Hanif Han (Perpignani Apartmanı)

Bir klişe ifadeyle “Bir dönem Yeşilçam’ın kalbinin attığı yer”… Gazeteci Erol Dernek Sokak. Ve o sokağın -bence- en ikonik iki binasından biri.

Geçenlerde içini gezmiş, asansörünü kullanmıştım.

Dün, apartman dedektifliğimi efsanevi Lale Plak’ın sahibi Hakan Atala ile yaparken, “Hadi bir sergi de gezelim mi?” dedim ve Versus Art Project’teki Sibel Horada sergisi aracılığıyla hem bir bina hem de çok güzel bir sergi gezdik.

PERPPİGNANİ AİLESİ YAPTIRIYOR

Yapı, 1904’te, giriş-bodrum dahil 5 katlı olarak, yaşamak ve kira geliri elde etmek üzere Perpignani Ailesi’nin konutunun yerine inşa edilmiş.

Fransız asıllı İtalyan Antoine N. Perpignani (*) ile Rum mimar Marko G. Langas tarafından yapılmış. Yapıldığında adının bu olmadığından emindim ancak, eski ismini çok zor buldum; Perpignani Apartmanı. O dönem sokağın adı da Alyon Sokak.

Perpignani’nin adı genellikle “St. Pierre Han’nda ilk mimarlık bürosunu açan kişi” olarak anılıyor. İstiklal Caddesi’ndeki Karagözoğlu Apartmanı gibi pek çok bildiğimiz binada emeği var.

TAVANLARDAKİ İŞLER, O MERDİVENLER

Bina daha girişinden dış yapısıyla dikkat çekiyor; “dış cephesi art-nouveau ile neo-klasik özellikler taşıyor” deniliyor. Girişteki taşlar, geometrik desen üzerine düzen, tavandaki bugüne kalabilen kalemişi işlemeler -yorucu da olabilecek bir birliktelikte- ve dikkat çekici.

Biz Versus Art Project’i gezdiren Gizem Hanım, 1950’lerde Yunan mimarlar tarafından bir yenilemeden geçtiğini söyledi. 

Versis Art Project’in dairesi ‘maalesef’ orijinal halini koruyamamış, onlardan önce dairede faaliyet gösterenler -matbaa imiş sanırım- yer ve tavandaki orijinalliği bozmuş. Hatta bence -o yapı düşünüldüğünde- alelade bir hale getirmiş. 

Bir de eser sergilenmesinde kullanılan minik bir odacık vardı. “Burası neymiş?” dedim, eskiden apartmandan gelen aydınlık-ışık boşluğuymuş ama yine onlardan önce depo olarak kullanılmak için karanlık bir alana dönüştürülmüş. 

Yine de kapı kollarından pencerelere banyodan odalarda beklenmedik yerlere orijinal ayrıntılar görmek güzel geliyor.

Hanif Han, HNF Yapı’nınmış. Onlar da bir katta ikamet ediyor; onların katları orijinal diye duydum, internet sitelerine bakınca tavanlar kendini belli ediyor.

HANİFZADE AHMET BEY

HNF Yapı 2017’de kurulmuş ancak iş dünyasında eskilermiş. Sitelerinde “Türkiye İş Bankası kurucu ortaklarından Hanifzade Ahmet Bey (1889 -1963) öncülüğünde iş dünyasına giren Hanif ailesi, 1900’lerin başında tiftik ticareti, toptan manifatura ve tuhafiye ticaretine atılmış, Orta Anadolu ticaretinin gelişiminde önemli rol oynamıştır. Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu başkanlığı ve belediye meclisi üyeliği gibi görevler üstlenen Hanifzade Ahmet Bey, aynı zamanda General Motors’un Chevrolet otomobil ve kamyonları bayiliğini ve Zündapp motosikletlerinin ithalatını yapmıştır.” deniyor. Sonrasında oğul ve torun olduklarını tahmin ettiğim Hanif soyadlı kişilerle bugüne geliniyor.

 

  • Yazıyı yazdıktan aylar sonra iki mimarın başka bir yapısını araştırırken Bersu Çelik’in “Beyoğlu Perpignani Apartmanı (Hanif Hanı) koruma projesi” adlı tezini buldum. Orada “Said Naum Duhani (2017, s. 33) ilk baskısı 1982 yılında yapılan kitabında Antoine N. Perpignani’den, Kiklad kökenli olup Fransız yurttaşlığına geçen, Paris’ten diplomalı, Türkiye’deki Fransız Sefareti’nin resmî ve tutucu mimarı olarak bahseder” diyor. Bina ve restorasyonu hakkında geniş ve çok katmanlı bir tez, merak edenler linkten okumalı.

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Hanif Han (Perpignani Apartmanı) ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • Gündüz Vassaf
    Tarih: 01:05h, 02 Ocak Cevapla

    Bugün sitelerde reklamlarında etkisinde ne güzel yerlerde yaşıyoruz diyen çocukların için resimli bir kitap, o dönem yaşayanalrın hayatı da masallaştırıarak, bir kitap yapılabilse…

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Harbiye

Lucie (Topalyan) Apartmanı / TURKISH BANK Binası

Oh! Sonunda buldum. İnanılmaz; bu kadar göz önünde, bu kadar fotoğraflarda hep var olan bir binanın eski haline dair bilginin/belgenin bu kadar kıt, hatta yok olması hayret verici. Taktım bayağı; iyi tarih bilen arkadaşlarıma soruyorum, Turkish Bank’ın sitesinde zerre bilgi yok, gidiyorum kapıdan soruyorum bilen

Devamı »
Gümüşsuyu

Gümüşsuyu Palas (Azaryan Apartmanı)

Gümüşsuyu Palas, orijinal adıyla Azaryan Apartmanı… Art Nouveau, Neo Barok karışımı yapısıyla Gümüşsuyu, İnönü Caddesi’nin en havalısı, en eski binalarından biri… İnternette hakkındaki çoğu bilgi tek bir kaynaktan kopya gibi; bu da muhtemelen bende de olan Beyoğlu Ansiklopedisi (çünkü metin aynı) ve yazan şu:  “Mimarı

Devamı »
Cihangir

Safiye Ayla Apartmanı

İnsanlar bana “Biz nasıl apartman dedektifliği yaparız?” dediklerinde, madde madde kesin yanıtlar veremiyorum… Çünkü her apartmanı ayrı bir macerayla keşfedebiliyorum. Ama ilk madde ‘bakmak’ olmalı belki de… Çok şöhretli binalarda bile, o binanın mimarına ya da kısaca tarihine dair küçük bilgi tabelaları ya da buna

Devamı »
Gümüşsuyu

Açıkdeniz Apartmanı

İstanbul Gümüşsuyu’nda Hacı İzzet Paşa Sokak cephesinden dümdüz, Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya Sokak’tan ise yazlık bir site gibi. Manzarası da var; adına da ilham veren deniz… Açık Deniz Apartmanı. Birkaç yıl önce daha yıpranmış bir görünümü vardı, bir ciladan geçti. Beyaz oldu. İçinde yaşayanlardan

Devamı »
Talimhane

Billur Apartmanı

Sevgili Halil Kendir de benim gibi şehir dedektiflikleri peşinde olduğundan kendisini ve şahane fotoğraflarını ilgiyle takip ediyorum. Geçenlerde paylaştığı, İstanbul dışındaki bir yapıyı, “Sitede bulunsa ne güzel olur” diyerek bu hesaba ‘istedim’. O yapıyı bana bir de ‘bonus’ ile göndermiş. Ba-yıl-dım. Bir dönemin ‘inceliklerine’, bugüne

Devamı »
Harbiye

Şakirpaşa Apartmanı (Şakir Paşa İş Hanı)

Malum ‘Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar’ adlı dizi, kimine aileyi tanıttı, kimilerine ise aile üyelerini ve onların tarihini hatırlattı. Bana da ailenin yaşadığı yerlerle ilgili pek çok soru geldi. Daha önce Şakir Paşa Ailesi’nden Füreya Koral’ın yaşadığı ve ilk stüdyosunu açtığı El Irak Apartmanı‘nı

Devamı »
Taksim

Hügnen -Kışlık- Evi

Hügnen -kışlık- Evi, nam-ı diğer “AKM’nin önündeki/yerindeki sarmaşıklı ev”. Hügnen kim? Asıl adı Edouard Huguenin. Haydarpaşa Garı’nın ilk umum müdürü. Refik Halid Karay’ın hakkında yazdıklarına göre çok enteresan bir kişilik. Aslen İsviçreli bir Alman. Hügnen’in Taksim’deki evi kışlık.  Yazlık evi -çok yıpranmış da olsa- hâlâ Bostancı’da. 1856 doğumlu

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.