Apartmanların giriş katının dükkân ya da benzeri kâr getiren yapılar olarak tasarlanması fikri, -en azından Türkiye’de gördüğüm kadarıyla- neredeyse apartman fikriyle eş zamanlı…
Ama bizim göz hizamızda onlar olduğundan muhtemelen, bir binanın altındaki işletmenin karakteri tüm binanın algısını etkiliyor.
Harbiye’deki Kervansaray Apartmanı.
GİRİŞ TÜM ALGIYI ETKİLEYİNCE
İlk gençliğimen bu yana sayılsaydı belki binlerce kere önünden geçmişimdir, apartmanın yukarısına dikkat etmem çok yeni. O da, Elmadağ tarafından değil Hilton’un bahçesinden geçersem, en üst sağ daireyi gözüme kestirmemden “Aslında ne kadar geniş bir dairedir o… Ne güzel de manzarası vardır… Yeşile de bakıyor” diye düşünerek geçiyorum.
Yıllardır o bölgedeki nargile kafe oluşumu, karışıklık insanın yürüme isteğini azaltan cinsten.
DEPOLAR BODRUMDA
Oysa burada da adı çok geçmiş olan, pek maharetli bir mimar, Rükneddin Güney eseri. 1960 yılı Arkitekt Dergisi‘nden aktarayım:
“Taksim ile Harbiye arasında, Radyo Evi yanında, imar plânına göre inşa edilmiş olan Kervansaray blok apartmanında, her katta dört daire olmak üzere, yirmi büyük ve dört küçük daire vardır. Altındaki kolonad arkasına asma katlı dükkânlar yerleştirilmiştir. Bu dükkânların, bodrumda geniş depoları vardır. Apartımanlara iki antreden girilmekte, iki merdiven ve iki asansörle çıkılmaktadır.
HİZMETÇİ ODASI, SERVİS MERDİVENLERİ
“Her dairede üç salon, üç yatak odası, antre, mutfak, ofis, W.cl., banyo ve hizmetçi odası yapılmıştır. Ayrıca servis antre ve merdivenleri vardır.
Arka cephedeki yeşil sahaya nazır otuz metre uzunluğunda iki katlı büyük bir gazinosu ile bodrum katında büyük bir gece kulübü, bütün müştemilâtlarile yerleştirilmiştir. İstanbul’un çok rağbette gece klüplerinden biridir. 1952’de inşa edilmiştir.”
BİR ZAMANLAR BİR BAŞKAYMIŞ…
Aşağıdaki gece kulübü şimdi otobüsle turist gruplarının geldiği garip bir yer gibi… Oysa zamanında Charles Aznavour konserinden Bülent Ecevit’li toplantılara pek çok gösteriye, ilginç olaya ev sahipliği yapmış.
İçinde dev bir avlusu, iki girişi olduğunu kim tahmin eder. Üstelik bir zamanlar İstanbul’un en pahalı daireleri burada… Nefis de Boğaz manzaralı.
BİNANIN YAPIM YILI
-Kasım 2023 editi-
Binanın yapım yılını ben Arkitekt kaynaklı olarak 1952 yaçdım. Ancak Hümeyra Gücük bu tarihi bir mektupla öne çekti:
“Size geç cevap yazıyorum, çünkü İstanbul’a yeni döndüm ve istediğiniz belgeyi arşivimde bulup çıkarıp taramam zamanımı aldı.
Ekte 1951 tarihli Kervansaray apartmanı adresinde ikâmet eden büyükbabam Doktor Fazıl Doğan’a yazılmış resmi bir mektubu taranmış şekliyle gönderiyorum. Bu 27 Temmuz 1951 tarihli ve kaşeli bir mektup.
Bunun dışında hâlen hayatta olan üç akrabam da 1951 öncesi Kervansaray apartmanında mektupta belirtilen daireye bir çok kez gittiklerini söylüyorlar. Bu kişilerden biri Yüksek Mimar Çelik Alatur (İTÜ 1954 mezunu).
Dolayısıyla, Kervansaray apartmanının inşa tarihinin 1952’den önce olduğunu yineliyorum ve sizin kendi deyiminizle kafanızdan yazmadığınızı elbette tahmin ediyorum. Sonuç olarak siz de arkitera mimarlık dergisini kaynak olarak alıyorsunuz. “
Mektubu da buraya ekliyorum.
8 Comments
Mine Kavalalı
Posted at 00:57h, 13 AralıkUzun uzun yazdim K.Saray apt. ile ilgili anılarımı.Daha dayanacaktım amakaydedemeden yokoldu.
Nilay Örnek
Posted at 15:56h, 14 AralıkA üşenmeyin yazın:)
DİDEM AVINCAN
Posted at 10:42h, 09 KasımDün (08.11.22) bir kiralık daire ilanında içini görme imkanı buldum, buradaki plan ile karşılaştırdım, orijinal plan şemasına çok yakın geldi bana, ferah salonu, mekanlar arası geçişler hatta yatak odalarının açıldığı koridordaki uzun dolap nişi, değişmeden gelmiş günümüze.
Hümeyra Gücük
Posted at 10:52h, 08 OcakMerhaba, ben Hümeyra Gücük. Elmadağ Kervansaray apartmanının inşâ yılı 1952 diye belirtilmiş. Halbuki Kasım 1951 yılında vefat eden büyükbabam Doktor Fazıl Doğan ve ailesi (babaannem Hüsniye Doğan, babam İlter Doğan) babamın Haziran 1951 yılında Boğaziçi Lisesinden mezuniyetine kadar Elmadağ Kervansaray apartmanında ikâmet etmişler. Dolayısıyla Kervsnsaray spartmanı 1952 yılından evvel inşâ edilmiş olmalıdır fiye düşünüyorum.
Nilay Örnek
Posted at 22:43h, 08 OcakBuna dair fiziki bir bilgi, belge varsa önemli tabii. Şöyle; benim kaynağım, linkini de şimdi yazıya ekledim Arkitekt Dergisi, yazı 1960 sayısında yayımlansa da “Bİna 1952 senesinde inşaa edilmiştir” diyor. http://dergi.mo.org.tr/dergiler/2/240/3318.pdf Bina tarihlerine dair zor belge-bilgi bulabiliyorum. Bulmuşken de koyuyorum tabii.
Soydan
Posted at 07:49h, 23 HaziranKervansaray apartmanına ilk yerleşim 1949 yılında oldu .
Temel alanı inanılmaz büyüktür hemen hemen 1 dönümdür.
Ozan B
Posted at 15:06h, 30 HaziranBence ufak bir detayı atlamış olabilirsiniz
gece klubü 1952 de inşaa edilmiş diyor alıntıda, belki apartman değil gece klubünün kuruluş tarihidir
Nilay Örnek
Posted at 10:18h, 27 TemmuzYazıyı yazıp başka konulara geçince nasıl baktığımı da unutabiliyorum, bu gözle de bakarım, teşekkürler