Banka Apartmanı

Çıkan kısmın özeti… Meşhur Doğan Apartmanı’nın bir dönem sahibi olan ve ona adını veren Kazım Taşkent’in aslında bir Ayaspaşa aşığı olduğunu, Saray Arkası Sokak’ta oturduğunu, burada çok da adı anılmayan bir başka Doğan Apartmanı olduğunu yazmış, kısaca hikâyesini anlatmıştım.

Ben “Bana bilgi verin, beni kahveye çağırın” deyip duruyorum, aranan kan Kanada’dan geldi:)

İpek Alp’in mesajı benim için o kadar önemli ki… 

Akrabalık, arkadaşlık ve apartman ilişkileri… Hani aynı apartmanda oturan aileleri biliyoruz ama burada mahalle kurulmuş! Bir de yıllardır çok beğenerek baktığım sevgili “Banka” Apartmanı’nın durumunu öğrenmiş oldum. 

‘Banka Apartmanı’na, Taşkent’in Yapı Kredi Bankası Kurucusu olduğu bilgisiyle bakın:)

Görseller arasında benim şu an çizdiğim basit bir kroki var, onunla okuyunca daha iyi anlayacaksınız.

AİLECE BİR MAHALLEDE OTURMAK

İpek Alp anlatıyor, ben araya parantezler serpiştiriyorum:

“Merhabalar Nilay Hanım ben sizin Kanada’dan takipçinizim.

Bugünkü Saray Arkası Sokak, Doğan Apartmanı postunuza istinaden:

Saray Arkası Sokak’tan ilerleyip Namık Paşa Sokak’tan aşağıya indiğinizdeki Muhtar Leyla Ildır Sokağı’nda (haritada öyle görünür ama herkes orayı Molla Bayırı bilir, üzerinde de öyle yazar) hemen sağ köşede Banka Apartmanı vardır. (Bilmez miyim! Tam eski nesil, tatlı, bahçeli apartmanlardandır. Harika ağaç ve çiçekleri, o yeşil tenteleriyle beni etkiler, her geçişte selam veririm).

ADI BANKA ÇÜNKÜ 🙂

“Banka Apartmanı, Kazım Taşkent’in kurduğu Yapı Kredi Bankası’na aitmiş, muhtemelen adı o yüzden Banka:)

Kazım Bey’in babasının ikinci eşi Saadet Hanım, Banka Apartmanı’nda otururmuş. (Kazım Bey’in annesi o 9 yaşındayken ölmüş). Onun oturduğu zamanlar önü boş olduğu için karşı sahil Üsküdar’ı görüyormuş. Kendisi aynı zamanda annemin anneannesi olur. Anneannem Kazım Taşkent’in küçük kız kardeşidir, Rebia Adakan. Babaları aynı, anneleri farklıdır.

‘YABANCIYA GİTMESİN DİYE’

Saadet Hanım, 1961’de vefat ettikten sonra banka daireyi satışa çıkartmış. Fakat hatıralarla dolu bu daire, yabancı birine satılmasın diye yine aileden Kazım Bey’in ablası Mürüvvet Hanım’ın oğlu Burhan Sancar daireyi satın almış. Bu arada Saadet Hanım, önce Mısır Apartmanı’nda yaşıyormuş. Belki o apartmanı da paylaşırsınız bir gün.”

**** Yazarın Notu: (Bu apartmanı, Ayaspaşa Saray Arkası Sokak’taki Doğan Apartmanı, Ercümend Kalmık Müzesi ve Apartman 23 ile bir arada okumanızı tavsiye ederim.)

**** Bu arada soyadı karmaşası yaşanmaması için İpek Alp’in notunu ekleyeyim: “Kazım Bey’in babası ve aynı zamanda anneannemin babası Nakiyeddin Bey soyadı kanunundan önce vefat etmiş. Soyadı Kanunu çıktıktan sonra Kazım Bey, Taşkent soyadını, Saadet Hanım ise Çanakkale Savaşı Komutanı Esat Paşa’nın aldığı Bulkat soyadını almış.”

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Banka Apartmanı ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • neşe güven
    Tarih: 14:16h, 27 Şubat Cevapla

    Merhaba, 90 lı yılların ilk yarısında Ali Poyrazoğlu nun kütüphane ve çalışma dairesi bu apt.daydı diye biliyorum.Evi de zaten denize bakan, tam karşısındak apt.nın , dubleks olarak kullandığı bahçe ve birinci katındaydı.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Gelibolu

Alaeddin Kemerli Sardalya Evi

Haziran 2018. Gelibolu’da ilk kez vakit geçiriyorum belki de…. Bir grup arkadaş günbatımının güçlü güneşine karşı rengarenk deniz şemsiyeleriyle donatılmış, taka sesleriyle bütün olmuş İlhan Restoran’a doğru yürürken gördük bu evi. 6 kişiydik, kadın-erkek hepimiz vurulduk. Hatta orayı birlikte kiralama, dönem dönem birlikte ya da

Devamı »
Şişhane

Merkez Apartmanı (Daru Sultan Hotels Galata)

Bazı semtlerin kaderi bazı binalarla yazılıyor, isimleri o binalarla özdeşleşiyor. Beyoğlu, Şişhane için de bu bina Frej Apartmanı, Sarkusyan binası. Bina fiziksel güzelliği, görkemiyle etkili olduğu kadar hikâyesiyle de dikkat çekici. Benim için hazine gibi bir buluntu olan Çelik Gülersoy metni ve Afife Batur yazını ile

Devamı »
Cevizlik

Bakırköy’de girişini M. Tezmen’in resimlediği bir apartman

Haziran ayında restorasyon uzmanı, yüksek mimar bir beyfendi, Engin Aktürk, Bakırköy’de kentsel dönüşüme giren bu binadan fotoğrafı Twitter’da benimle ve belediyeyle paylaşıp “Resmi koruyamaz mıyız?” diye sormuş. Ben mesajı o dönem görmeyip dün bir yorum üzerine fark ettiğim için önce heyecanlandım. M. Tezmen imzalı, belli

Devamı »
Beyoğlu

Mimar Victor Adamandidis Evi

Beyoğlu Balo Sokak’ta Doğançay Müzesi’nin yanıbaşında ilgisizlikten yorgun bir yapı. Önce imzayı gördüm, ardından da tabelayı. Ev, bir zamanlar Victor Adamandidis’in eviymiş; Victor Bey, bu sitede de yer alan Luvr Apartmanı (Baylan), S. Önay Apartmanı, Taksim Palace gibi yapıların mimarı. İsmi farklı kaynaklarda Victor Adaman

Devamı »
İlkadım

Kefeli Apartmanı

Bu hesap ve siteye uzaktan hep güzel katkısı olan iç mimar Didem Avincan ne zamandır bana “Samsun’da bir binayı yazacağım” diyordu. Bana gönderdiği bir haber linkini okudum; Prof. Dr. Yücel Tanyeri, habergazetesi.com‘daki köşesinde şöyle diyordu: “Kefeli Apartmanı, çocukluğumuzda Samsun’un en görkemli yapısı idi. 1950’li yıllarda Samsun’un

Devamı »
Fatih

Huzur Apartmanı

Malum, uzun zamandır girişinde resim olan apartmanlara ve resimlerine ayrı ilgim var; kayıt altına alınsın istiyorum. Instagram’daki @mervellous_istanbul hesabının sahibi Merve Hanım’dan paylaştığı güzel metin ve Fatih’teki Huzur Apartmanı’nın fotoğrafları istedim. Beni kırmadı… Yani konuk yazarım Merve İra: “Binalara ait kapı, pencere, zil, dış cephe

Devamı »
Nişantaşı

Antik Konak

Geçen Süleyman Nazif Sokak’tan bahsettim; Aydın Apartmanı ve Reşat Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi vesilesiyle… Pek çok kişi “Görmeye gideceğim” yazınca, onlara, sitedeki haritadan bakıp aynı sokak ve çevredeki başka binaları da görmelerini önerdim. Arada Antik Konak hakkında da iki satır yazayım dedim. Neden “İki satır”

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.