Konur Apartmanı

Cihangir, Güneşli Sokak, Yaptıran: (Çok büyük ihtimalle) Turgut Demirağ

Bir yazarın “Şu kitapları ben o apartmanda yazdım” demesi benim için tarihe not…

Cihangir’den yeni bir apartman; ne şanslıyız ki, konuk yazarım Şebnem İşigüzel anlatıyor onu da…

Buyrunuz Konur Apartmanı (Şebnem, Konur Apartman diyor, hoşuma gidiyor)

KİREMİTLERİ MARSİLYA’DAN

“Güneşli Sokak. Biz bu apartmanın dört numaralı dairesinde oturduk. 2002-2013 yılları arasında. Demirağ Ailesi’nden Ispartalı bir aile almış ve apartmana kendi soyadlarını vermiş benim bildiğim. 

Aile apartmanı idi. En üst katta ağabey onun altında anne ve diğer kardeş, bizim altımızda çocuklar… Anne, biz oradayken vefat etti. Çok huzurlu ve bakımlı bir apartmandı. Kiremitleri Marsilya’dan gelmiş diye söz edilirdi. Asansör Schindler’di. Orijinal. Müthiş güzeldi. 

MELEK HEYKELCİKLİ ORİJİNAL SCHINDLER ASANSÖR

“Ev yerine asansörde yaşa, öyle oyuncaklı bir kutucuktu asansörü. Katlardaki asansör giriş kapılarının üzerinde baş başa vermiş tombul melek heykelcikleri vardı. Posta kutuları sonra çok güzeldi. Anahtarları bile dururdu. Cihangir Parkı’na ve avlu gibi o boşluğa bakardı. Yine manzara vardı ama evlerin içini seyretmek daha güzeldi. Evlerin içleri hep çok eğlenceli olurdu. Biz hiç perde kullanmadık. Yine mutfak dönem itibariyle sadece evin yardımcıları kullanacak diye düşünülmüş. Geniş ve ferah eve rağmen küçücüktü. Ayrıca yorucu biçimde evin arkasındaydı. En sevdiğim şeyden burada da vardı, servis kapısı. 

‘EN GÜZEL ROMANLARIMI BURADA YAZDIM’

“Kızım burada büyüdü. Oğlum burada doğdu. Benim karanlık küçücük bir çalışma odam vardı ve en güzel romanlarımı burada yazdım: Sarmaşık, Çöplük, Resmigeçit, Kirpiklerimin Gölgesi, Venüs. 

Güzel bir şey yazınca salonun cumbasına çıkıp dışarıyı seyretmek hoşuma giderdi. Parkın neşeli sesinin eve dolması sonra müthiş bir şeydi. Bir arkadaşım “Plaj kıyısında gibi ne tatlı bir uğultu” demişti, haklıydı. 

‘DUYGUSU BÖYLEYDİ’

“Evin öyle bir duygusu vardı ki kule gibi olduğundan sanki suyun üstünde, yalı hissi veriyordu. Bunun manzarayla ilgisi yoktu. Duygusu böyleydi. Evin arkasından görünen yani başka bir apartmanın çok düzenli bir balkonu vardı. Yaşlı bir anne kız yaşardı. Bunu Ağaçtaki Kız’da yazdım. Halı dövme demiri bir köşede asılı, yer bezleri yıkanıp kurusun diye asılmış. Ben manzaradan çok bunları seyretmeyi severim. 

‘ÇÜNKÜ EVLER YÜRÜMESİNİ BİLMEYENE GICIRDAR’

Bir de ilk taşındığımızda üst kat komşumuzun gecenin bir vakti ayaklarının ucunda yürüdüğünü hissettim. Çünkü bu evler yürümesini bilmeyene gıcırdar, gümbürder tepenize yıkılacakmış gibi zangırdar. Bu huzur ve sükunet hissi beni hep etkilemiştir. Bizden başka kimse yaşamıyor gibiydi. Çok akıllı bir apartman görevlisi vardı, Rahmiye. Çok şakacı ve zeki bir kadındı. Erzincanlı. Onu çok severdim. Apartman sahipleri nezaketli insanlardı. Isıtma merkezi sistemdi ve hayatımda bu kadar ısındığımı hatırlamıyorum. Yazın da acayip eserdi.  

************

Şebnem’in yazısının altına yazılan yorumlardan bazılarını da buraya aktarmak isterim…

bengandbengdesign

Yaaaaa 2017’den beri yuvam 😍 @sebnemisiguzel sizinle komşu olamadık ama bahsettiğiniz her şey daim ❤️ hala çok ısınıyoruz, biz de perdesiz yaşıyoruz, benim de oğlum bu evde doğdu, ben de aynı balkonlara bakarak çizimlerimi yaptım, şimdi salonu böldük de balkon tarafına taşındım, devamlı parkı seyrediyorum… Güncelliyim sizi biraz; efendim her gün kapımı açarken beni karşılayan o güzel melekli muhteşem asansöre şahane bir bakım yapıldı bu sene, eğer tamiri mümkün olmasaydı komple değişmesi söz konusuydu (kabin dahil) neyseki kurtarıldı. (Bahsettiğimiz asansörün bir diğer özelliği de 1. Kattan başlamasıdır 🙂 dolayısıyla içine sadece 1 kere binip bütün katları gezmem de bir cenazemizde tüm apartmana helva dağıttığım gündür) Biz Rahmiye ile tanışamadık, yerine Bartınlı bir aile geldi, Işıl ablamız adı gibi biri. Ve maalesef apartman sahiplerinden en üst kattaki amcamızı kaybettik.

2 numaradan çok sevgiler ❤️

srknytgn

bu daireyi kiralık iken gezip görmüştük, içimiz gitse de sonrasında başka daireyi seçmiştik 🙂

deniz.k.ikizler

“Altınızdaki çocuklar”dan da çok sevgiler ve selamlar.. Ne şanslıyız ki kızınızın beşiğinde benim de kızım büyüdü…. Hiç unutur muyum

keremuu_aquamaniac_

bir klasik olarak bu tür apartmanlarda son iki yada üç kat sonraki tarihlerde ekleniyor. neyse ki bu bina da cok sırıtmamış bu durum. zemin kattaki pencere detayı çok güzel.

aslisevincd

Arkadaşım paylaştı: 4 numaranın şu anki sakinleri bizleriz! 🌸 Canım evimizi ne güzel anlaştmışsınız… Ve meğer hakkında bilmediğimiz ne çok şey varmış, siz dahil. 💓 Kitaplarınızı cundada okumak için can atıyorum! Konur Apartmanı’ndan çok sevgiler.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • Pingback:Her Umut Ortak Arar | Güneşli Sokak
    Tarih: 19:58h, 19 Ağustos Cevapla

    […] Cihangir Parkı’nın da sokağı; bildiniz mi? Bu sitede de bu sokak üzerinde apartmanlar var, misal Şebnem İşigüzel’in yazdığı Konur Apartmanı. […]

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Çankaya

Leyla Gencer Apartmanı

Bu sitedeki Cinnah Apartmanı yazısı ile gönüllerimize taht kuran Ankara Apartmanları hesabının sevgili sahibi beni, “Ankara’da hayat var!” sloganıyla etkinlikleri duyuran, her şey bir yana bir Ankara kaydı ve arşivi de tutan Lavarla oluşumuyla da tanıştırdı. Uzaktan takip ediyorum… Sonra Lavarla’nın sitesine, biz Ankara’dayken bize

Devamı »
Talimhane

Billur Apartmanı

Sevgili Halil Kendir de benim gibi şehir dedektiflikleri peşinde olduğundan kendisini ve şahane fotoğraflarını ilgiyle takip ediyorum. Geçenlerde paylaştığı, İstanbul dışındaki bir yapıyı, “Sitede bulunsa ne güzel olur” diyerek bu hesaba ‘istedim’. O yapıyı bana bir de ‘bonus’ ile göndermiş. Ba-yıl-dım. Bir dönemin ‘inceliklerine’, bugüne

Devamı »
Osmanbey

Gün Apartmanı

Bu yazının öncesinde Trak Apartmanı‘nı okumanız önerilir. Ama yine de özetle; tiyatro ve sinema sanatçısı, simultane tercüman Serra Yılmaz’ın bana Trak Ailesi demesiyle başladı her şey. Ben ailenin ismini taşıyan bir apartmanla bağını kurmaya çalışırken onların karşı köşedeki Gün Apartmanı’nı yaptırdıkları ortaya çıktı. PUF BÖREĞİ,

Devamı »
Çankaya

Türk Dil Kurumu Binası

Bir süredir mimarların da beğendikleri, onlar için özel olan yapıların kaydını tutmak istiyordum. Bunun için ilk önce tanıdığım kişileri taciz etmeye başladım. İyi ki de yapmışım!  Kısa süre önce Nasıl Olunur’da söyleştiğimiz #NevzatSayın’a da yazdım; “Bana sizin için önemli bir yapıyı yazar mısınız? Nevzat Sayın

Devamı »
Nişantaşı

Antik Konak

Geçen Süleyman Nazif Sokak’tan bahsettim; Aydın Apartmanı ve Reşat Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi vesilesiyle… Pek çok kişi “Görmeye gideceğim” yazınca, onlara, sitedeki haritadan bakıp aynı sokak ve çevredeki başka binaları da görmelerini önerdim. Arada Antik Konak hakkında da iki satır yazayım dedim. Neden “İki satır”

Devamı »
Beşiktaş

Yumurcak Sineması

Beşiktaş Koton mağazası; yapı gibi yapı, hoşuma gidiyor, bir bakayım dedim, şimdi de ‘yok olan sinemalar’a sardım, ara ara paylaşırım. Bina ‘art deco’ belli; ama mimarını -henüz- bulamadım. “Mimarı Sedat Güler’dir” diyen var fakat yapı 1939 yılında Gürel Sineması adıyla açılmış. Sedat Gürel o dönemde

Devamı »
Nişantaşı

“Birinci” Vedat (Vedad) Tek Evi

Günümüzde Nişantaşı’nda Süleyman Nazif Sokak ile Valikonağı Caddesi kesişiminde bulunan Vedat Tek Evi, aslında mimarın aynı caddedeki ilk evi değil. Bu evden önce, yine kendisinin yaptığı bir evde, hem de tam yan binada oturuyor Vedat Bey. Bu, -en azından ilgili mimarlarca- bilinen bir şey. Pelin Derviş’in

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.