Lemmi Köşkü / Oteli

Yapım yılı: 1800’lerin başları

Aslında bambaşka bir şey araştırırken, inanılmaz keyifle bir şey izledim. Moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz, Nasıl Olunur’da konuşurken Indiana Jones’un da bahsettiğimiz mekanda çekildiğini söyledi.

Indiana Jones’ları bayağı seyrettim ama kafamda anlattığına benzer bir İstanbul filmi yok. Baktım; buldum! Yönetmenliğini George Lucas’ın yaptığı “Young Indiana Jones Chronicles – Ep 25: Istanbul, September 1918”.

90’ların başında Genç Indiana Jones’un 25’inci bölümü İstanbul’da  çekilmiş ve Zuhal Olcay, Mehmet Birkiye, Suna Pekuysal gibi Türk oyuncular da bayağı yer almışlar. Dizi 1993’te yayınlanmış. Dizi o kadar profesyonel çekilmiş ki bugün de keyifle izliyorsunuz.

Orada Halide Edib’in (Zuhal Olcay) öğretmenlik de yaptığı okulun dıştan görünümü çok hoşuma gitti; bana tanıdık da geliyor. Bingo! Buldum Heybeli Ada.

Karşıdan baharda ve karlı havada çekilmiş iki fotoğraf, Salt Arşiv’den “Heybeliada / Ayyıldız Caddesi‘ndeki ahşap evler – 1982 Fotoğraf : M. Erem Çalıkoğlu”.

AYYILDIZ YA DA RIHTIM SOKAK’TA

Açılı fotoğrafı ise Pınar Erkan’ın twitter hesabında gördüm; şu bilgiyle paylaşmıştı: “Heybeliada Sahil köşkleri 1971. Soldan, Manyadakis, Petraki Raptopulo, Vutiras ve Lemmi Köşkleri, Kaynak: Akillas Millas”.

Akillas Millas yazdıysa “Lemmi Köşkü doğrudur” diyorum ama hakkında bir şey buladım. Bu sırada Dr. Mimar Apostolos Poridis’in Mimar İst’teki (2001, sayı 2) “Maniadakis Köflkü’nün yanında sırasıyla Petraki Raptopulo Köşkü, 1863’te inşa edilen Vitura Köşkü ve aynı sırada limandaki son bina olan Lemmi’nin oteli yer almaktadır. Heybeliada’nın bu kısmı yılların getirmiş olduğu değişim ve bozulmalardan fazla etkilenmeden eski halini koruyarak günümüze kadar gelebilmiştir” cümlesine ve Rıhtım Sokak ismiyle çizimine rastladım.

Doğrusu ben bu metni paylaştıktan sonra, Değer Ahman Instagram’da “Her iki bina da yok maalesef. Sadece temel ve birkaç duvar kaldı” yazdı.:(

DİZİDE HEYBELİADA’YA CAMİ Mİ EKLEMİŞLER?

Bir de yazıyı siteye koyarken tam adres bulmaya çalışıyorum ki, haritada işaretleyelim siz de siteden bakarken tam yerini görüp oraya gidebilin. Tam bulamadım, Rum okulunun ön tarafı olmalı falan… Sonra diziyi tekrar izlemeye karar verdim.

Köşklerin dışarıdan görünüşünün daha geniş acılı ekran fotoğrafını alırken “Arkada ne kadar çok camii var. Heybeliada için çok fazla” diye düşündüm. George Lucas, Heybeliada’yı cami ile donatmış olabilir mi:))? Bence eklenmiş:) Ama çok garip. Yabancı filmlerde ezan okunmazsa İstanbul olduğunu anlatamıyorlar tamam da 1918’de 3 koca cami fazla olmuş. Oysa diziyi ayrıntılarıyla pek bayağı beğendiydim. Siz de bakın üç camili fotoğraf diziden ekran görüntüsü…

LUCAS, HALİDE EDİP BELGESELİ YAPMIŞ

Bu arada George Lucas’ın bu dizi sayesinde haberdar olduğu Halide Edib’in belgeselini çektiğini biliyor musunuz? Vallahi ben bilmiyordum; bina araştırmak insanı neler öğretiyor:)

KAYNAKLAR

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Sarıyer

Sarıyer Verem Savaş Dispanseri

Onur Sar (Instagram’da @chez_onur ) ilk günlerinden bu yana bina hikayeleri paylaştığım hesabımın en coşkulu, yorumlarıyla, katkısıyla insana en iyi gelen takipçilerinden. Bana geçenlerde -ki bayağı oldu- bir ahşap köşk hikâyesi yazdı ama tez yazar gibi cümle ayrıntı ile yazdığından, “Ne olur Instagram versiyonu” yapalım dedim,

Devamı »
Talimhane

Şen (Ses) Apartmanı

Salt Araştırma’nın hepimize açık arşivlerine geçtiğimiz günlerde bir yenisi daha eklendi;  Londra’da fotoğrafçılık da okuyan ressam Eleonora Arhelaou’nun (1937-2021) 1970’li yıllardan 1998’e kadar Beyoğlu, Tarlabaşı, Tepebaşı, Karaköy, Balat, Edirnekapı, Gedikpaşa, Heybeliada, Kurtuluş ve Talimhane semtlerindeki Rum mirasının izini süren fotoğrafları… Fotoğrafları anlamak için -bence- İstanbul’u

Devamı »
Saraylar

Babadağlılar Çarşısı

Bahar Bayhan’ın Arkitera için Cengiz Bektaş ile yaptığı söyleşiden alıntıyla başlayalım: “Hisarönü’nde bir kadın biz alanda çay içerken geldi, ‘Sen ne iş yapıyon?’ dedi.  Önce ‘Mimarım’ dedim, sonra utandım söylediğimden ‘Yapıcıyım’ dedim. ‘Sen Dengizli’de Babadağlılar Çarşısı’na git de mimarlık neymiş öğren’ dedi. Bundan çok hoşlanıyorum.

Devamı »
Osmanbey

Şark Apartmanı

Osmanbey’de Şark Apartmanı. Birkaç sene önce çekilen bir fotoğrafından sonra daha da yıpranmış, öyle terk edilmiş. Mimarı da kapıda yazmasa bilgisini bulmadım yazılı. Bir Ermeni mimar Şabuh Hançer’in imzası var. Ya bu isim ve görüntüde, şehrin her dönem merkezi yerinde bir apartman; mutlaka bir hikâyesi

Devamı »
Kabataş

Rota Apartmanı

Bir cumartesi günü önünden geçerken Instagram hesabımdan Rota Apartmanı’nın sadece ismini paylaştım. İyi ki paylaşmışım, iyi ki “Bizim apartman” yazan Sabri Burçin Dermenci’ye “Biliyorsanız yazsanıza” demişim. Anında yanıt geldi, o kadar şahane ki, sabah sabah koştur koştur Kabataş’a gidip fotoğraf çektim. ‘YABANCI ÇALIŞANLAR İÇİN TASARLANMIŞ’

Devamı »
Kadıköy

Bursalı Rıza Bey Köşkü

Bursalı Rıza Bey hakkında -şimdilik- bir şey bulamasam da beyefendinin -belki de eşinin- zevki köşkün ön cephesinde yaşıyor. Rıza Bey köşkün ikinci sahibi. Köşkü kendisi yaptırmamış ama 1924’te satın aldıktan sonra köşkün ön cephesini kendisi süsleterek, yeniden yaratmış. Köşke bakarak Bursalı Rıza Bey ve eşinin

Devamı »
Gümüşsuyu

Tüten Apartmanı

Mimarı Adil Denkdaş. 1936 tarihli Arkitekt Dergisi sayesinde, yapıldığı dönemdeki hali hakkında pek çok bilgi mevcut. Dergide ismi yok, sadece ‘Kira Evi’ olarak anılıyor. ‘Kira Evi’nin anlamını dergiyi okudukça anladım. Apartmanlaşmanın yeni yeni başladığı dönemde arazi sahiplerinin, eski tek katlı -çoğunlukla ahşap- evleri yerine apartman

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.