Güneş Apartmanı

1930’larda inşa edilmiş, Taksim Meydanı’nda değeri uzun yıllardır bilinmeyen, güzelliği yıllardır çeşitli reklam panolarıyla örtülen, her yıl biraz daha yıpranan, köhneleşen Güneş Apartmanı.

Sürekli “Eski daha güzeldi” cümlesinin tekrarlanmasına ya da o hissin dillendirilmesine sıcak bakan biri değilim ama var olana bu derece ihaneti de aklım almıyor.

Taksim Meydanı gibi merkezi bir yerde, apaçık ortadaki bir apartmanın eski hallerine ulaşmak o kadar zor oldu ki…

50 ve 60’lı yılları buldum sayılır (o da pek güç oldu) ama 70-80-90’lı yıllardaki halini, mimarını, içini bulamadım. Oralarda oturmuş olan olsa keşke… 

KRİSTAL GAZİNOSU DA OLMASA…

Güneş, Talimhane girişine yakın, Tarlabaşı Bulvarı’nda, Taksim Meydanı’ndan metroya girişlerden birinin arkasında.

Allah’tan bir dönemin efsanesi Kristal Gazinosu var ki, izini sürebildim.

1930’ların sonuna doğru yapılmış olmalı Güneş. 1932’deki bir fotoğrafta yok ama 1939’da var.

Bir dönem tüm apartman satılıktı. Zaman zaman dev içeçek, bir zamanlar dev sigorta ilanlarıyla kaplandı apartman; ben, 2000’lerin ortasında milliyet.com.tr sayacı konduğunu hatırlarım. Siteye kaç kişi girdiğini apartmanın üzerindeki bir elektronik sayaçtan okuyabiliyordunuz.

Mimarlığa koleksiyonlarıyla ve malum en son Balyanlar kitabıyla adından söz ettiren Buke Uras, bana yazmıştı “Derici Dulos (Doulos) ailesinin mülküydü” diye, bayağı baktım ancak maalesef bir ilişki bulamadım. Aileye dair bulabildiklerim de çok az.

Şimdi de sanırım, bir sahiplik/miras sorunu ya da onu umursamayacak kadar zengin sahipleri var.

2024’TE YENİLEME HABERİ

Bu hesabın/sitenin en büyük destekçilerinden, Didem Avincan bir mesaj gönderdi: “Galiba Taksim Güneş Apartmanı projesi yolda, yeniden kullanımla tekrar kazandırılacak umudumu, her umut ortak aradığı için, paylaşayım sizinle.”

Alper Derinboğaz’ın Salon Alper Derinboğaz hesabından Güneş Apartmanı demese de bizim hemen anlayabileceğimiz -yuvarlak pencereden Taksim Meydanı fotoğrafı- fotoğraflarla bir paylaşım yapıldı: “İstanbul’un kalbinde, İstanbul Taksim Meydanı’nda devam eden yeni projemiz, Bauhaus mimarisinden ilham alarak 1930’ların sonuna kadar uzanıyor.

Binanın kültürel ve tarihi öneminin korunmasına odaklanan apartmana uyarlanabilir yeniden kullanım projesi devam ediyor. Bina, şehrin ana meydanına, o zamanın kötü şöhretli mekânına komşu olan ikonik dairesel pencerelerden Kristal Gazino’ya bakmaktaydı.”

Çok sevindim…

Burada yazdığım binalar, sizlerden gelen bilgilerle -yetişebildiğim ölçüde- sitede daime gelişiyor, yenileniyor. Bilginize…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

5 Yorumlar
  • DİDEM AVINCAN
    Tarih: 12:11h, 24 Ağustos Cevapla

    Sevindirici haber Salon Alper Derinboğaz’ın çalıştığı proje Anıtlar Kurulu’ndan onayını almış, Güneş Apartmanı’nın geri dönüşü için geri sayım başlamış demektir! (Ağustos 2024)

  • SİNAN
    Tarih: 03:58h, 27 Ağustos Cevapla

    garip garip duygusal güzellemeler eskiyi anma vb gibi şeyler okumak icin gelmemiştim apartman hakkında bilgi almaya geldim, saygı duydugum bu sayfaya garip güzellemelerinden yanlıs paylasımlarından dolayı saygımı bir hayli yitirmiş bulunmaktayım

    • Nilay Örnek
      Tarih: 20:07h, 01 Eylül Cevapla

      Sinan Bey; yazının başında amacımın bu olmadığını ve bulabildiğim kadar bilgiyi yazdığımı belirtişim zaten. Ve saygıyı yitirmek nedir yahu!:) İşi bu olmadan araştırıp yazan, bunları herkes okusun diye kendi emeğiyle koca bir site insana, bir satır iyi bir şey yazmadan, bunu yazana benim saygım ne düzeyde bence onu da düşünün. Bana böyle kabalık yapan değer bilmeyen insanlara artık patreon hesabımın adresini veriyorum. İnsanlar bedava elde ettikleri bilgiye sıfır saygı duyuyorlar, katkı yaparsanız belki sizin de bir katkınız olur ve ben de “Bundan söyleniyor” derim. iyi günler. Ya valla deliyorum:) https://www.patreon.com/nilayornek

  • DİDEM AVINCAN
    Tarih: 19:39h, 10 Eylül Cevapla

    Sinan Bey keşke bahsettiğiniz yanlış paylaşımları bizlerle de paylaşıp, düzeltilmesi için katkıda bulunsanız, güzel olmaz mı? Almak ve vermek birbirinden çok ayrı değiller, bilgiyi sadece almak yerine birlikte gelişme fikrini bir gözden geçirmenizi naçizane hatırlatmak istedim. Hiçbir zorunluluğu olmadığı halde bu metinleri oluşturan, büyük bir arşivin temelini tek başına sırtlayan ve bunu herkesle paylaşan, katkı yapmak isteyene de hep açık olan; bazen akademik çalışmalarda bile göremediğimiz kaynak bildirme işine bu kadar özen gösteren bir yazar çok daha fazlasını hak ediyor bence.

  • Serpil Beşkardeş
    Tarih: 08:48h, 07 Aralık Cevapla

    Nilay Hanım iyi günler,
    Benim mimarlıkla profesyonel anlamda ilgim yok ama bir İstanbul aşığı olarak şehre ve bu tür ikonik yapılara sevgim ve hayranlığımdan ötürü, GÜNEŞ APARTMANInın renovasyonu konusundaki bu haber BOTTER APARMANInınkinden sonraki aldığım en güzel haber oldu. Umarım bu güzel bina hak ettiği şekilde iyi ve kaliteli bir tadilat ve bakım işlemi görüp efektif bir kullanıma sahip olur. Gönül içinide görebilmekten yana ama iyi bakılsın o bile yeter. Çünkü biz millet olarak maalesef bu tarz kültürel ve estetik kıymetlerimize sahip çıkmıyor ve kıymetini bilmiyoruz.
    Daha güzel haberlerin yolda olması dileğiyle.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Maçka

Başmabeynci Köşkü

Bu siteyi yaptığım ilk zamanlardan beri çokça fark ettiğim bir şey, mimari açıdan değerli pek çok kıymetli binada avukat bürolarının bulunması. Hatta bunları sonra bir dizin halinde sergilemek için de biriktiriyorum. İşte onlardan biri, SUR|KİŞNİŞCİ|AKÇAY Hukuk Bürosu, Beşiktaş’ta bir köşkte; Başmabeynci Köşkü. Ama çok hoşuma

Devamı »
Cihangir

Konur Apartmanı

Bir yazarın “Şu kitapları ben o apartmanda yazdım” demesi benim için tarihe not… Cihangir’den yeni bir apartman; ne şanslıyız ki, konuk yazarım Şebnem İşigüzel anlatıyor onu da… Buyrunuz Konur Apartmanı (Şebnem, Konur Apartman diyor, hoşuma gidiyor) KİREMİTLERİ MARSİLYA’DAN “Güneşli Sokak. Biz bu apartmanın dört numaralı

Devamı »
Nişantaşı

Mongeri Evi

Nedeni-nasılı uzun, dün gece mimar Giulio Mongeri ilgili bir şeyler okurken şahane bir kaynak buldum; Filolog Damla Çinici, Ankara Araştırmaları Dergisi için bir hakemli makale yazmış, “Başkent Ankara’nın İnşasında Etkin Bir Mimar: Giulio Mongeri ve Yaşam Öyküsü” Damla Hanım’ın çalışma özeni ve akıcı dilinden mi,

Devamı »
Şişhane

Müselles Apartmanı / Müselles Han 

‘Müselles’ kelimesinin anlamını yıllar yıllar önce Şişhane’deki bu binaya aşkımla öğrenmiştim. Müselles, üçgen demek… Ama aynı zamanda “üçlü”nün de karşılığı; üçlü ittifaklar, üç bölümden oluşan şeyler. Hatta teslis, ‘baba-oğul-kutsal ruh’ müselles! Belki üçlü aşk ya da caz müzik trio’ları için de kullanılabilir?! Neyse… Üç yıldır

Devamı »
İstiklal Caddesi

Luvr Apartmanı

Ansiklopedi okurken öğrenmiştim; Baylan Pastanesi ilk Loryan ismiyle kurulmuş, 1923’te; Fransızca Şark sözcüğünün okunuşu imiş. Şark bir dönem ne çok kullanılan bir ifade; bknz. bu hesaptaki Şark apartmanı bolluğu… 1933’te ‘Türkçe konuş’ kampanyası öne çıkınca, pastanenin ismi, sanat tarihçisi Burhan Toprak’ın önerisi ile “kendi alanında

Devamı »
Nişantaşı

Derya Apartmanı

Ya İstanbullular; niye böyle güzellikleri bizlerden saklıyorsunuz:)? Haftada bir belki önünden geçiyorumdur, Maçka’dan Nişantaşı’na uzanan Süleyman Seba Caddesi’nde Valideçeşme Çeşmesi’nin yakınında bir apartman. Dışarısı içerinin güzelliklerini saklamak için örülmüş gibi. Her açısı öyle güzel ki fotoğraf seçmekte zorlandım. Allah’tan Ebru Gazioğulları ve kuzeni var ki,

Devamı »
Tarlabaşı

Leica Galeri

Şimdi, “Ara Güler hayatta olsaydı da sorardık, kesin biliyordur” diye düşünüyorum… Geçenlerde, kapılara ilgisini görüp takip etmeye başladığım Halil Kendir’in hesabında ilk defa o binanın içini gördüm. Sağolsun beni kırmadı binanın bugünkü haline dair fotoğrafları bana gönderip öğrendiklerini yazdı. (Dışardan fotoğraflar bana ait, içerisi muhteşemmiş!

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.