Ferah Apartmanı

Beyoğlu sokaklarına biraz aşinaysanız yine önünden geçerken hiçbir bilgi alamayacağınız ama şimdi hap gibi okuyacağınız bir bina metni ile karşınızdayım…

Şöyle ki, bu güzel bina -Art Nouveau dediğin güzel görünüyor Allah için- bir süredir bayağı bakımsız, evsizlerin geçici olarak konakladığı bir bina durumundaydı.

Bende her halinin fotoğrafı vardır herhalde…

Üzerinde zar zor okuduğum iki mimarın imzasını çekmiştim: Caracach.

Bak bak; buldum ki, kendileri Aram ve Isac Caracach (Karakaş) kardeşler. Bu iki Ermeni mimarın 1900’lü yılların başında Beyoğlu’nda yaptıkları diğer bina ise meşhur -o da pek süslüdür malum- Ragıp Paşa Apartmanı.

PADİŞAHIN ARABACISI MARTİN

Bunu bulunca gerisi çorap söküğü gibi geldi. Kurabiye Sokak ile  Mis Sokak kesişimindeki bu apartmanın isminin Ferah olduğunu buldum. Eski ismi Martin Apartmanı.

Her isim değişikliyle “Acaba eski yaşayanları kimlerdi?” sorusu geliyor ki, bunu da Murat Belge’nin İstanbul Gezi Rehberi adlı kitabında buldum: “Özelliği, -apartmanın- araba yapımcısı Martin’e ait olması. Belçikalı Martin, Abdülhamit’e de araba yapıyordu ve ustalığıyla dünyaca tanınmıştı. Bir atlı araba yapımcısının bu koca binaya sahip olması ilginç görünebilir; ama o zamanın, hele saray siparişlerini de kargolayan arabacısı, bugünün Peugeot’sunun sahibi gibi bir şey olmalıydı.

1950’lerde, İstanbul’un ilk egzistansiyalist gece kulübü de bu sokakta açılmıştı”

Vay!

Bende gazetecilik öğretisidir, asla araba yazamam, büyüklerimiz ‘atlı araba’ arabadır, diğeri otomobil derdi. Ona örnek bir yazı, Belge’ninki…

SANIRIM BELEDİYE GEÇECEK

Geçtiğimiz aylarda birden binanın çevresi çevrildi ve gerçekten çooook kısa bir süre içinde bina yenilendi, temizlendi; pvc doğrama ama yani…

Sonra Cumhuriyet Gazetesi’nde ANKA kaynaklı bir haber gördüm, 6 Ocak 2021 tarihli: “Beyoğlu Belediyesi, FETÖ’nün el konulan malvarlıkları arasında yer alan Mis Sokak’taki tarihi Ferah Apartmanı’nın restore edilip kiralanması için belediye meclisinden yetki istedi” deniliyordu. “Bina daha önce Fem Dershanesi ve Özel Taksim Teşvikiye Temel Lisesi Olarak kullanıldı” ek bilgileriyle…

Haberden anladığım bu binanın Belediye’ye devri tartışma yaratmış; hızla yenileme çalışmalarından yaptığı çıkarım ise Beyoğlu Belediyesi’nin istediğini aldığı.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

6 Yorumlar
  • Hüseyin
    Tarih: 23:03h, 07 Şubat Cevapla

    “Ben de gazetecilik öğretisidir”
    Vuruş hatası var.
    “Bende” olmalı.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 11:02h, 09 Şubat Cevapla

      Evet ya! Teşekkürler, araba-otomobil farkını yazıp de’yi yanlışla yazmak ayıp olmuş, teşekkürler uyarı için:)

  • Jean
    Tarih: 08:30h, 11 Nisan Cevapla

    Tesekkürler, ayrica 1905 tarihli Goad paftasinda bu bina “Sirbistan temsilciligini” barindiriyor gibi gözükür.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 11:54h, 20 Nisan Cevapla

      teşekkürler

  • Engin
    Tarih: 20:58h, 20 Eylül Cevapla

    63 yaşındayım ferah ap hemen altında ilk dükkan yıllarca babam o dükkanda su tesistatcik yaptibende onunla çalıştım ap sahibinin bazen evine giderdik padisahin varislerinden bir kadın binanın sahibiydi zenginlikten ko o usmalari gidordum gelordum diye konuşurdu kiraları ap kapıcısı Alibey dediğimiz yaşlı zayıf bir adam toplardi kısaca o bina arabacı in falan degil son padişahın varisi bir bayana aitti babam kadınla saygısından esas duruşta konusurdu benide tembihledi saygılı olmam için ap hakkında babama soru sorardı kadın o zaman 80 yaşlarındaydı daha bir sürü bilgiler var bende ama kimin ne işine yararki son gordugumde fetullah gulen FEM dersanesi yapmıştı oraya oğlum bile o okulda ders aldı

  • ahmet
    Tarih: 18:33h, 23 Ocak Cevapla

    Çocukluğum ve gençliğim o bölgede geçti , Safiye AYla nın da bu apartmanda ( en üst katta ) oturduğu söyleniyordu ,

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Tomtom

Yeni Çarşı Caddesi No: 33

DESENİN NE SAKINCASI VAR? Apartmanın adını bilmiyorum. Beyoğlu’nda Tomtom tarafından, Boğazkesen’den Galatasaray meydanına çıkan Yeni Çarşı Caddesi üzerinde no: 33. Geçenlerde Nazif Can Akçalı (Instagram’da @ncaisme) bana ilk dört fotoğrafı göndererek, “Üçüncü katta tadilat var şu günlerde… Giriş böyle, umarım üzerini kapamazlar” yazmıştı. Açıkçası “Yok yahu niye

Devamı »
Moda

Atıfet Apartmanı

Yakınına gidince gördüm… Bir binada mimarının adını taşıyan bir tabela görmek benim için nasıl büyük bir mutluluk nedeni bilemezsiniz. E mimar da mimar hani; Emin Halid Onat. Onat, Mimarlar Odası’nın ilk üyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kurucusu ve ilk dekanı. Pek çok önemli yapının ve tabii

Devamı »
Kireçburnu

Memduh Paşa Yalısı

Sabiha Rüştü Bozcalı‘nın izinden, apartman dedektifliğimi bugün yalı dedektifliğine terfi ettiriyorum… (Bu yazıyı Efi Apartmanı ile birlikte okuyunuz)  “İstanbul’un romantik hali gitti, eski güzellikler gitti. Şimdi çok kalabalık. Apartman hayatı sinirime dokunuyor. Ben manolyaların, katırtırnaklarının açtığı, ağaçlı, büyük bahçesi olan bir evde büyüdüm. Sabah kalktığım

Devamı »
Tomtom

Vernudaki Apartmanı / Goethe-Institut İstanbul

Çok, çok, çok güzel bina… Kapının yanında mimar imzası görmek rahatlatıcı; A. D. Yenidunia ile C. P. Kyriakides. Bu büyük bir ipucu. İz sürmeye ilk, binanın şu anki kullananı Goethe-Institut İstanbul’un internet sayfasından başladım. “Belki Almanlar araştırmıştır” gibi pozitif bir önyargım vardı. Ama yok, onlar

Devamı »
Taksim

Miramar Apartmanı

“Tüm bunlar toz oldu artık” Bugünkü mini metne başlık koyuyor olsam bunu yazardım. Bir mimarın peşinden, Marmara ve Sümer Apartmanları’ndan devam.  Agos ve Şalom gibi gazeteler yani azınlık yayınları olmasa tarihimiz -daha da- dev eksik. Dün  Karel Valansi’nin yazar Jak Alguadiş ile yaptığı söyleşiden bahsetmiştim.

Devamı »
Fatih

Kuleli Apartmanı

Yıl 2012,  lezzet peşinde geçen bir turla ilgili yazımda ‘Paçacı Necip Usta-Hayat Lokantası’na dair şunları yazmışım: “Erzurum’da öğrendiği reçeteyi, 40 yıldır İstanbul’da uyguluyor Paçacı Necip Usta. İstanbul’un en eski paça ustalarından biri. Bir tür esnaf lokantası burası. Hayat Lokantası’nda ben, paça yerine papaz yahnisi yedim

Devamı »
Ziverbey

Razi Trak Köşkü

Çıkan kısmın özeti: Şişli’deki Trak Apartmanı‘nın Trak Ailesi ile ilişkisini henüz kuramadım, belki de hiç yok.  Ancak Halaskargazi Caddesi üzerinde Trak Apartmanı’nın karşı çaprazında yer alan Gün Apartmanı‘nı yaptıranlar Traklar. Aileden orada oturanlar da olmuş. Ama Emine-Razi Trak çiftinin asıl oturduğu, çocuklarını -İnci, Elçin, Ethem

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.