Ceylan Apartmanı

Yapım Yılı: 1932-1933

Malum, ‘geçmiş-hatıralar-Cumhuriyet dönemi mimarisi ve insanları’ minik minik yazıp paylaşıyorum.

Bu süreçte de ara ara “Eğer ki hâlâ ayakta olan bu güzel binalardan birinde oturuyorsanız, az biraz da olsa hikâyesini biliyorsanız ne olur paylaşın, hatta beni kahveye çağırın” diyorum.

Beni ilk kahveye çağıran, oturduğu bina sayesinde tanıştığımız -sonra da arkadaş olup birlikte sanatçı galerilerini bile ziyaret ettiğimiz- sanat danışmanı Melis Terzioğlu oldu.

Ona müteşekkirim. Hem bu projeme gaz verdiği, ivme katmak için -sadece benimle değil- ‘bizimle’ evinden fotoğraf paylaştığı hem de bu kıymetli yapıya değer verdiği, onu böyle güzel yaşattığı için.

NASIL BULUŞTUK?

Ben “Böyle bir apartmanda yaşıyorsanız beni kahveye davet edin, evlerin içini deli gibi merak ediyorum” yazınca, Melis’in Ceylan Apartmanı’nda oturduğunu bilen arkadaşları ona benim paylaşımımı atmış. Arada Tarık Bayazıt ile Savaş Ertunç var, daha bir dolu ortak arkadaş çıktı; var da var. Melis de bana yazdı. Pandemi günleri uzun uzun telefonlarla konuştuk. Sonra baktım o kahve işi zor, eve gidemeyeceğim. Melis dedi ki, “Bir dergi fotoğraflarını çekti evin”.

Instagram’da kullanmak üzere dergiden istedik, ücret talep ettiler. Ben de dedim ki, “Ya Melis sen cep telefonunla çek gönder.” Gönderdi:) 

ÜÇ KUŞAK CEYLAN APARTMANI’NDA

Ceylan Apartmanı, Taksim’de, Gezi Parkı’na komşu ünlü bir Sedad Hakkı Eldem binası. 1932-1933’te inşa edilmiş. Benim sevdiğim şu üçgen binalardan.

Nadir rastlanan bir durum, Melis’in babaannesi de o evde oturmuş, babası da… Üç kuşak bir binanın tarihini bilmek, yaşamak çok nadir, pek güzel. Fotoğraflardan da görülebilecek ‘gemi tipi’ üçgen salonun en ucuna Melis’in babaannesinin yatağını koyduğu bile olmuş… Meydanı oradan izlemek; ne güzel…

Hem Taksim, hem apartman yıllar yılı pek çok değişim geçirmiş. Pek çok kat ofis ve kiralık olduğu için binanın bakımı, korunması çok kolay değil. Melis hatta “Kapı değiştirilsin” önerisine şiddetle muhalefetlerini anlattı. Kapı da pek güzel. Melis’in dairesi, diğer katlardan daha küçük ama şahane bir ‘güvertesi var’. 30 yıl kiranın ardından neredeyse yeniden, bir mimarla yapılandırmış Melis; daireyi, pek de güzel, pek de ‘sanatlı’ döşemiş.

‘Koccaman’ aydınlık bir mutfağı var.

Sonradan gittim de, mesela o balkonda olmak çok acayip. Yani Taksim’den oraya bakmakta oradan Gezi’ye, Taksim Meydanı’na bakmak bambaşka. Deniz de görüyor.

AHŞAP POSTA KUTUSU BİLE AYNI

Bu arada Melis ekliyor:

“Ceylan Apartmanı adımınızı attığınız anda sizi Cumhuriyet’in ilk yıllarına götürüyor. Giriş holündeki mermer kaplama döşeme, ahşap posta kutusu gibi orijinali korunmuş detaylarıyla modernist ve aynı zamanda da nostaljik havasını hissedebiliyorsunuz. Altıncı katın dairesi diğerlerine göre daha küçüktür ve geriye çekilmiştir…”

KULLANICI DENEYİMİ; ÖNEMLİ

Bu arada içeriyi görmeyi -basit bir merak dışında- niye önemsiyorum.

‘Kullanıcı deneyimi’ çok önemli. Ne mimarların, dışarıdan ne havalı binaları hakkında bir de yaşayanlara sormak lazım, bu bir. Bir de şu var; o yapılar nasıl değişimlere uğradı. Girişler korundu mu, odalar birleşti mi? Hepsi -benim için- mühim:)

Misal bu sitede ‘mutfağı kötü’ mimarı yapıları teşhir etme niyetindeyim…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Hikmet Akçiçek
    Tarih: 15:57h, 03 Eylül Cevapla

    Ceylan apartmanının üst katı öğenci olduğum 1980’li yıllardan 2000 li yıllara kadar çok uzun süre İFMC İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyetinin lokali idi. Gülten Kazgan , Asaf Savaş Akat, Tülay Arın, İzzettin Önder gibi iktisat fakultesinin kiymetli hocalarının, Çetin Altan, Murat Belge gibi gazeteci ve yazarların katıldığı önemli söyleşiler olurdu… Evet çok güzel bir balkonu vardı boğaza, gezi parkı ve taksim meydanına bakan…

    • Nilay Örnek
      Tarih: 12:32h, 06 Eylül Cevapla

      Şimdi burası orası…

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Yeşilköy

Deniz Park Apartmanı & Deniz Park Otel

Ne yapılış yılını ne de mimarını bulabilmiştim ama Instagram, yorumlar, okuyucu katkısı şahane!  Yeşilköy’deki ilginç binalardan biri diye düşünüp paylaştım, girişi, geniş, bahçesi hoşuma gitti. Ve ismi… Deniz Park yıllar yıllar evvel İstanbul’un, en popüler otellerinden biriymiş. 1957’de büyük bir yangınla kül olmuş; hatta yangın

Devamı »
Şişhane

Rossolimo Apartmanı

Siyah beyaz -şahane- fotoğrafı @ferikeuy_platform hesabında “1960-Maçka’da bir Apartman” alt yazısıyla gördüm. O kadar tanıdık geliyor ki… Sonra! Maçka’da değil… Binanın, Tepebaşı’ndaki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü olduğunu fark ettim. BİRKAÇ KEZ DEĞİŞMİŞ İSMİ Mimar Guglielmo Semprini’nin (G.Semprini, Architetto) imzasını çekmiştim, altında da yenileme projesini yapan Sinan

Devamı »
Galata

Petraki Han

Bu gün bu sitenin kadrolu yazar-araştırmacılardan biri konuk yazarım; iç mimar Didem Avincan. Buyrunuz: “İngiltere Lancashire’dan Angela Fry uzun süredir araştırdığı aile geçmişi ile ilgili bulduklarını bir blog hazırlayarak paylaşmaya karar vermiş. Benzer konularla ilgilenen ama tanımadığı daha fazla kişiye ulaşmak, bilgiyi büyütmek amacıyla… İyi

Devamı »
Karaköy

Alemdar Kardeşler Büro Binası (Şeref Hanı)

Öyle aynı ki ‘merak yolu’; çok güldüm.  Enteresan olan ise Erdal Bilgen’in aslen bir banka, bankacılık blogu yapıyor olması:) Kendisine bir e-posta attım, izin istedim. İlk defa hiçbir bilgisini kontrol etmeden bir yazıyı, birkaç cümle düzelterek yayınlıyorum. YARIŞMA DÜZENLENDİ AMA…. “1920 yılında yapılan Karaköy Palas’ın

Devamı »
Tomtom

Apelyan (Santa Maria) Apartmanı

Neredeyse yayınlandığı gün popüler olan Netflix dizisi Kulüp’ü ‘geçmişi nasıl canlandırmışlar’ diye izlemeye başladım…  O anlamda pek çok kötü örnek arasından başarıyla sıyrıldığını da düşündüm, -şahsi fikir-. Dizide bir apartmana dair konuşma da var üstelik. Hemen tanıdım! Çünkü dizide, Gökçe Bahadır (Matilda) ile Asude Kalabek’in

Devamı »
Şişhane

Décugis Evi

Meşrutiyet Caddesi ile Tünel meydanına çıkan merdivenlerin köşesindeki bina. “Miss Pizza’nın karşısında Sushi Express’in olduğu yapı” desem…. İstanbul’u, oraları bilen bilir. Artık bir otel… Bodrumuyla birlikte 4 katlı tasarlanmış, sonradan 6 kata yükseltilmiş. Bir penceresinin kilit taşından anlıyoruz ki, yapım yılı 1895.  Levanten Décugis ailesi

Devamı »
Adalar

Rıfat Yalman Evi

Hafta içinde mimar Hasan Çalışlar’ın bir grup mimar için Kalebodur ile birlikte düzenlediği “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” turundan bahsetmiş, Hasan’ın adıyla burada da bu evleri anlatan bir bölüm açacağımızı yazmıştım. İşte o turda gezdiğimiz, hikâyesini evin sahibinden dinlediğimiz ve çok etkilendiğimiz evlerden biri: Rıfat Yalman Evi. ZAMAN

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.