Emiroğlu Apartmanı

Yapım Yılı: 1961

Malum binalara algım açık, bir güzel apartman gördüğüm an, “Bana yazar mısınız sizin apartmanı?” diye soruyorum.

Eda Emiroğlu’nun @rapsodistanbul hesabında harika fotoğraflarla şöyle bir ifade gördüm:

“Geçenlerde bizim aile apartmanına Mimar Sinan Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan iki öğrenci uğramış.

Hocaları Yakın Geçmişin Mirası ve Korunması isimli bir ders için 1980 yılına kadar yapılmış bir yapının modernist özelliklerini inceleyecekleri bir final ödevi vermiş.

Hocalarının çektiği fotoğraflar arasında da büyükbabamın yaptırdığı, benim doğup büyüdüğüm evimiz olduğunu öğrenince hem hüzünlendim, hem de mutlu hissettim.

(…)

Bu fotoğraflar apartmanın yapıldığı yıldan, yani tam 61 yıl öncesinden…” 

BAŞHEKİMLİK PARASIYLA ARSA

Eda Hanım’dan rica ettim, sağolsun yazdı, paşa çocuğu da yaşamış, eldivenli uşaklar da çalışmış apartmanda:)

“Apartmanı 1915 Plevne dogumlu büyükbabam Nazmi Emiroğlu yaptırıyor. Tıbbiye’de parasız-yatılı okumuş, mecburi hizmetini yaptığı Sivas’ı o dönem sevip uzun seneler orada yaşamış, Başhekim olarak da çalışmış.

İstanbul Göztepe semtindeki bu arsayı da Sivas’ta çalıştığı dönemde almış. 

Dönemin parasıyla 100 bin lirası var, Göztepe ışıkların köşesindeki arazi de satılık ama orası 140 bin TL olduğu için parası yetmiyor. 

Bu arsa Fulya Sokak’ta -bugünkü adı Hamit Oskay Sokak-. Göztepe Tren İstasyonu’na çok yakın, hatta yolun hemen başında Göztepe Pansiyonlu İlkokulu var.

TOPLAM  6 DAİRE

“Binanın Almanya’da eğitim almış bir mimarı var ancak adını hatırlamıyoruz. Onu büyükbabama Sivas’ta tanıdıkları öneriyor.

3 katlı bir apartmanın, toplam 6 dairesi var. Büyükbabam Sivas’ta calışmaya devam ettigi icin, inşaatı babaannemin erkek kardeşi ile babası kontrol ediyor. Size gönderdiğim, inşaatta çekilen fotoğrafta en sağdaki sigarasını tüttüren büyükbabam.

DÖNEMİNİN SİMGELERİNDEN KAROLAR

“Eski dönem apartmalarının çoğunda olduğu gibi geniş pencele, balkon ve yüksek tavana sahip daireler. Binanın giriş kapısı bir kale kapısı kadar ağır demirden:)  Apartmanın dışında küçük mavi taşların kullanıldığı mozaikleri andıran şerit benim en sevdiğim detaylardan… Apartmanın icindeki yer taşları o dönemde Kadıköy’deki apartmanların çoğunda olan karo taşlarıyla döşeli. Dairelerin zemininde hem parke hem de o karo taşlar kullanılmış.

PRENSES ZİYARETLERİ

“Apartman tamamlandıktan sonra bir dönem aile dışından sakinleri de olmuş; Sancar Bey ve eşinden bahsetti halam. Apartmanın en üstteki iki dairesini tutmuşlar. Sancar Bey’in babası eski paşalardanmış, eşi de hanedanın bir üyesiymiş. Eldivenli uşakları olduğunu halam hatırlıyor. O dönemde büyükbabamın otomobili yokmuş, Sancar Bey için apartmanın arkasına bir garaj yaptırmış. Neslişah Sultan ve Prenses Fazıla’nın onları ara ara ziyarete geldiklerinden de bahsetti halam. Bir donem Keriman Halis’in ablası da bizim apartmanın sakinlerindenmiş.

KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI…

“Ben de bu apartmanda dogdum, büyüdüm… Nerdeyse 40 yıllık yaşantımda İstanbul’da benim hayatim icin önemli olan birçok mekân, kentsel dönüşüm, el değiştirme derken yok oldu. Bu hoyrat şehirciliğe rağmen bizim apartmanın bir nevi ‘tarihi’ olarak hâlâ ayakta olması beni çok mutlu ediyor. Yurtdışına gittiğimizde şehirlerin tarihinin eskiye dayanmasına hayran kalırken, kendi ülkemizde ‘kentsel dönüşüm’ adı altında mimari olarak bir donemi yansıtan binaların yok edilmesi bence çok üzücü.”

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

No Comments

Post A Comment

DİĞERLERİ

Gümüşsuyu

Dilâram Apartmanı

Hemen her gün önünden geçtiğim, geçmişte ara ara isminin fotoğrafını çekip Dilara Koçak’a gönderdiğim bir yapı: Dilâram… Bu ne aşk… “Dilara yaptıranın kızı mıymış, eşi mi?” diyorum ara ara içimden. Bir gün yine mahallenin Pervititch haritası halinde dolanırken gördüm, Dilâmar Apartmanı. DİLAMAR OLMASIN? Binanın gerçek

Devamı »
Erenköy

Gezeryan Köşkleri

Daimi konuk yazarlarımdan biri olsun istediğim Gökçe Günaydın anlatıyor: Sözlükte; hareket etmeyen, durgun, dingin, kimseyi rahatsız etmeyen anlamlarına gelen ‘sakin’ kelimesi aynı zamanda ‘bir yerde oturan’ anlamı da taşıyor. İşte benim de sakini olmaktan çok mutlu olduğum ve başka bir semtte yaşamayı hayal dahi edemediğim

Devamı »
Tarlabaşı

Leica Galeri

Şimdi, “Ara Güler hayatta olsaydı da sorardık, kesin biliyordur” diye düşünüyorum… Geçenlerde, kapılara ilgisini görüp takip etmeye başladığım Halil Kendir’in hesabında ilk defa o binanın içini gördüm. Sağolsun beni kırmadı binanın bugünkü haline dair fotoğrafları bana gönderip öğrendiklerini yazdı. (Dışardan fotoğraflar bana ait, içerisi muhteşemmiş!

Devamı »
Çankaya

Cin Ali Apartmanı

Cin Ali birkaç nesil için malum sembol kitap-karakterdi, onu bilmeyeni düşünemiyorum bile… Instagram’daki @nornek hesabımın hikayelerinden bunları paylaşmıştım; Tuba Hanım (Instagram’da  @to_be) bana mesaj atmış; “Remziye ve Rasim Kaygusuz’un kızlarının kurduğu Cin Ali Müzesi’ni biliyorsunuzdur değil mi? Kavaklıdere’de bir Ankara apartmanı hem de!” yazmış. “Bilmiyorum”

Devamı »
Gümüşsuyu

Marmara Apartmanı

Malum, ‘art nouveau’ zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların, sarmalların, bitkisel desenlerin, çiçeklerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımı. İnönü Caddesi’nde bugüne gelebilen başka ‘Art Nouveau’ örnekler var ama bu apartman onlara da benzemiyor. Daha sade, daha ‘cool’. Bilgi bulamıyor, emin de olamıyorum uzun süre…

Devamı »
Nişantaşı

Günaydın Apartmanı

Bu işe başlamamım müsebbiblerinden Arkitekt Dergisi’ni ne zamandır ihmal ettim. Bir bakayım dedim ki; Maçka Parkı’na girmiş pek çok insanın görmüş olabileceği 2 bloktan oluşan dev Günaydın Apartmanı’nı görmeyeyim mi? Sabahattin Tanyeri ve Coşkun Kanay’ın proje ve tatbik mimarları olduğu projeyi dergiden okuyalım: “Nişantaşı’ndan Dolmabahçe’ye

Devamı »
Bebek

Tevfik Fikret Evi (Aşiyan Müzesi)

Bir kişi ve onun evi, bir semtin, Türkiye’nin en ünlü mezarlıklarından birinin adını nasıl değiştirir? Şimdi, ilgililerinin ‘Aşiyan Müzesi’ olarak bildiği ‘Tevfik Fikret Evi’ hakkında -daha önce okumalar yaptıysanız bile- çok farklı bir yazı okuyacaksınız. Çünkü bir sabah yürüyüşünden “Şu müzeyi de gezsem” dedim, çok

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.