Bir önceki “Apartmanlar üzerinden ‘Küçüklerimizi Sevelim, Büyüklerimizi Sayalım’ paylaşımım üzerine, daha önce bu hesap için bana bir bina da yazan Fırat Şenol bir bilgi paylaştı; onun @mekanlarveinsanlar adlı Instagram hesabından, izniyle alıntılıyorum:
Böylece bir apartmanın daha geçmişinden bir iz, bir ipucu bulmuş olduk…
D GDUBU SANATÇILARI
“Cumhuriyet dönemi genç sanatçılar grubu olarak bilinen ve ‘D grubu’ olarak tanınan sanatçıların Türkiye sanat ortamına katkıları oldukça büyüktür. 1933 tarihinde Abidin Dino, Nurullah Berk, Elif Naci, Zeki Faik İzer, Cemal Tollu, Zühtü Müridoğlu gibi sanatçılar tarafından kurulan grup, Beyoğlu, Cihangir Kumrulu Yokuşu, Büyük Yavuz Apartmanı’nın 5’inci katında Zeki Faik İzer’in dairesinde sık sık toplantılar yapmış ve fikirlerini sunmuşlardır.
D Grubu, ilk sergisini 8 Ekim 1933’te Beyoğlu Narmanlı Hanı’nın altındaki Mimoza şapka mağazasında açmıştır. Daha sonra D grubu sanatçılarına Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fahrünnisa Zeyd gibi sanatçılar da eklenmiştir.
1 Yorum
DİDEM AVINCAN
Tarih: 23:44h, 27 OcakKübra Par’ın 2017 yılı söyleşisinde ‘Cihangir’den aklınızda ne kaldı? ‘ sorusuna Selim İleri şöyle cevap vermiş: ” Oturduğumuz Kumrulu Yokuş Sokağı’nda bir apartmanın gün ışığı pek görmeyen katında ünlü ressam Zeki Faik İzer otururdu. O evin önünden geçerken hep onun yaptığı resimler, tuvaller ve o yağlı boya kokusunu bütün hayatım boyunca düşündüm. Onları görmek, benim sanatla ilk karşılaşamam diyebilirim. ” Burada bahsettiği Büyük Yavuz Apartmanı olmalı diye düşündüm ama 5. kat ile gün ışığı görmeyen kat tanımı birbirini karşılıyor mu diye bir soru işaretiyle:)