Huzur Apartmanı

Malum, uzun zamandır girişinde resim olan apartmanlara ve resimlerine ayrı ilgim var; kayıt altına alınsın istiyorum. Instagram’daki @mervellous_istanbul hesabının sahibi Merve Hanım’dan paylaştığı güzel metin ve Fatih’teki Huzur Apartmanı’nın fotoğrafları istedim. Beni kırmadı… Yani konuk yazarım Merve İra:

“Binalara ait kapı, pencere, zil, dış cephe süsleri gibi unsurları fotoğraflamayı oldum olası sevmişimdir. Bunun pek çok kişinin ortak ilgi alanlarından biri olduğunu da biliyorum, sosyal medyada sık sık karşılaşıyoruz. Bir de bazı hesaplar var ki bu konularda insanın merakını uyandırıp farkındalığını arttırıyor. Benim için de öyle oldu; Instagram’da @herumutortakarar ve Nilay Örnek’in yaptığı resimli apartmanlar paylaşımı sonrası tesadüf eseri yan apartmanımızın aralık kapısından gördüğüm resimler benim için yeni bir ilgi alanına dönüştü. 

RESİMLİ BİNALARIN PEŞİNE DÜŞMEK

Avantajlarımdan biri bu apartmanlarla dolu Fatih’e oturmam tabii. Ne zaman dışarı çıksam apartman girişlerine bakıyor ve her seferinde de mutlaka bir iki apartmana denk geliyorum resimli girişi olan. Kendimce de bunları fotoğraflamak, kaydını tutmak hoşuma gitmeye başladı. Bazılarının kapısı kapalı oluyor, defalarca yolumu oraya düşürüp açık yakalamaya çalışıyorum ve iki üç denemeden sonra o apartmanın kapısını açık yakalıyorum; Nilay Örnek’in deyimiyle ‘tevâfuk’ sanırım bu demek oluyor.

Beni daha da heyecanlandıran, paylaşımımdaki resimler oldu. Sanırım dördüncü denememde kapıyı açık bulup fotoğrafladığım bu apartman resimleri diğerlerinden çok farklıydı. Çoğunlukla doğa ve manzara sahnelerinden oluşan resimler yerine burada bambaşka uzak diyarların günlük yaşamından ve kültüründen sahneler resmedilmiş. 

FATİH’TEKİ MATADOR

Bu kültürlere ait resimlerin o apartmanda oturanlarla bir ilişkisi var mı? Kimin talebi doğrultusunda bu sahneler resmedilmiş? Merak uyandırıcı! Yoksa tamamen ressamın hayal dünyası mı? Halûk Orhan Öçal’ın böyle başka resimleri de var mı?

“Hemen Nilay Örnek’in paylaşımında bahsettiği ‘resimlistanbulapartmanları‘ hesabına baktım, “Bu resimler kayıt altına alınmış mı?” diye… Hesap özeldi, davet isteğime cevap gelemeyince öğrenemedim. O arşivi yapan Güven Bayar’ın paylaşımlarına baktım ve orada da bir şey bulamadım. Kayıt aldığı resimleri yapan ressam isimleri arasında bu resimlerin ressamı Halûk Orhan Öçal’a rastlayamadım. Ressam hakkında bir bilgiye de ulaşamadım. Instagram’daki paylaşımım sonrasında Güven Bayar’ ın bu resimleri 7 – 8 Ağustos 2021 tarihinde fotoğraflayıp kayıt altına aldığını öğrendim. Şimdi taşlar yerine oturmuştu. Onun verdiği bilgi ile bunu kayıt altına alıp arşive kazandırmış olması beni çok mutlu etti. Bu vesile ile Güven Bayar’a da teşekkür ediyorum.”

BOYANAN, YIKILARAK YİTİRİLEN RESİMLER

Maalesef apartman resimlerine ilgi duyup bakmaya başladığımdan beri fotoğrafladıklarımdan çok daha fazla apartman resimlerinin boya badana ile üzerlerinin kapatılıp yok edildiğini gördüm. Aynı şekilde Fatih’teki kentsel dönüşüm faaliyetleri bir yandan yenilerken bir yandan da eskiye dair her şeyi yıkıp yok ediyor. O yüzden bütün bu güzelliklerin korunması, bu yapılamıyorsa bile kayıt altına alınıp arşivlenmesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle herumutortakarar ve resimlistanbulapartmanlari hesaplarının yaptığı katkıyı çok önemli buluyor ve teşekkür ediyorum. Güzel bir anı olması ve farkındalığımıza katkı sağlaması umuduyla…”

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • Emre Öztürk
    Tarih: 14:48h, 21 Ekim Cevapla

    Gerçekten çok güzel fotoğraflar. Ellerinize sağlık. İstanbul’un daha bilmediğimiz sanata daha çok merak uyandıracak ne güzel yerleri vardır kim bilir? Takipteyim.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

İncirli

Coca Cola Fabrikası

Vay canına sayın seyirciler; insan bir bina ya da mimarın peşinden giderken nerelere geliyor, neler öğreniyor inanamazsınız! Başlayalım. Malum; eserlerinin çoğunu Adana’da üretmiş mimar Ertuğrul Arf’ın -çoğu bugün olmayan- binalarının izini sürerken, Arf’ın, bugün Adana’da harabe halinde olduğu söylenen Coca Cola Fabrikası’nın da mimarı olduğunu

Devamı »
Bebek

Tevfik Fikret Evi (Aşiyan Müzesi)

Bir kişi ve onun evi, bir semtin, Türkiye’nin en ünlü mezarlıklarından birinin adını nasıl değiştirir? Şimdi, ilgililerinin ‘Aşiyan Müzesi’ olarak bildiği ‘Tevfik Fikret Evi’ hakkında -daha önce okumalar yaptıysanız bile- çok farklı bir yazı okuyacaksınız. Çünkü bir sabah yürüyüşünden “Şu müzeyi de gezsem” dedim, çok

Devamı »
Taksim

Doğu Apartmanı

Bina hikâyeleri anlatırken, anlama/araştırma/merak/izlek yolumu da anlatıyorum ki, belki başkaları da bir binadan (bu bir şarap ya da ağaç da olabilir) neler öğrenilebileceğini görür. Heves eder… Zevkine varır.  Misal, dün gece Taksim’deki bir apartmanın bugünkü haline bakayım derken, bugünlerde Diyanet’e devredilmesiyle gündem olan Heybeliada Sanatoryumu’ndan

Devamı »
Çankaya

Leyla Gencer Apartmanı

Bu sitedeki Cinnah Apartmanı yazısı ile gönüllerimize taht kuran Ankara Apartmanları hesabının sevgili sahibi beni, “Ankara’da hayat var!” sloganıyla etkinlikleri duyuran, her şey bir yana bir Ankara kaydı ve arşivi de tutan Lavarla oluşumuyla da tanıştırdı. Uzaktan takip ediyorum… Sonra Lavarla’nın sitesine, biz Ankara’dayken bize

Devamı »
Ulus

II. Evkaf Apartmanı – Küçük Tiyatro

İnanmazsınız Twitter, bir zamanlar insanları arkadaş da yapabiliyordu! Yiğit Ahmet Kurt, Twitter’daki merak dolu paylaşımlarıyla fark ettiğim, ardından ara ara bloguna bakar olduğum, sonra iki yazarından biri olduğu şahane kitabını  okuduğum, Ankara’ya gidince tanıştığım, beni kötü bir yemeğe ama çok güzel bir müzeye götüren arkadaşım.

Devamı »
Göztepe

Hitit Apartmanı

İnsanlarda bazen şöyle bir algı oluşturduğumu düşünüyorum; elimde sihirli bir kitap var, biri bana bir apartman fotoğrafı gönderdiğinde, ben hemen o apartmanın nerede olduğunu, ismini çözüp tarihiyle ilgili tak diye elimdeki kaynaklardan bilgi alabiliyorum. Ama sizi temin ederim ki öyle bir şey yok:) Hitit Apartmanı

Devamı »
Karaköy

Tahir Han

Şu hesap daha bebekken, benim hikâyesini aradığım binalar hakkında araştırma yapıp bulduklarını bana gönderen isimlerden biridir mimar Serkan Yetgin. Birkaç yazı da yazdı, sonra beni unuttu:) Yıllardır önünden geçerken, her seferinde ‘Mimar Vedad’ imzasını görüntüleyip “Eve gidince araştırayım” dediğim Tahin Han’ı yazmış! E-postamda görünce pek

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.