Celâsun Apartmanı

Yapım yılı: 1953

İstanbul Nişantaşı, bugüne gelebilen bazı kaliteli ve şöhretli yapılarına rağmen -bence- arsa değeri, popülerliği ve malum inşaat merakımız nedeniyle çok hızlı değişenlerden… 

Köşkler yerlerini bir dönemin ünlü mimarlarının yaptığı 2-3 katlı güzel evlere, onlar apartmanlara, onlar da başka apartmanlara bırakmış. Bu nedenle de orada, hem de hareketin göbeğinde hâlâ 2-3 katlı bir yaşayan ev görmek ‘acayip’ geliyor bana. Misal bir Gezen Apartmanı‘nı bilirim, Süreyya Ağaoğlu Sokak’ın Teşvikiye Camii’ne çıkan tarafında, şimdi kullanılmayan ama bugüne kadar gelebilmiş… Şaşırırım. 

NİŞANTAŞI’NIN GÖBEĞİNDE AZICIK KATLI

Ama “Celâsun” beni daha da şaşırtır. Ihlamur ile Prof. Dr. Orhan Ersek Sokak (no 51) kesişiminde, onlarca yüksek bina ve karmaşa içinde başka bir dönemden ışınlanmış gibi durur.

Binayı araştırayım derken, Instagram hesaplarını izlediğim ve sadece Şişli fotoğrafları paylaştığını sandığım Bellek Şişli‘nin YouTube hesabını buldum ve muhteşem Ferda-Tamer Celasun çiftiyle tanıştım. Buraya da ekledim; videoyu izleyin anlayacaksınız!

Çiftle, “villa tipi” Celasun Apartmanı’ndaki evlerinde gerçekleşen sohbeti, 11 Haziran 2020’de Dilek Ebci, Tolga Bektaş, Suzan Bektaş yapmış.

LEZİZ TOPAĞACI ANLATIMI

Doğuştan Teşvikiyeli Tamer Bey, öyle leziz bir Topağacı anlatarak başlıyor ki: “Ben Poyracık Sokak’ta haremlikli selamlıklı bir evde doğmuşum. Hiç unutmam haremlikten selamlığa geçen bir dönme dolap vardı, bir köşktü. Poyracık’ın Beşiktaş’a doğru tarafı, önümüz dutluk ve papatyalıktı.

Topağacı denilen ada, gecelerin çıkılması mahsurlu, develerin geçtiği, askerlerin talim yaptığı, High school talebelerinin koştuğu bir yerdi”.

1950’lerde Vali Fahrettin Kerim Gökay bölgeyi imara açıyor ve Topağacı’nda inşaat furyası başlıyor. “Metrekaresi 10 kuruştan arsalar satıldığını hatırlıyorum” diyor Tamer Bey. Daha çok Selanikliler otururmuş o dönem. “Işık Lisesi’ne gidenler başka, Şişli Terakki’ye gidenler başka boy Selaniklilerdi, rekabet vardı” diye anlatıyor.

TOPAĞACI KESİLMİŞ APARTMAN OLMUŞ

Celâsun Apartmanı’nın yapılışı ise 1953. “Rahmetli babam yaptırmış, binanın 5 katlı olması planlanırken maddi nedenlerle 3 katta kalmışlar” diyen Tamer Bey, yapının olduğu arazinin ilk halini bile hatırlıyor; “Üzerinde bir tek keçi patikası vardı”… Babası, abisi ve kendisi de Galatasaray Liseli; makine yüksek mühendisi imiş Tamer Bey.

Ferda Hanım, doktor olan babasıyla 60’lı yıllarda binanın önünden geçerken “Ay bu bina burada minicik kalmış” dediklerini hatırlıyor, sonra o eve gelin gideceğini ve 49 yıl orada oturacağını bilmeden… Ferda Hanım ile Tamer Bey (Allah uzun ömür versin) evlendiklerinden bu yana, 49 yıldır o evdeler. Oğulları Osman ile Murat da orada büyümüş, semtin tüm değişimine tanıklık etmeleri şahane. Bunun kayıt altına alınması, Ferda Hanım’ın kameradan habersiz ikramları, ilişkileri her şey çok leziz.

Bu arada yine videodan öğreniyorum ki, Prof. Dr. Orhan Ersek Sokak’ın ismi ilk Kuyulu Bostan Sokak, sonra Gülistan imiş aslında. Semte ismini veren koccaman ağacın yerine ise -kesilip- Kadifekale Apartmanı yapılmışmış.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • DİDEM AVINCAN
    Tarih: 23:29h, 16 Kasım Cevapla

    Tamer Bey öyle güzel anlatıyor ki, bir yandan Pervititch haritasına bakınca, dediklerini takip edebiliyorsunuz. Poyracık Sokak (ki bugün öğrendim Prof. Dr. Müfide Küley Sokak olmuş adı) haritada Çiftlik Sokak, Beşiktaş’a bakan taraftaki bahçeler, bostanlar.. Köşkün üç katlı bahçesinden Emin Efendi Sokak’a çıkardık diyor, o sokakta konaklar var acaba hangisi diyor insan:) O anlattıkça Pervititch’te Amerikan Hastanesi, Güzel Bahçe Sokağa doğru bakıyorum…Acaba Namık Paşa adı geçiyor mu diye, genelde yazıyor çünkü sahiplerinin adları…1924 erken mi geç mi derken uzatmayayım burada, harika bir paylaşım olmuş. Sonra niye seviyoruz bu kadar Her Umut Ortak Arar’ı:)

    • Nilay Örnek
      Tarih: 15:53h, 23 Kasım Cevapla

      Biz de Didem Avincan’ı seviyoruz; o olmasa eksik kalırdık:)

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Narmanlı Apartmanı

“…Narmanlı’nın girişi beyaz mermerdendi. Bir apartman girişinden çok, küçük bir sarayın girişini andırırdı. Bordo kadife kaplı markizi, bizote kristal aynası ile neredeyse nadide bir mobilya parçası sayılabilecek ahşap asansöre ulaşmak için, her iki tarafında bronz birer kadın heykeli bulunan geniş merdivenleri çıkar, ikinci kademeye gelirdiniz.

Devamı »
Pendik

Burla Biraderler Köşkü

Ben Pendik tarafını hiç bilmem… Bir konuk yazarım var.  Deniz Yılmaz Akman, kendi ifadesiyle “çocukluğundan bu yana kendisinde iz bırakmış, Pendik’teki evlerinin karşısındaki Pendik Burla Biraderler Korusu ve içindeki o gizemli köşkü” yazmakla kalmadı. Yazdığı metin ve fotoğrafları bana 3-4 kere gönderme nezaketinde bulundu. Herkese

Devamı »
Gümüşsuyu

Apartman 23

(Bu apartmanı, Ayaspaşa Saray Arkası Sokak’taki Doğan Apartmanı, Ercümend Kalmık Müzesi ve Banka Apartmanı ile bir arada okumanızı tavsiye ederim.) İstanbul’dayız… Gümüşsuyu-Ayaspaşa’dan, Alman Konsolosluğu’nun arka tarafında kalan Saray Arkası Sokak’tan Kabataş’a indiğinizi düşünün. Namık Paşa Yokuşu’ndan sahile inerken Apartman 23’ü görürsünüz.  O ve yanındaki apartman

Devamı »
Florya

Beyti Et Lokantası

Beyti… En, en, en sevdiklerimden.  Malum; İstanbul’un en eski et lokantası. 1945’te Kırım göçmeni Abdülmuttalip Güler ve oğlu Beyti Güler tarafından Küçükçekmece Gölü kıyısında 4 masa, 16 sandalyeli küçük bir köfteci olarak açılmış. Birkaç yılda ızgara et lokantası haline gelmiş.  Beyti Bey’in çok çalışkan ve

Devamı »
Gümüşsuyu

Ankara Palas

Asıl meşhur Ankara Palas malum Ankara’da. Bu, İstanbul-Gümüşsuyu’nun meşhuru. 1943 yılından beri de alt katında Ayaspaşa Rus Lokantası‘nı bulunduran dev-köşe bina. ‘İçinde yaşayanlar’ı derlemek vakit alıyor, bu nedenle bu bina hep beklemedeydi. Ama bir şey bulmuşken yazmak istedim. Geçen bahsettim, bu hesabın en ‘özel haber’lerinden biri

Devamı »
İstiklal Caddesi

Luvr Apartmanı

Ansiklopedi okurken öğrenmiştim; Baylan Pastanesi ilk Loryan ismiyle kurulmuş, 1923’te; Fransızca Şark sözcüğünün okunuşu imiş. Şark bir dönem ne çok kullanılan bir ifade; bknz. bu hesaptaki Şark apartmanı bolluğu… 1933’te ‘Türkçe konuş’ kampanyası öne çıkınca, pastanenin ismi, sanat tarihçisi Burhan Toprak’ın önerisi ile “kendi alanında

Devamı »
Çeşmealtı

Nebioğlu Tatil Köyü (Nebioğlu Turistik Tesisleri)

Ya nereden nereye! Bu metinleri yazarken yaptığım yolculukları kime nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Bir yapı hakkında yıllar sonra orada yaşamış olan, tarihini bilen, hatta mimarların ailelerinden öğrenilebileceklerin ne kadar ufuk açıcı olduğuna her gün şahit oluyorum. “Bir kahvenin 40 yıllık hatrı olduğuna şahit olabilirsiniz” mesala bu

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.