Karaağaç Apartmanı

Siteyi “kurcalayanlar” belki fark etmiştir, pek çok seçeneğe göre bina sınıflandırması var…

Metinde adı geçen, “tanıyor olabileceğiniz kişilerin” adıyla da arama yapabilirsiniz, mimarlara göre de… Villalar, köşkler ya da apartmanlara da bakabilirsiniz; dönemine, tarzına, semtine ya da özel niteliğine göre de okuma yapabilirsiniz…

Önemli bölümlerden biri de “yapı durumu”. Bu maddenin 3 sekmesi var; mevcut yapılar, işlevi değişenler (evmiş otel olmuş gibi..) ve artık olmayanlar.

Bir yapının gözümüz önünde “mevcut yapılar”dan “artık olmayanlar”a geçmesi de iç burkucu oluyor…

Hele de yapı hakkında yeterli bilgiyi, kimlerin yaşadığını bulamamış, bir fotoğrafını bile çekememişsem üzülüyorum.

METE CADDESİ BİNALARI

Mete Caddesi, AKM’nin devamında ilerleyen, Gezi Parkı manzaralı caddedir. Buradaki binalar da zamanında kalburüstü ailelerin yaşadığı, çoğu kıymetli mimarların elinden çıkmış, yüksek tavanlı yapılardır. Biyografi kitabı okumayı sevenlerdenseniz pek çok kez buradan bir binaya, burada oturanların anılarına rastlarsınız. 

Zaman içinde, Taksim’in dönüşümünden bu dizi binalar da nasibini aldı; sokak gibi binalar ve yaşayanları da evrildi. Binalar da iş yerine kiralanan mülkler haline gelince anlamlarını yitirdiler. 

Ara sıra bakarım ilanlardan… Geniş, ferah, çok aydınlık, park ve meydan manzaralı binalar. Muhtemelen yapıldıkları zamana göre bugün salonları çok daha gürültülü… Balkonlarında artık insanlar oturmuyor. Zaten dilimizden balkon düşmese de, böyle semtlerde balkonlar çok az hayata karışıyor. Balkonların en çok hakkını verenler sanki ‘adalılar’.

BİR BAKTIM GİDİYOR…

Karaağaç Apartmanı belli ki, gidecekti, fotoğrafını çekmiştim. Mete Caddesi’nin benim için özellikle girişiyle güzel binalarındandı… Dün Gezi’de yürüyorum (Şubat 2023) bir baktım, ‘gitmiş’. Hakkında bilgi bulamadım, bu kaydı olsun kalsın istedim.

“ESKİLER NE GÜZELDİ” NOSTALJİSİ DEĞİL BU

Şunu da özellikle not etmek isterim… Manyak bir bina sevici değilim:) Bugün beğendiğimiz ve belki “Ah vah” ettiğimiz pek çok yapının yerinde çok değerli köşkler, başka ‘kıymetli’ binalar vardı… Çok beğendiğim pek çok yapının depreme dayanıklılığını bilemem. 

Bugün bunlar gidecek, belki yarın daha ferah, sağlam, çok seveceğimiz yeni yapılar gelecek (Yaniii… İnşallah!).

Ben güzel buluyorum tamam da, neye göre güzel, kime göre özel?

İşte burada belli kriterler var. Türkiye’de o kriterlerin flu olması bazen bizim de garip alanlarda kalmamıza neden oluyor. Ama iyi mimarinin içinde yaşayan insan anlar, bildiğini bilmese bile bilir, o ayrı…

Niyetim -daha önce de pek çok bina vesilesiyle belirttiğim gibi- her gidene “Ah vah etmek”, “Eskiler ne güzeldi” nostaljisi yapmak hiç değil.

Direttiğim ve istediğim bir şey varsa o da kaydını tutmak… Umarım siz de yazarak, bilginizi ekleyerek, paylaşarak yardımcı olursunuz.

*** İlk ve en eski fotoğraf, 1995 yılından, Eleonora Arhelaou, Salt Mimarlık Arşivi’nden, diğerlerini ben 2022 sonbaharında çekmiştim. Yıkım 2 Şubat 2023.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

İstiklal Caddesi

Köçeyan Konağı (Atlas Sineması / İstanbul Sinema Müzesi)

Ayşegül Kumova, neredeyse iki ay önce bana bir mesaj atıp şöyle yazmış idi: “Atlas 1948 yani eski bilinen adıyla Atlas Sineması çok değerli bir yapı kuşkusuz. 200 yıllık bir bina ve şimdi İstanbul Sinema Müzesi. Müze, henüz 1 yaşında ama kısa süre içinde dünyada ilk üçe girmiş bile.

Devamı »
Osmanbey

Şark Apartmanı

Osmanbey’de Şark Apartmanı. Birkaç sene önce çekilen bir fotoğrafından sonra daha da yıpranmış, öyle terk edilmiş. Mimarı da kapıda yazmasa bilgisini bulmadım yazılı. Bir Ermeni mimar Şabuh Hançer’in imzası var. Ya bu isim ve görüntüde, şehrin her dönem merkezi yerinde bir apartman; mutlaka bir hikâyesi

Devamı »
Fındıklı

Yağmalanan eski Akbank Genel Müdürlük Binası’nın son hali

KASIM 2023: Binanın son haline dair bir güncellemeyi buradan okuyabilirsiniz. Her kıymetli yer için “Müze olsaydı”, “… bilmem ne ailesi oraya baksaydı” söylemlerini ben pek sevmiyorum. Şahsi fikrim, yıllar içinde yavaş yavaş oturdu, bu fikri iyi de savunurum! O tür söylemler, acıyla söylenmesinin yanı sıra

Devamı »
Göztepe

Hitit Apartmanı

İnsanlarda bazen şöyle bir algı oluşturduğumu düşünüyorum; elimde sihirli bir kitap var, biri bana bir apartman fotoğrafı gönderdiğinde, ben hemen o apartmanın nerede olduğunu, ismini çözüp tarihiyle ilgili tak diye elimdeki kaynaklardan bilgi alabiliyorum. Ama sizi temin ederim ki öyle bir şey yok:) Hitit Apartmanı

Devamı »
Suadiye

Mr. Varber Villası

Çoğu yıkılmış, için boşaltılmış cephesi ‘aynı gibi’ gösterilmeye çalışılmış. Var olanlardan gitmeye, öğrenmeye çalışıyorum. Bu villayı da aradım ma fark ettim ki artık yok. Villanın mimarı Vedat Tek. Tek, Türkiye’nin formal eğitim görmüş, bugünün meslek anlayışı içinde mimarlık tasarımı ve uygulaması yapmış ilk Türk mimarı

Devamı »
Karaköy

Kamondo Merdivenleri

Kamondo Merdivenleri; Karaköy Bankalar Caddesi’nden Banker sokağa ve kuleye çıkan dik yokuşa 1875 yılında inşa edilmiş. Abraham Salomon Camondo torunlarının okula rahat gitmesi için yaptırmış bu merdivenleri. İyilikleri, yardımseverlikleri, kültürel hayata katkılarıyla ünlü aile, 1492’de İspanya’dan kaçıp Venedik üzerinden İstanbul’a gelmiş. Burada ve Paris’te önemli

Devamı »
Şişhane

Müselles Apartmanı / Müselles Han 

‘Müselles’ kelimesinin anlamını yıllar yıllar önce Şişhane’deki bu binaya aşkımla öğrenmiştim. Müselles, üçgen demek… Ama aynı zamanda “üçlü”nün de karşılığı; üçlü ittifaklar, üç bölümden oluşan şeyler. Hatta teslis, ‘baba-oğul-kutsal ruh’ müselles! Belki üçlü aşk ya da caz müzik trio’ları için de kullanılabilir?! Neyse… Üç yıldır

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.