Berna Apartmanı

Nişantaşı Maçka Caddesi’nde, bir yanında Narmanlı, diğer yanında Aziziye Palas, karşısında Ralli Apartmanı 

Komşularının görkeminden adı az anılıyor gibi; art nouveau öğelerle süslü, 5 katlı güzel bir bina….

Binanın özelliklerinden biri -ki şanslıyız kapısında bir tabela var- Prof. Dr. Hulusi Behçet’in bu binada yaşamış olması.

Behçet Bey mühim biri (hakkında çok güzel, kapsamlı bir yazı var burada); bir bilim insanı, dermatoloji uzmanı ve o bulduğu için onun adıyla anılan bir hastalık var: Behçet Hastalığı.

Bir kan damarı enflamasyonu (vaskülit) hastalığı olan ve bugün Behçet Hastalığını olarak  anılan sorunu tarif eden ilk bilim insanı.

ÇOK KIYMETLİ BİR BİLİM İNSANI

Çok çalışkan biri Behçet Bey. Gülhane’deki tıp eğitiminin ardından 4 yıl dermatoloji ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar alanında ihtisas yapmış.

Fransızca, Almanca ve Latince biliyor, araştırmaları için dünyayı geziyor, pek çok tıp yayınını herkes yararlansın diye dilimize çeviriyor, makaleler yayınlıyor.

Bir hastasının kız kardeşi olan Refika Hanım ile evlenmiş, Güler isimli bir kızları olmuş. 

Berna Apartmanı’na da 2006 yılında plaket asılmış.

DANS PARTİLERİYLE MEŞHUR 

Bu binanın güzel tanıklarından biri, yan komşu Narmanlı Apartmanı’nda büyüyen Ayşe Kulin. Ondan Berna’nın ‘partilerin apartmanı’ olduğunu öğreniyoruz.

“Hemen yanıbaşımızdaki Berna Apartmanı’ nda oturan, okul arkadaşım –Robert Kolej Mine’nin (Koyuncuoglu) evinde hafta sonları, saat ücle yedi arasında, sık sık dans partileri yapılırdı. Yaşıtlarımızla dansa izin vardı ama içki kesinlikle yasaktı. Apartman aralığına bakan mutfak penceremizden, Minelerin hem mutfağını hem de yemek odalarının yan penceresini görürdük” diyor Kulin (Yazarların İstanbul’u – Barbaros Altuğ, sf 82-83).

Ne ilginç değil mi? Hala o pencereler duruyor mudur? Bir binadan diğerini görebilen pencereler, vardı eskiden böyle şeyler. 

Hatta Ayşe Kulin’in anneannesi, o dönem lisede olan torununu, Pat Boone şarkılarıyla dans etmekte olduğu bir partide görebilmek için o pencereden o kadar sarkmış ki, neredeyse düşüyormuş.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Comment

Post A Comment

DİĞERLERİ

Adalar

Rıfat Yalman Evi

Hafta içinde mimar Hasan Çalışlar’ın bir grup mimar için Kalebodur ile birlikte düzenlediği “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” turundan bahsetmiş, Hasan’ın adıyla burada da bu evleri anlatan bir bölüm açacağımızı yazmıştım. İşte o turda gezdiğimiz, hikâyesini evin sahibinden dinlediğimiz ve çok etkilendiğimiz evlerden biri: Rıfat Yalman Evi. ZAMAN

Devamı »
Şişhane

Décugis Evi

Meşrutiyet Caddesi ile Tünel meydanına çıkan merdivenlerin köşesindeki bina. “Miss Pizza’nın karşısında Sushi Express’in olduğu yapı” desem…. İstanbul’u, oraları bilen bilir. Artık bir otel… Bodrumuyla birlikte 4 katlı tasarlanmış, sonradan 6 kata yükseltilmiş. Bir penceresinin kilit taşından anlıyoruz ki, yapım yılı 1895.  Levanten Décugis ailesi

Devamı »
Cihangir

Stelio Kalfa Apartmanı

Bu binayı Attilâ İlhan’ın gençlik fotoğrafını paylaşmak için bile sisteme sokuyor olabilirim:) Çünkü binanın ikinci katında Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı var. Bina, kapısından belli ki 1919 yılında yapılmış. İlk isminin Stelio Kalfa Apartmanı olduğunu Pervititch haritalarından buldum. Stelio Kalfa kimdi zerre bilgi bulamadım. Bina,

Devamı »
Kabataş

Rota Apartmanı

Bir cumartesi günü önünden geçerken Instagram hesabımdan Rota Apartmanı’nın sadece ismini paylaştım. İyi ki paylaşmışım, iyi ki “Bizim apartman” yazan Sabri Burçin Dermenci’ye “Biliyorsanız yazsanıza” demişim. Anında yanıt geldi, o kadar şahane ki, sabah sabah koştur koştur Kabataş’a gidip fotoğraf çektim. ‘YABANCI ÇALIŞANLAR İÇİN TASARLANMIŞ’

Devamı »
Çankaya

(İkinci) Sönmez Apartmanı

Ankara’da 1937-1977 yılları arasında var olan Sönmez Apartmanı‘ndaki karakterlerimizi hatırlayalım; eski bir bürokrat ve siyasetçi Talat Sönmez, kızı Ruhiye ve damadı Refik Besim Bakuy. Ve benim gezip aşık olduğum, bugün hala güzelliğini koruyan “ikinci” Sönmez Apartmanı’na gelelim. (O merdivenler, o ara renkli camlar, o ışık,

Devamı »
Taksim

Naum Paşa Konağı

Konuk yazarım doktor-oyuncu-yönetmen ve yazar Ercan Kesal. Önce o anlatsın, sonra ben ekleyeceğim… “Metin Erksan’la mutad Beyoğlu merkezli gezilerimizin birindeydik. İstiklal Caddesi’ni boydan boya yürüyüp Haşet Kitabevi’ne kadar gittik. Bir süre etrafına bakındıktan sonra hemen sağ taraftaki eski ama görkemli hanı göstererek konuştu: ‘Bak burası Narmanlı.

Devamı »
Ayvacık

Mehmet Ağa Konağı

Yaklaşık 20 yıldır hayatını yazarak kazanan, bir de kitabı olan biri Emre Dalkılıç. Adatepe’de (malum Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı bir köy), reklamcı Erhan Şengel ile eşi, belgesel yapımcısı Adatepe-Taş Mektep Derneği Başkanı Nilüfer Şengel’i ziyareti sayesinde Mehmet Ağa Konağı ile tanışıyor. İncelikle herumutortakarar.com için

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.