Jak Kamhi Villası

Beylerbeyi, Yalıboyu Caddesi. Yapım Yılı: 1979.

Çok söylüyorum, hep söyleyeceğim kentteki değişimleri anlamanıza yarayacak, tarihe doğru bakmanızı sağlayacak “kayıt yok”; olan kayıt düzensiz, bağlamsız, dolayısıyla neredeyse yararsız. Kopuk.

Salt, arşiv hizmetiyle, mimari ve tasarım alanında yapmaya çalıştıklarıyla nadir “şükür var” dediklerimden.

Havuzu önüne almış Jak Kamhi Villası fotoğrafını ilk Salt’ın arşivinde gördüm ve vuruldum. O kadar güzel geldi ki… (Fotoğraflar da oradan.)

Mimarları Utarit İzgi, Ali Muslubaş ve Mustafa Demirkan.

UTARİT; ANLAMI MERKÜR

Utarit Bey’in ismini ilk Füreya Koral’ın anılarında görmüştüm. Eski dilde Merkür anlamına geliyor galiba, kökü Arapça… Şahane isim değil mi?

Neyse konumuza dönersek, ben bu evi aklıma kazıdım; ara ara da açıp bakıyorum. İsminden kimin olduğu belli “Jak Kamhi de yaşamış bu hayatı falan” imrenmeleri bende.

MODERN MİMARLARDA ÇALIŞAN JK

Sonra Vakko Fabrikası vesilesiyle Haluk Baysal’ın da ortağıyla birlikte yaptıkları Jak Kamhi Apartmanı’na bakarken kafam karıştı.

Jak Kamhi apartmanı, villası, evi… Gidiyor yani. Jak Kamhi’nin hayatını anlattığı bir kitap varmış okumaya karar verdim. Doğduğu binadan başlayarak İstanbul yapı anlamında kaynak olur diye düşündüm hem Jak Bey’in kendisi, hem kitap…

PLANDAN ANLADIM Kİ 2 VİLLA VAR!

Sonra villaya dair Utarit Bey’in planını gördüm ki, bir gazeteci, normal vatandaş olarak ben bu planlardan anlamam. Ama.. Aaaa fark ettim ki bunlar iki yapı; iki ev… Jak Kamhi villası denizin kıyısında. Arada havuzlu bir alan var, sonra da JK evi. Vay canına!

Bize niye bunları yazılı vermiyorlar, niye anlatmıyorlar?:)

Anladığım kadarıyla da bu ev ve yalının yanında da Mabeynci Faik Bey Yalısı var.

UTARİT İZGİ ARŞİVİ SAĞOLSUN

Ne mutlu ki Utarit İzgi arşivi sayesinde, Salt’ın arşivinde Jak Kamhi ev ve villasının içinden de fotoğraflar var.

Şahane 80’ler! Şu mutfağa, yatak odasındaki koltuklara bakmaya doyamıyorum… Bir bilen yorumlasa da dinlesem istiyorum.

Bu tür evler yaptırılıyor ama yaptırana oturmak çok kısmet olmuyor. Ama anladığım Jak Kamhi’nin doya doya kullandığı bir villa ev burası…

SUİKASTE ŞAHİT OLMUŞ…

28 Ocak 1993’te Kamhi’nin otomobiline otomatik silahlarla ateş açılmış. Kamhi suikast  girişiminden kurtulmuş. Olay Beylerbeyi’ndeki evinden çıktıktan hemen sonra olmuş mesela…

Utarit İzgi, Ali Muslubaş ve Mustafa Demirkan tarafından tasarlanan, Yalıboyu Caddesi’ndeki bu ev hakkında “iki eski binanın gabarileri içinde kalmak koşulu ile yeniden tasarlanarak inşa edilen iki konu” cümlesini okudum.

Garabi, bildiğin şu büyük araçların güvenli seyrini temin etmek için belirlenen ölçü… Bu, bu ev ve yalının komşuları yanında daha mütevazı kalma nedeni olabilir. Ama çok güzel. Benim gözümde çok 70’ler ve hatta 80’ler..

JOE COLOMBO KOLTUKLAR

Sanırım yalı ana konut, cadde tarafındaki diğer bina ise konuk ve çalışma evi olarak tasarlanmış. İki konut arasında bahçe, dinlenme alanları, yüzme havuzu var. Konutlar için “geleneksel karnıyarık mekanın çağdaş bir yorumu” deniliyor.

Bu arada @herumutortakarar‘a gelen yorumlardan anladığım evin dekorasyonunda kullanılan öğeler de döneminin en ‘tasarım’ eşyaları, yurtdışından gelmiş olmalı. Koltuklar ‘Joe Colombo-elda chair’ imiş mesela.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Comments
  • Nihal Dinç
    Posted at 18:29h, 14 Haziran Cevapla

    Merhaba, Jak Kamhi Villasının yerinde olan yapı ile ilgili Sn. Cemil Bezmen’in yazdıklarını okumak ve fotoğraflarını görmek istersiniz diye düşündüm. İyi çalışmalar dilerim.
    https://www.facebook.com/share/p/vUg3eYHSgDKH8MwW/

    • Nilay Örnek
      Posted at 14:00h, 18 Haziran Cevapla

      hem de nasıl! teşekkürler

Post A Comment

DİĞERLERİ

Galata

İngiliz Postanesi (Postane İstanbul)

“Sosyal, çevresel ve kentsel etki odaklı çalışmalara, ortak kültürel üretimlere ev sahipliği yapacak olan Postane, 9 Ekim Cumartesi kapılarını açıyor!” duyurunusu görür görmez, benim için Mekânda Adalet Derneği’yle de özdeşleşen, @postaneistanbul‘un kurucu direktörü sevgili Yaşar Adanalı’dan binayı yazması için ısrarcı oldum. Yaşar, en “Özlemiyorum” diyene

Devamı »
Şişhane

Baran Apartmanı (Mardan Han)

Dr. Nejat Eczacıbaşı, “Kuşaktan Kuşağa” adlı kitabında “İstanbul’daki iş yaşımın üç girişimle başlar” diyor: 1- Laleli’de bir apartmanda başlayan vitamin ya da balıkyağı özü çalışması,  2- Pera Palas Oteli’nin tam karşısına düşen Baran Apartmanı‘nın bodrum katında yapılan çocuk maması. 3- Yunus, Kartal’da askerlerin ısrarıyla başlayan elektrolitik

Devamı »
Gümüşsuyu

Apartman 23

(Bu apartmanı, Ayaspaşa Saray Arkası Sokak’taki Doğan Apartmanı, Ercümend Kalmık Müzesi ve Banka Apartmanı ile bir arada okumanızı tavsiye ederim.) İstanbul’dayız… Gümüşsuyu-Ayaspaşa’dan, Alman Konsolosluğu’nun arka tarafında kalan Saray Arkası Sokak’tan Kabataş’a indiğinizi düşünün. Namık Paşa Yokuşu’ndan sahile inerken Apartman 23’ü görürsünüz.  O ve yanındaki apartman

Devamı »
Şişhane

Angel Apartmanı (Tünel İş Hanı)

Mimar, mühendis ve şehir plancısı Aron Angel hakkında söylenecek şey çok. Burada iki farklı yazı okuyabilirsiniz; biri kendisi hakkında, diğeri doğduğu Valpreda Apartmanı. Bu sitedeki yazılar, hakkında bir okuma yapmak isteyenlere fikir versin diye; Gezi Parkı’nı, Bağdat Caddesi’ni planlayan kişiyi bilelim diye…  Ve şehir planlaması

Devamı »
Balat

Mimar Faik Ali Binası

İsimsiz binalar benim için hep bir sorun. Araştırmak da, arşivini tutmak da zor. “Jane Doe-John Doe“ deyip sonrasında otopsiyle kimliğine yakınlaşamıyorsun:( Ama dün Feshane Art İstanbul yolunda yürürken rastladığım, Fener Balat ekseninde biraz ayrık duran bu binada en azından mimar ismi var: Mimar Faik Ali. Yanındaki

Devamı »
Nişantaşı

Dursun Apartmanı

Nasıl Olunur’un (bilmeyenler için podcast) 181’inci bölümünde konuğum çağdaş sanat dünyasının Türkiye’deki en önemli isimlerinden biriydi; küratör, yazar, eğitimci ve eleştirmen Beral Madra. Uzaktan saygı duyduğum, beğendiğim biriydi Beral Hanım, tanışınca disiplinine, iş ahlakına, ilgisine, açıklığına da hayranlık duydum. Sitede zaten onunla ilgili bir bina

Devamı »
Beyoğlu

Küçük Zarifi Apartmanı

Zarifi Apartmanı’nı Beyoğlu’nun arka sokaklarında da sık dolaşan biri olarak sık sık görürdüm. Pek çok kez de fotoğraflarını çekmiştim. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ndan Ayşe Bulutgil, “Zarifi Apartmanı’nı biliyor musun?” diye sorduğunda ikimiz de benim bildiğim Zarifi’nin ‘küçüğü’ olduğunu, ona ‘sırtından’ komşu, başka bir sokak ve

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.