Florya Atatürk Deniz Köşkü

Yıl 1935. Mustafa Kemal Atatürk, rahatsızdır, doktoru Neşet Ömer, ona yüzmenin güneşin iyi geleceğini söyler ve bir deniz köşkü fikri doğar. Açılan proje yarışmasını yüksek mimar Seyfi Arkan kazanır. Atatürk’ün bu tercihin, mimarın yapıyı bir halk plajı ile birlikte çalışması olduğu söylenir. Sonrasında Seyfi Arkan “Atatürk’ün mimarı olarak anılacaktır. 

İçinde kabul salonu, yatak odaları, banyo ve kütüphane olan köşk, karadan 70 metre uzaklıkta deniz tabanına dikilen kazıklar üstüne inşa edilmiş; ahşap bir iskele yolla karaya bağlanmış. 

Deniz Köşkü, İstanbul Belediyesi tarafından 1935 yılında, 43 gün gibi kısa bir sürede tamamlamış. 14 Ağustos’ta kullanıma açılmış.

MOTORLA GİDER HALKLA YÜZERMİŞ

Atatürk, 1936 yılının haziran ve temmuz aylarında uzunca bir süre yaşamış, siyasal ve bilimsel toplantılar için köşkü kullanmış.

Bunu okuduğumda çok etkilenmiştim, Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’ndan Florya Atatürk Deniz Köşkü’ne motorla gider, halkla denize girermiş. Şahane değil mi?

KEŞKE HER 30 AĞUSTOS’TA DENİZE GİRSEK

Atatürk’ün ölümünden sonra göreve gelen cumhurbaşkanlarından İsmet İnönüCelal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve Kenan Evren de köşkü yazlık olarak kullanmış.

Köşk, 6 Eylül 1988’de TBMM Millî Saraylar Daire Başkanlığı’nın yönetimine girmiş, onarılarak müze hâline getirilmiş.

Keşke her 30 Ağustos’ta müze ve plaj halka açık olsa. 

Oradan denize girsek hatta; olmaz mıydı?


-BENİM İÇİN- ŞAHANE BİLGİ VEREYİM

Bu arada size muhteşem bir bilgi vereyim, bonus olsun;

Florya ismi Fülürye imiş aslen. 

Memba suları ve çınarları ile semte fülürye kuşunun güzel sesi için gidilirmiş. Beyaz Ruslar hem göz, hem deniz banyosu yaparken açılıp saçılmaları bölgeyi de etkilemiş. Onların şivesiyle fülürye de Florya semtine isim vermiş:) 

* Fotoğrafların bir kısımı, Pera Müzesi’ndeki İstanbul’da Deniz Sefası adlı sergide ekranlardan çekmiştim, kitabı da var tavsiye ederim. Özel koleksiyonlardan fotoğraflar… Diğerleri isteataturk.com adlı siteden.

Çok sevdiğim, burada konuk yazar olması için sık sık baskı yaptığım mimar-yazar Ertuğ Uçar’ın Florya Atatürk Deniz Köşkü ile ilgili yazdığı yazıyı ondan izinle burada da paylaşmak istedim. Teğet Mimarlık ile hem Beşiktaş Deniz Müzesi, hem de Yapı Kredi Müzesi’nin restorasyonunu üstlenen, şimdilerde de İş Bankası Resim Müzesi üzerine çalışan Uçar’ın bu köşk-müze hakkında söyledikleri çok kıymetli… Uçar, daha sonra konuk yazarım olacak, ‘bunu saymıyorum’ ama metni pek beğeniyorum…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • ilayda han
    Tarih: 12:17h, 02 Haziran Cevapla

    Çok hoş bi Blog sayfası, yeni keşfettim ve takipte kalacağım 🙂

    • Nilay Örnek
      Tarih: 12:42h, 03 Haziran Cevapla

      Teşekkürler

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Narmanlı Apartmanı

“…Narmanlı’nın girişi beyaz mermerdendi. Bir apartman girişinden çok, küçük bir sarayın girişini andırırdı. Bordo kadife kaplı markizi, bizote kristal aynası ile neredeyse nadide bir mobilya parçası sayılabilecek ahşap asansöre ulaşmak için, her iki tarafında bronz birer kadın heykeli bulunan geniş merdivenleri çıkar, ikinci kademeye gelirdiniz.

Devamı »
Gümüşsuyu

Havacı Canip Orhun Evi

Apartmanları ve yaşayanlarıyla Gümüşsuyu’nun -hatta Ayaspaşa diyeyim- en karakteristik sokaklardan biridir Saray Arkası. Alman Konsolosluğu’nun arkasında kalan, ‘nezih’ tabir edilen sokaklardan. Komşum; bu hesapta sıkça da yer alır. Güzel bir bina ve -nadir olur- bir yazı var; şahane: “Bu ev 1900 yılında Mehmet Vehbi Bey tarafından Mimar

Devamı »
Cihangir

Stelio Kalfa Apartmanı

Bu binayı Attilâ İlhan’ın gençlik fotoğrafını paylaşmak için bile sisteme sokuyor olabilirim:) Çünkü binanın ikinci katında Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı var. Bina, kapısından belli ki 1919 yılında yapılmış. İlk isminin Stelio Kalfa Apartmanı olduğunu Pervititch haritalarından buldum. Stelio Kalfa kimdi zerre bilgi bulamadım. Bina,

Devamı »
Adalar

Lemmi Köşkü / Oteli

Aslında bambaşka bir şey araştırırken, inanılmaz keyifle bir şey izledim. Moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz, Nasıl Olunur’da konuşurken Indiana Jones’un da bahsettiğimiz mekanda çekildiğini söyledi. Indiana Jones’ları bayağı seyrettim ama kafamda anlattığına benzer bir İstanbul filmi yok. Baktım; buldum! Yönetmenliğini George Lucas’ın yaptığı “Young Indiana Jones

Devamı »
Fatih

Kuleli Apartmanı

Yıl 2012,  lezzet peşinde geçen bir turla ilgili yazımda ‘Paçacı Necip Usta-Hayat Lokantası’na dair şunları yazmışım: “Erzurum’da öğrendiği reçeteyi, 40 yıldır İstanbul’da uyguluyor Paçacı Necip Usta. İstanbul’un en eski paça ustalarından biri. Bir tür esnaf lokantası burası. Hayat Lokantası’nda ben, paça yerine papaz yahnisi yedim

Devamı »
Asmalımescit

Temel (Masumlar) Apartmanı

Bir ev, villa, hele de apartman ‘içinde dönen’ senaryoların her zaman ayrı bir cazibesi var. Bir apartmanın içindeki diyaloglardan birkaç sezon aşk, gerilim, insanlık, hayat dersleri dolu bir dizi çıkarmak mümkün. Bakınız en bildiklerimizden biri, Bizimkiler. E tabii bir dizinin ismi ‘apartman’lı olunca, adından bir

Devamı »
Bakırköy

Papazyan Evi

Tevâfuk; hakkettiğin, haklı tesadüf. Hepimize kısmet olsun.  Baştan başlayayım; Bayburt’tayım, Baksı Müzesi’nde. Baksı’nın muhteşem kütüphanesini bulmuşken Argos ve İstanbul’un 80 ve 90’lardaki sayıları ve bir kitabı ödünç aldım iki günlüğüne… Kitap Turgay Tuna’nın ‘Hebdomon’dan Bakırköy’e’ adlı kitabı. Bazı bölgeler için bazı insanlar şanstır; Turgay Tuna

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.