Bize Göre Apartmanı

Bronz Sokak. (İş Bankası eski Müd. Nejat Bey Apt), Yapım Yılı: 1937

Bize Göre.

Ya ne güzel bir apartman ismidir bu; samimi bir his verir, gülümsetir, her daim bir hikâye kurdurur gören insanın aklında… Nişantaşı Bronz Sokak‘ta… Bugüne gelebilmiş nadir az katlı evlerden.

İsmi nereden gelmiştir?

Ahmet Haşim‘in ‘Bize Göre’sinden olabilir mi? Nişantaşı’ndaki arkadaş ziyaretlerinden de bahseder kitapta Haşim.

Bulamadım nereden.

İş Bankası eski Müd. Nejat Bey Apt imiş; dolayısıyla ilk onun için yapıldığı düşünülebilir. 1937’de yapılmış üzerinde tarihi bile var.

MİMARI BİR FENOMEN

İsmi bir yana kendisi de o kadar güzel ki…

Mimarı kim diye bakındım ve bir kitaptan buldum;

Arif Hikmet Koyunluoğlu.

Onu bulunca neredeyse apartmanı unuttum. Arif Bey bir fenomen. O bir mimar, o bir yazar, mimarlık yapamadığı dönemde fotoğrafçı hem de iyilerden, haber fotoğrafçılığı da yapmış… Bitmedi bir ressam. Ve bitmedi Türkiye’nin ilk kayakçısı, -tam ne demek emin olamadım ama- hem de askeri kayakçı.

Cumhuriyet Dönemi mimarlarından. Ankara’daki Etnografya Müzesi, bugün müze olarak kullanılan Türk Ocağı Binası, Bursa’daki Tayyare Kültür Merkezi en önemli eserleri deniyor.

Giulio Mongeri ve Alexandre Vallaury’nin öğrencisi olmuş. Beyoğlu’ndaki Saint Antoine Kilisesi’nin yapımında Mongeri ile birlikte çalışmış. Kitap olacak adammış derken hakkında bir sergi ve kitap da buldum. Alacağım…

Modacı Vural Gökçaylı, Bize Göre Apartmanı’nda… Bana göre Bize Göre çok güzel; yine bakacak, araştıracak ben…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

4 Yorumlar
  • Didem Avincan
    Tarih: 17:41h, 21 Temmuz Cevapla

    Fakülteye ilk başladığım yıldı, temel tasarım dersinde sergiye gidiyoruz dendi, gördüğüm ilk sokak sergisiydi. Yanlış olmasın ama sanki “Nişantaşı Yaya Sergisi” olabilir adı. Caddelere, sokaklara, her köşeye acaba buraya da saklanmış bir eser olabilir mi diye didik didik bakarken rastlamıştım, öyle anımsıyorum, “ aaa dedim ağacın çatıyı delip çıkmasına izin vermişler”…eskizlediğimi hatırlıyorum, ilk defa böyle birşey görüyordum, apartmanın adı da, sokak da aklımda kaldı, Samsun’dan gelenler olduğunda o sokaktan mutlaka geçirirdim:)

  • Didem Avincan
    Tarih: 20:16h, 15 Ekim Cevapla

    Bugün ilanlarda, bir katının kiralık olarak çıktığını gördüm, bir moda evi gibi içerden görsellerde, acaba Vural Gökçaylı’nın yeri miydi bilemedim, henüz araştırmadım ama apartmanı çoook sevdiğim için bir iki kare içerden görmek sevindirdi, kaydettim Her Umut Ortak Arar Arşivi için:)

  • DİDEM AVINCAN
    Tarih: 23:13h, 15 Ekim Cevapla

    Hüzünlendim. Kiraya verilmek istenen dairenin Vural Gökçaylı’nın atölyesi olduğunu, eski röportajlardaki fotoğraflardan anladım, hiçbir bilgim yok gayet normal kiraya verme işi belki ama işte bir zamanlar yaşayan mekanların ilanlarda bu hallerini görmek nedense dokunuyor.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 11:45h, 16 Ekim Cevapla

      Ya nerede o ilan koyalım fotoğrafları

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

İkitelli

Sabah Gazete Binası

Sabah Gazetesi binasının proje yapımına 1987 yılında başlanmış, 1988’de başlayan inşaat 1990 yılında bitmiş. Yıl 95, daha 17 yaşındayım ve en kötüsü kendimi solcu sanıyor (!), Sabah Gazetesi’ni de ‘fan fin fon’ olarak görüyorum. Stajım oraya çıkıyor, beni almıyorlar; uzun hikâye ne yapıp edip güya

Devamı »
Gümüşsuyu

Hariciye Nezareti (Tevfik Paşa) Konağı

Bir sokak ismi merak ettim ve bu sayede neler öğrendim!? Başlayalım… Ertem Eğilmez’in ‘Salak Milyoner’ başta pek çok filminin çekimine şahitlik eden, bugün T24’ün kurucusu Doğan Akın’a ait olan Gümüşsuyu’ndaki dairesini, Türel Apartmanı‘nı yazarken şöyle bir cümle yazmıştım: “Bina, Gümüşsuyu’nda Park Otel’in hemen öncesinde Hariciye Konağı Sokak’ta

Devamı »
Tarlabaşı

Manastır / İstanbul Sanat Merkezi

Nasıl Olunur podcastimde konuğum moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz’dı. Tanıyanların “Tamer Abisi”, ilk dönem çalıştığı, eşiyle tanıştığı, sonrasında belki de Andy Warhol’un Fabrikası’nı andıran yapılar oluşturmasına neden olan ilk binayı anlatıyor bana… ESKİ BİR OKUL VE KİLİSE Yıllar 1989-1990; Tamer Yılmaz, Feyyaz Yalçın ile birlikte Tarlabaşı’nda

Devamı »
Akyaka

Nail Çakırhan Evi

Her sene, arkadaşlarımız Fem ile Sezer’i görmeye gittiğimiz (Muğla) Ula’da pek çok kez istedim ki oraya gitmişken Akyaka’da Nail Çakırhan Evi’ni de göreyim… Gidiyoruz gidiyoruz kapı duvar.  Geçen ay bu durumu Fem Güçlütürk’e anlatırken, “Akşam zaten sizi Eniz’lerin restoranı Agape Djova’ya götürüyoruz; Eniz’e bayılırsın, mimar.

Devamı »
Taksim

Doğu Apartmanı

Bina hikâyeleri anlatırken, anlama/araştırma/merak/izlek yolumu da anlatıyorum ki, belki başkaları da bir binadan (bu bir şarap ya da ağaç da olabilir) neler öğrenilebileceğini görür. Heves eder… Zevkine varır.  Misal, dün gece Taksim’deki bir apartmanın bugünkü haline bakayım derken, bugünlerde Diyanet’e devredilmesiyle gündem olan Heybeliada Sanatoryumu’ndan

Devamı »
Asmalımescit

Bilgir Han

Yıllar yılı fotoğrafladığım binalardan biri; İstanbul Asmalımescit Sofyalı Sokak’ta (eskiden Refik olan meyhanenin karşısı) Bilgir Han. Dışının yeniden renklendirilişi pek benlik olmasa da art nouveau yapısıyla her daim dikkat çekici. Kapısını açık yakalarsanız da, -bakımsızlığına rağmen- girişteki desenler gerçekten merak uyandırıcı. E insan soruyor; “Bir

Devamı »
Vişnezade

Dr. Belen Evi

Mimar Sinan Üniversitesi’nden Arbil Ötkünç, -iyi ki- bu bina üzerine uzun bir yazı kaleme aldığından, kaydı tutulmuş, harika bilgilere ulaşabiliyoruz. ‘PİŞMAN OLMADIĞIM İLK YAPI’ Dr. Belen Evi, o dönemde hem Maruf Bey’in çevresinde, hem de genel mimarlık anlayışında baskın olan milli akımın dışında modernist bir

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.