Marmara Apartmanı

Onun güzelliğini görmek için karşıdan bakmak, yüzü biraz da yukarı kaldırmak gerekiyor…

Malum, ‘art nouveau’ zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların, sarmalların, bitkisel desenlerin, çiçeklerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımı.

İnönü Caddesi’nde bugüne gelebilen başka ‘Art Nouveau’ örnekler var ama bu apartman onlara da benzemiyor. Daha sade, daha ‘cool’. Bilgi bulamıyor, emin de olamıyorum uzun süre… Komşum. Ama giren çıkanını da pek görmediğim bir apartman; sadece kapısından içeri göz attığımda apartmanın dev bir fotoğrafının girişteki duvara işlendiğini görüyorum.

MİMARI 1940’LARDA AKTİF

Sonra imdadıma Tuba Konuksever Ersoy’un “Nilay Hanım bina araştırırken bizden daha çok sizin işinize yarar” diyerek bana gönderdiği “Geçmişten Günümüze Beyoğlu Ansiklopedisi” yetişti.

Hem de art nouveau maddesinin içinde:

“Yapım tarihi bilinmeyen yapıyı, Apostolos Pistikas adlı, Rum kökenli mimar inşa etmiştir. Pervititch haritaları, 30 ve 30 A no’lu paftalarda da yapı Marmara Appart ismiyle kayıtlıdır .

Apostolos Pistikas, 1911 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’nden, 747 diploma numarası ile yüksek mimar olarak mezun olmuş ve 1940’ların başına kadar faaliyette bulunmuştur. 

İÇİNDE DE MARMARA MERMERİ

“Bodrum katı dükkân, zemin ve üst katları konut olmak üzere, yedi katlı olarak tasarlanan yapının, yapım malzemesi tuğla üzeri sıvadır. Apartman girişi, yapının sol tarafında olup, yanında üç adet sade pencere bulunmaktadır. Cephede öne çıkan merkezi cumbanın sağ ve sol kanadında küçük füruşlarla desteklenen, ancak daha geride kalan Fransız balkonları bulunmaktadır. Birinci katta kare çerçeve içine alınmış balkon korkulukları, diğer katlarda farklı özellikler göstermektedir.

(…) Cephenin her iki yanında aşağıya sarkan çiçekler ve ortadaki figüratif çalışma hareketlilik katmakta, son katta oluşan balkonla birlikte düşey geometrik etki kendini daha çok hissettirerek, Neo Klasik üslûp vurgulanmaktadır.”

Binanın içinde de Marmara Mermeri varmış…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Cihangir

Yeşil Palas

İstanbul Gümüşsuyu’ndanki Marmara Apartmanı‘nı, Eminönü’ndeki eski Atalar, şimdiki LCW Mağazası‘nı yazdıktan ve mimar Apostolos Pistikas‘ın eserlerinin izine düştükten sonra bulduğum Pistikas Apartmanı (Ateşler Binası) ile Merkez Apartmanı‘nı (şimdi bir otel) yazmıştım… Pistikas’ın bina kaydını tutmak için çıktığım bu yolculukta bulduğum binalar ‘şimdilik’ bitti sanırken Didem

Devamı »
Şişhane

Abuaf (Demet) Apartmanı

Ben Art Nouveau işlemelerini, özellikle de kapısını bir müzik aletinin gövdesine benzettiğimden, apartmanın ünlü bir klasik müzik bestecisinin olduğunu falan düşünmeye eğilimli idim. Bu binayı yıllar içinde o kadar çok fotoğraflamışım ki, “Demet Apartmanı” yazısı bile elimde farklı fontlarla mevcut. Ancak asıl ismi Abuaf Apartmanı.

Devamı »
Nişantaşı

Berna Apartmanı

Nişantaşı Maçka Caddesi’nde, bir yanında Narmanlı, diğer yanında Aziziye Palas, karşısında Ralli Apartmanı…  Komşularının görkeminden adı az anılıyor gibi; art nouveau öğelerle süslü, 5 katlı güzel bir bina…. Binanın özelliklerinden biri -ki şanslıyız kapısında bir tabela var- Prof. Dr. Hulusi Behçet’in bu binada yaşamış olması.

Devamı »
Gümüşsuyu

Pamir Apartmanı

Arkitekt Dergisi’nin 1993 yılı, 4’üncü sayısı… Arşivindeki en değerli parçalardan biri, çünkü sayı benim de aşık olduğum, her gün değişse de aşkımın azalmadığı “Ayaspaşa’ya Dair”. Geçen yine açtım bakıyorum, tanıdık bir yapıyı gördüm: Pamir Apartmanı. Dışardan benim çok da bayılmadığım hatta garip bulduğum ama muhtemelen

Devamı »
Nişantaşı

Derya Apartmanı

Ya İstanbullular; niye böyle güzellikleri bizlerden saklıyorsunuz:)? Haftada bir belki önünden geçiyorumdur, Maçka’dan Nişantaşı’na uzanan Süleyman Seba Caddesi’nde Valideçeşme Çeşmesi’nin yakınında bir apartman. Dışarısı içerinin güzelliklerini saklamak için örülmüş gibi. Her açısı öyle güzel ki fotoğraf seçmekte zorlandım. Allah’tan Ebru Gazioğulları ve kuzeni var ki,

Devamı »
Cevizlik

Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) / Bezazyan Lisesi

Darüşşafaka öğrencileri için İş Sanat’ta düzenlenen bir yeni yıl etkinliğini gözlemleme fırsatım olmuştu. Harun Tekin sahnedeydi. Bir ara tuvalete gittim; iki kız konuşuyorlardı. – Bugüne kadar kaç ünlü gördün? – Sadece bugün; Harun Tekin. – Benim bugün üç oldu…  “Bir ekran aracı olmadan, kanlı canlı

Devamı »
Nişantaşı

Antik Konak

Geçen Süleyman Nazif Sokak’tan bahsettim; Aydın Apartmanı ve Reşat Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi vesilesiyle… Pek çok kişi “Görmeye gideceğim” yazınca, onlara, sitedeki haritadan bakıp aynı sokak ve çevredeki başka binaları da görmelerini önerdim. Arada Antik Konak hakkında da iki satır yazayım dedim. Neden “İki satır”

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.