Hayri Onur Yalısı

“Çağdaş sanatın Türkiye’deki öncülerinden Füsun Onur (ikili fotoğrafta sağda) ile ablası İlhan Onur, doğup büyüdükleri ve halen yaşamakta oldukları Kuzguncuk’taki Hayri Onur Yalısı’nı, ileride müze-ev olarak ziyarete açılması ve içeriğini Arter’in oluşturacağı misafir sanatçı programlarına ev sahipliği yapması arzusuyla Vehbi Koç Vakfı’na bağışlama kararı aldılar.”

Bana gelen basın bültenindeki haber bu idi…

Ancak ben aynın günün sabahı bu haberi Instagram’da @turkresimsanati hesabının sahibesi Gökçe Hanım’da görmüş idim. 

EVDEKİ OBJELER İLE SANATIN İLİŞKİSİ

“Hadi bana yazın” dedim, beni kırmadığı gibi araştırdı da, basın bülteniyle gelen ve kendisinin çektiği fotoğrafları da ekledi. Hatta Ali Kazma bir video çekmiş, 5 dakikalık bir video çalışma (Resistance series/ Home-2014). Ona bile sormuş “Yayınlayabilir miyiz?” diye…

Olumlu yanıt alamasak da, e sanat eseri herkese açık olmayabilir, Ali Bey’in izni ile izledik. 

Siz şimdi burada izleyemeseniz de Gökçe Hanım’ın Füsun Onur’un evi, evindeki objeler ve sanatı arasındaki bağı kuran bir kısa film olduğunu söyleyebilirim. Bir de yalıdan denizin birine verebileceği hissi hiç düşünmemiştim. Video bana bunu düşündürdü. O yakınlıkla yaşamak bambaşka olmalı.

Uzun lafın kısası, bu hesabı açtım açalı konuk yazar açısından en verimli dönemimi yaşıyorum ve konuk yazarım Gökçe Günaydın; ondan okuyalım:

NAKKAŞ HASAN PAŞA YALISI VARMIŞ

Boğaziçi’nin Kuzguncuk kıyısında yer alan bu küçük ve sevimli ahşap yalı, Türkiye çağdaş sanatının öncü isimlerinden Füsun Onur’un doğup büyüdüğü, hâlâ da yaşamakta olduğu ev olmasının yanı sıra,  adeta sanatçının yaratımının temel taşı konumunda bir üretim üssü. 

Ev, konumlandığı arazi itibariyle ilginç bir sanatsal aktarıma da mekan olmuş. Vakıfların kayıtlarında evin tarihi 19. yy sonu olarak tescillenmiş. Kendisi de Kuzguncuklu olan Mimar Sinan Genim, Osmanlı’da asayişten sorumlu olan ve konutlara dair kayıtlar tutan bostancıbaşıların defterlerine dair yaptığı araştırmada bu arazinin meşhur Köprülüzadeler’den Hafız Ahmet Paşa Vakfı’na kayıtlı çeşitli mülklerin arazisi olduğunu ortaya koymuş. Fakat benim sanatsal aktarım olarak tanımladığım tatlı bir tesadüf bundan daha eskiye dayanıyor. Vakfıye kayıtlarında dikkati çeken detay Sultan III. Murad Surnamesi’ni minyatürleyen nakkaş Hasan Paşa’ya ait bir yapının ‘Nakkaş Paşa Yalısı’ adıyla bu arazide yer aldığını gösteriyor. Osmanlı minyatürüne bir ekol getiren bu nakkaşın evinin bulunduğu bu yerde, 1938’de, evini merkez alan bir üretim modelini benimseyecek bir sanatçı doğuyor: Füsun Onur!”

YANGIN SONRASI BİR KIRMIZI YALI

7 Temmuz 1872’de Kuzguncuk iskelesi yakınlarında büyük bir yangın çıkmış. 600’den fazla ev ve yalının yok olduğu bu yangında Nakkaş Paşa Yalısı’nın da yandığı düşünülüyor. Hemen yeni bir imar faaliyetiyle vakıf arazisine çeşitli yapılar yapılıyor. Kayıtlarda tam da o zamanlara tarihlenen bu aşı boyalı evin rengi nedeniyle “Acaba bir dönem bir devlet görevlisine ait olabilir miydi?” diye düşünürken, hem boyut olarak çok küçük olması hem de Çiğdem Paker’in Kuzguncuk’ta kıyı yerleşimi üzerine yaptığı inceleme tezinde gördüğüm eski fotoğrafları sayesinde bu ‘aşı boyalı’ dediğimiz kırmızı rengin çok da yeni bir tarihte tamamen zevk için yapıldığını öğrendim. Çok da güzel olmuş. Ev basit onarım izinleriyle yapılan bir takım küçük tadilatlarla bugüne tamamen orijinal olarak gelmiş.


BABALARINA DUYDUKLARI SEVGİYLE…

Füsun Onur bu evde doğup, büyüyor ve halen ablası İlhan Onur’la birlikte bu evde yaşıyor. Yalı, kayıtlarda sadece mülk sahibi kardeşlerin adıyla tescillenmiş. “Hayri Onur” ismi kardeşlerin babalarına duydukları vefa ve sevgiden hareketle konulmuş bir isim. Yalının girişinde de Hayri Onur Yalısı ibaresini görüyoruz.

Füsun Onur, bir heykeltıraş aslında ama malzeme kullanımıyla ilgili o kadar sınırsız bir hayal gücü var ki, bugün Türkiye’nin öncü ve önde gelen çağdaş sanatçılarından biri olarak anılıyor. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu 2022 için de yapıt üretecek.

‘AYNADAN İÇERİ’

2014’te Arter’de gerçekleşen ‘Aynadan İçeri’ sergisi sanatçının eviyle kurduğu üretim ilişkisine odaklanmış ve yaşam alanıyla iç içe geçmiş atölyesini merkez alarak harika bir kitap hazırlanmıştı. 

Sanatçının kendi notlarına da yer veren bu kitapta Füsun Hanım kendi ev tanımını şöyle yapıyor: ‘Eğer bir ev yapacak olursam onu ortasında büyük bir ağaç olan bir avlu çevrelemeli. Bence dünyanın ve yaşamın ağaçtan daha güzel bir sureti yoktur. Onun önünde düşüneceğim günlerle, onun önünde ve onun üzerinde.’ 

‘EVDE ÇOK YER KAPLADIĞI İÇİN…’

Onur, eğitim için Amerika’ya gitmiş olmasına ve çağdaş sanat üretimini çok daha kabul görür bir ortamda sürdürme imkanına sahip olmasına rağmen evine geri döner. Yapıtları çoğu zaman kolay anlaşılabilir değildir fakat evle ilişkiler çok sık görülür. Hatta üretim üssü olan evini öyle ön plana koyar ki pek çok eserini evinde yer kapladığı ve tozlandığı için çöpe attığını söyler. Ailesinden kalan kartpostallara ve parıltılı iplere sıkı sıkıya bağlıdır ve eserlerinde de kullanır. Yer kapladığı için işlerini çöpe atan Füsun Onur bir röportajında bu kartpostallardan birini bir işinde kullandığı için ne kadar pişman olduğunu anlatır. Yeni üretim alanlarına bu kadar açık bir sanatçı hatıralarına da aynı oranda bağlıdır. 

MÜZE-EV OLACAK

Bugün Arter’de yer alan Opus II eserine bakıldığında yaldızlı ipler hemen dikkati çeker. Annesini bu iplerle özdeşleştirdiğini bilerek okuduğumuzda yapıt farklı bir boyut kazanır.  Her köşesinden sanat ve hayal gücü fışkıran bu evi iki kardeş müze-ev olarak kullanılmak üzere Vehbi Koç Vakfı’na bağışladılar. Buna göre kardeşlerin yaşam alanı olan giriş katı korunacak, üst kat sanatçılar için misafir evine dönüştürülecek, Füsun Onur’un atölyesi ise konuk sanatçıların kullanımına açılacak. 17. yy’da bir saray nakkaşının toprağını arşınladığı bu arazide 65 yıldır sanat üreten Füsun Onur’un ardından bambaşka disiplinlerden farklı sanatçılar yeni işler üretmeye devam edecekler.”

**** Fotoğraf notu: Gökçe Hanım videoyu şehir hatlarının boğaz hatlarına binip çekmiş. bkz. iletişimden gelen fotoğrafları da ekledik.Ev içi fotolar çok net değil. 2014 sergisi için çekilmiş serginin yayınından çekmek zorunda kaldım” notunu da eklemiş Gökçe Günaydın.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Gürel Türkkan
    Tarih: 10:25h, 10 Kasım Cevapla

    Bir vesileyle tanıştığım zarif Füsun Onur Hanımefendi. Yüzünüzdeki gülüş hiç solmasın. Evinizi gezerken paylaştığınız anılarla hissettirdikleriniz; ülkemin o güzel günlerinde bir yolculuk gibiydi. Teşekkür ederim.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 11:10h, 10 Kasım Cevapla

      Solmasın…

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Şişhane

Abuaf (Demet) Apartmanı

Ben Art Nouveau işlemelerini, özellikle de kapısını bir müzik aletinin gövdesine benzettiğimden, apartmanın ünlü bir klasik müzik bestecisinin olduğunu falan düşünmeye eğilimli idim. Bu binayı yıllar içinde o kadar çok fotoğraflamışım ki, “Demet Apartmanı” yazısı bile elimde farklı fontlarla mevcut. Ancak asıl ismi Abuaf Apartmanı.

Devamı »
Galata

İngiliz Postanesi (Postane İstanbul)

“Sosyal, çevresel ve kentsel etki odaklı çalışmalara, ortak kültürel üretimlere ev sahipliği yapacak olan Postane, 9 Ekim Cumartesi kapılarını açıyor!” duyurunusu görür görmez, benim için Mekânda Adalet Derneği’yle de özdeşleşen, @postaneistanbul‘un kurucu direktörü sevgili Yaşar Adanalı’dan binayı yazması için ısrarcı oldum. Yaşar, en “Özlemiyorum” diyene

Devamı »
Balat

Mimar Faik Ali Binası

İsimsiz binalar benim için hep bir sorun. Araştırmak da, arşivini tutmak da zor. “Jane Doe-John Doe“ deyip sonrasında otopsiyle kimliğine yakınlaşamıyorsun:( Ama dün Feshane Art İstanbul yolunda yürürken rastladığım, Fener Balat ekseninde biraz ayrık duran bu binada en azından mimar ismi var: Mimar Faik Ali. Yanındaki

Devamı »
Nişantaşı

Dursun Apartmanı

Nasıl Olunur’un (bilmeyenler için podcast) 181’inci bölümünde konuğum çağdaş sanat dünyasının Türkiye’deki en önemli isimlerinden biriydi; küratör, yazar, eğitimci ve eleştirmen Beral Madra. Uzaktan saygı duyduğum, beğendiğim biriydi Beral Hanım, tanışınca disiplinine, iş ahlakına, ilgisine, açıklığına da hayranlık duydum. Sitede zaten onunla ilgili bir bina

Devamı »
Nişantaşı

Bize Göre Apartmanı

Bize Göre. Ya ne güzel bir apartman ismidir bu; samimi bir his verir, gülümsetir, her daim bir hikâye kurdurur gören insanın aklında… Nişantaşı Bronz Sokak‘ta… Bugüne gelebilmiş nadir az katlı evlerden. İsmi nereden gelmiştir? Ahmet Haşim‘in ‘Bize Göre’sinden olabilir mi? Nişantaşı’ndaki arkadaş ziyaretlerinden de bahseder kitapta Haşim. Bulamadım nereden. İş Bankası

Devamı »
Fındıklı

Eski Akbank Genel Müdürlük Binası

KASIM 2023: Binanın son haline dair bir güncellemeyi buradan okuyabilirsiniz. Meclis-i Mebusan Caddesi üzerinde mimar Sedad Hakkı Eldem tarafından tasarlanan, -eski- Akbank Genel Müdürlük Binası… Sonradan Aksigorta Genel Müdürlüğü olarak da kullanılan bina, 20. yüzyılın simge modern yapılarından biri sayılıyor. Peki şimdi için tamamen boşaltılan,

Devamı »
Şişhane

Baran Apartmanı (Mardan Han)

Dr. Nejat Eczacıbaşı, “Kuşaktan Kuşağa” adlı kitabında “İstanbul’daki iş yaşımın üç girişimle başlar” diyor: 1- Laleli’de bir apartmanda başlayan vitamin ya da balıkyağı özü çalışması,  2- Pera Palas Oteli’nin tam karşısına düşen Baran Apartmanı‘nın bodrum katında yapılan çocuk maması. 3- Yunus, Kartal’da askerlerin ısrarıyla başlayan elektrolitik

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.