yaşayacak?

(Bu arada yazının ardından iki edit:
Anıtın yeri bugün, Migros’un otoparkı içinde. Önce bana birileri fotoğraflar gönderdi, sonra kendim de gördüm. Araçla yoldan geçerken görünüyor.
Beton dökülmeleri nedeniyle boyu da kısalmış maalesef.
Ben bu yazıyı kendi blogumda (nilayornek.com) yazmıştım ama burada da dursun istedim.

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Bakireler Anıtı ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • Begüm D
    Tarih: 16:11h, 27 Ekim Cevapla

    Merhaba,
    Maltepe’de doğmuş biri olarak, bu anıtın deniz ortasında olduğu zamanları hatırlıyorum ve o zaman sanki yüzülemeyecek kadar ileride gelirdi bana (çocuk olarak bana epey mesafe tabi).
    Bir de plajın tren istasyonuna bakan duvarında çok güzel plaj resimleri vardı fakat bunlar sahilin yapımından sonra kısa bir süre korunda, sonra da ne akılla bilinmez, yıkılıp yok edildi.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Ataköy

Ataköy ve Kısımları: Plaj, Galleria ve SeaPearl

Ben bu sayfayı bir hafıza oluşturmak, kayıt bırakmak, “iki kişiyi daha heveslendirse” gibi amaçların yanı sıra daha çok kendi kendimi eylemek, sancımı ve merakımı dindirmek, keyif almak gibi nedenlerle oluşturduğumdan Ataköy dosyasının bu kadar ilgi görmesini beklememiştim. “Yüzlerce” mesaj geldi, aile fotoğrafları da… Başka semt

Devamı »
Maçka

Başmabeynci Köşkü

Bu siteyi yaptığım ilk zamanlardan beri çokça fark ettiğim bir şey, mimari açıdan değerli pek çok kıymetli binada avukat bürolarının bulunması. Hatta bunları sonra bir dizin halinde sergilemek için de biriktiriyorum. İşte onlardan biri, SUR|KİŞNİŞCİ|AKÇAY Hukuk Bürosu, Beşiktaş’ta bir köşkte; Başmabeynci Köşkü. Ama çok hoşuma

Devamı »
Şişhane

Décugis Evi

Meşrutiyet Caddesi ile Tünel meydanına çıkan merdivenlerin köşesindeki bina. “Miss Pizza’nın karşısında Sushi Express’in olduğu yapı” desem…. İstanbul’u, oraları bilen bilir. Artık bir otel… Bodrumuyla birlikte 4 katlı tasarlanmış, sonradan 6 kata yükseltilmiş. Bir penceresinin kilit taşından anlıyoruz ki, yapım yılı 1895.  Levanten Décugis ailesi

Devamı »
İstiklal Caddesi

Köçeyan Konağı (Atlas Sineması / İstanbul Sinema Müzesi)

Ayşegül Kumova, neredeyse iki ay önce bana bir mesaj atıp şöyle yazmış idi: “Atlas 1948 yani eski bilinen adıyla Atlas Sineması çok değerli bir yapı kuşkusuz. 200 yıllık bir bina ve şimdi İstanbul Sinema Müzesi. Müze, henüz 1 yaşında ama kısa süre içinde dünyada ilk üçe girmiş bile.

Devamı »
Taksim

Pertev Eczanesi

Güzelliğiyle ara ara geçmişten gelen fotoğrafları paylaşılan bir yer; Taksim’deki Pertev Eczanesi. Geçen gün bahsettiğim, Nihat Vedat Tek mimarlığıyla yapılan Pertev Apartmanı‘nın alt katında, Kadri Eroğan tarafından yapılmış. Pertev Apartmanı’nın yapım yılı 1932, eczaneninki 1954 ve ayrı bir mimarı var. O zaman iç mimar kavramı

Devamı »
Darıca

Necmi Şahin Yalısı

Pek beğendiğim Suriçi’nin Sesleri @matruskaninhici adlı hesapta fotoğraflarla birlikte şöyle yazıyordu: “Aşırı sevdiğim 1977 yapımı İstasyon filminde Cüneyt Arkın’ın şu an hiç sevmediğim Hülya Koçyiğit’i kaçırdığı hoş ve akılda kalıcı yapı, Darıca Bayramoğlu’ndaki Üçburunlar Yarımadası’nda. Yapının -varsa- ismine, mimarına ilişkin bilgi bulamadım. Bilen varsa…” Aaa

Devamı »
Gümüşsuyu

Hayırlı Apartmanı

İçi, dışı ve bugüne kadar yaşayanlarıyla Hayırlı Apartmanı, İstanbul Gümüşsuyu’nun en ikonik yapılarından biri. Yapım yılı 1931. Hatta 1931 yılı Temmuz ayında Son Posta Gazetesi’ndeki bir kupürden anlıyoruz ki, o dönemde 160 bin liraya mal olmuş. 70 oda ve 8 kat barındırıyormuş. Dönemin, hâlâ bir

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.