Mehmet Ağa Konağı

Konuk yazar: Emre Dalkılıç, Fotoğraflar: Prof. Dr. Reha Günay

Yaklaşık 20 yıldır hayatını yazarak kazanan, bir de kitabı olan biri Emre Dalkılıç.

Adatepe’de (malum Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı bir köy), reklamcı Erhan Şengel ile eşi, belgesel yapımcısı Adatepe-Taş Mektep Derneği Başkanı Nilüfer Şengel’i ziyareti sayesinde Mehmet Ağa Konağı ile tanışıyor.

İncelikle herumutortakarar.com için konakla ilgili bir yazı kaleme aldı ve MSGÜ fotoğraf bölümü hocalarından Kamil Fırat Bey’in desteğiyle Prof. Dr. Reha Günay’ın fotoğrafları da kullanmamız için izin aldı.

Konuk yazarım Emre Dalkılıç anlatıyor ve böylece -bugün artık olmayan:(- o güzel bu güzel kalemişlerini sizlere de gösterebiliyoruz:

İKİ ADATEPE AŞIĞINI ZİYARET

“Mehmet Ağa Konağı’na ilgim Adatepe’ye Erhan ve Nilüfer Şengel çiftini ziyarete gittiğimde bana hediye ettikleri bir kitapla başladı.

-Mimar, akademisyen ve fotoğrafçı- Prof. Dr. Reha Günay’ın 1976 yılı tarihli “Adatepe Köyü ve Mehmet Ağa Konağı adlı kitabı.

REHA GÜNAY BELGELEMİŞ

80’li yıllarda İstanbul’dan ayrılıp, Arnavut kaldırımları, taş evleri, eşsiz manzarası ile bir İtalyan köyüne benzeyen Adatepe’ye yerleşen Erhan Şengel, köyün orijinal haliyle kalması için hâlâ çaba gösteren isimlerden biri.

Erhan ve Nilüfer Şengel çifti kitabı bana hediye ettiklerinde -her ne kadar artık eski halinden eser kalmasa da- kitapta yer alan o kalemişi resimler, ahşap oymalar ve nakışlarla bezeli konaktan etkilenmemek mümkün değildi. Hepsi birbirinden güzel onlarca kalemişi, bir zamanlar konağın iç ve dış duvarlarını süslüyormuş.

Prof. Dr. Günay (ben de şahsen YEM Yayınları’ndan çıkan kitaplarını pek sevmişimdir), o kadar etkileniyor ki Mehmet Ağa Konağı ile ilgili Kamil Fırat’ın da katkılarıyla kitap çıkartıyor. İyi ki! Çünkü Reha Hoca’nın 1976 yılında gelecek kuşaklara belge olsun diye çektiği, kitapta yer alan ve bir kısmını burada kullandığımız görseller artık maalesef yok!

1800’LERİN İLK YARISI ÇÜNKÜ…

Mehmet Ağa Konağı’nın ne zaman yapıldığına dair bir bilgi yok. Fakat Reha Günay konağın yapım yılının 1800’lerin ilk yarısı olduğunu tahmin etmekte. Bunu da konaktaki duvar resimlerinden birinde yer alan yandan çarklı, buharlı gemi resminden yola çıkarak söylüyor. Çünkü buharlı gemiler Avrupa’da ilk kez 1816 yılında denize indirilmiş, Osmanlıya ilk kez gelişi ise 1828 tarihinde, dolayısıyla konağın 1828 yılı sonrası yapıldığı öngörülüyor.

DUVAR SÜSLEMELERİNİN GEÇMİŞİ

Duvar süslemeleri ilk olarak Tanzimat ile birlikte Osmanlı Saraylarında görülmeye başlar ve ardından Ege ve Anadolu’nun zengin tüccarları ile yönetici sınıfının yaptırdığı konaklara, neredeyse her köy camisine kadar yansır. Hatta Dilek Şener’in 2011 yılında Ankara Üniversitesi Sanat Tarihi Anabilim dalında yaptığı “18. ve 19. Yüzyıllarda Anadolu’da duvar resimleri” isimli doktora tezinde yaptığı çalışmaların yarısından fazlasını camilerin oluşturduğunu görürsünüz. Camilerdeki kalemişleri bir nevi Vatikan’daki Raphael ve Michelangelo’nun duvar boyama sanatına benzetmek mümkün.

BİR DÖNEMİN POPÜLERİ NAKKAŞLIK

Konumuza dönersek… Bu kalemişi denilen duvar resimlerini yapan nakkaşlar o dönem oldukça popülerler, kazançları da oldukça iyiymiş. Nakkaşlar fırçaları ve boyaları ile tüm Anadolu ve Egeyi dolaşarak çizimlerini yaparmış. Bana kalırsa nakkaşların boya yaparken kullandıkları karışım da oldukça farklı. Misal süt, yumurta akı ve tavşan tutkalı… (“Tavşan tutkalı nedir” diye baktım; “tavşan deri ve kemiklerinden üretilen, özellikle esnek gereçlerin yapıştırılmasında kullanılan tutkal” imiş. N.Ö.)

YUMURTA AKI, TAVŞAN TUTKALI

Nakkaşlar, resmi yapmak için öncelikle tahtanın üzerine tutkal, süt ve kirecin belirli bir oranda karıştırılması ile hazırlanan kazeinli alçı sürer, üzerine de tutkallı boya ile resimlerini yaparlarmış. Bu tekniğe de kalemişi, eğer çiçek ve meyve motifleri de kullanıyorlarsa Edirnekâri adını verirlermiş.

Ardından yaptıkları resimlerin uzun süre dayanması için koruyucu olarak yaptıkları resimlerin üzerine şapla kestirilmiş yumurta akı veya tavşan tutkalı sürerlermiş.

Nakkaşlar sıva üzerine resim yaptıklarında farklı bir teknik ve boyalar; Arap zamkı, yumurta akı ve toz boya karışımı kullanırlarmış.

BİR ZAMANLAR O KALEMİŞLERİ

Mehmet Ağa Konağı’nda hem ahşap hem de sıva üzerine yapılan kalemişlerinden görmek mümkün (müş zamanında ya da şimdi kitaplarda).

Bu kalemişlerinin en güzel örneklerinden biri olan Mehmet Ağa Konağı, konum olarak da köye ve Kaz Dağları üzerinden Ege denizine hâkim bir yerde. Konağın sahibi Mehmet Ağa ile ilgili herhangi bir bilgi yok ama yaptırdığı işçiliği, konağın manzarasını göz önüne alırsak zevkli bir insan olduğunu varsaymak mümkün. Konağın ana binası yani selamlık bölümü 3 kattan oluşmakta. Toplamda 2 sofa (antre) ve 3 odadan oluşuyor. Fotoğraflarda da göreceğiniz üzere neredeyse her oda ve sofa kalemişleri ile bezeli.

Konak günümüzde Hünnap Han Butik Otel ismiyle hizmet veriyor ve adanın en iyi otellerinden biri durumunda. Farklı şekillerde bile olsa konak ışıltısını ve popülerliğini yaklaşık 200 yıldır koruyor.

Otelin internet sitesinde yazılana göre otel 1994-1997 yılları arasında ayrıntılı bir restorasyon geçirmiş.

Ama konaktaki tüm kalemişlerini yok eden restorasyon (bilmiyorum uzmanları buna ne diyor, restorasyon değil herhalde) 1990 yılında yapılmış:(

KAYNAKLAR

  • Fotoğraflar yazıda da belirtildiği gibi Kamil Fırat’ın yardımı ve Prof. Dr. Reha Günay’ın izni ile  Günay’ın 1976 yılı tarihli “Adatepe Köyü ve Mehmet Ağa Konağı adlı kitabından..
  • Hünnap Han Butik Otel hali ise internetten.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Ülfet Tan
    Tarih: 18:32h, 21 Temmuz Cevapla

    Bu güzel metin için teşekkür ediyorum.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 12:30h, 02 Ağustos Cevapla

      Çok teşekkürler

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Gümüşsuyu

Gümüş Apartmanı

GÜMÜŞ APARTMANI BAHANE, TÜLİN ZANBAKOĞLU ŞAHANE! Bir hazine buldum; Arkitekt Dergisi Ayaspaşa sayısı! Ve orada Tülin Zanbakoğlu adında bir ‘ilginç’ kadının farkına vardım.  1993 yılına ait dergide “Gümüşsuyu’nda Bir Kitap Butiği”nden bahsediliyor; isim yok (t. zanbakoğlu – traditional design & book store imiş).  “İnönü Caddesi, no 63” deniliyor. Artık

Devamı »
Nişantaşı

Levent Apartmanı

Mimaride yuvarlak öğelere zaafım var galiba… Bu bina da benim için şahane… Nişantaşı’nın Harbiye tarafında, Pangaltı’ya çıkan Süleyman Nazif Sokak üzerinde, Levent Apartmanı. Kimi zaman sırf güzelliğini göreyim diye yolumu değiştiriyorum. Her açıdan ayrı bir görkemi var. Metinlerden anlıyorum ki eskiden deniz de görüyormuş. İçinde

Devamı »
İstiklal Caddesi

Denizler Kitabevi / Apollon Fotoğrafhanesi

-İstiklal Caddesi’ndeki- “Denizler Kitabevi kapanıyor?taşınıyor” sözleri üzerine çok kişi, “Nilay Hanım hakkında yazsanıza” dedi.  Böyle durumlarda “Ah’ı vah’ı” çok oluyor ama bu, mekana yarıyor mu, ne kadar samimi yapıyoruz bu tartışmaları bilemiyorum. Oysa, -altını çizmek lazım kapanmayıp Galip Dede Caddesi’ne taşınan- Denizler Kitabevi’ni ben çok

Devamı »
Akyaka

Nail Çakırhan Evi

Her sene, arkadaşlarımız Fem ile Sezer’i görmeye gittiğimiz (Muğla) Ula’da pek çok kez istedim ki oraya gitmişken Akyaka’da Nail Çakırhan Evi’ni de göreyim… Gidiyoruz gidiyoruz kapı duvar.  Geçen ay bu durumu Fem Güçlütürk’e anlatırken, “Akşam zaten sizi Eniz’lerin restoranı Agape Djova’ya götürüyoruz; Eniz’e bayılırsın, mimar.

Devamı »
Çeşmealtı

Nebioğlu Tatil Köyü (Nebioğlu Turistik Tesisleri)

Ya nereden nereye! Bu metinleri yazarken yaptığım yolculukları kime nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Bir yapı hakkında yıllar sonra orada yaşamış olan, tarihini bilen, hatta mimarların ailelerinden öğrenilebileceklerin ne kadar ufuk açıcı olduğuna her gün şahit oluyorum. “Bir kahvenin 40 yıllık hatrı olduğuna şahit olabilirsiniz” mesala bu

Devamı »
Ihlamurdere

Şişik Palas

Meşhur, adı sıkça duyulan binaların bile tarihine dair belge bilgi çok azken, o bilgiler de kopyalana kopyalana aşınmışken Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi’ndeki bir yapının geçmişine dair bilgi bulabileceğime dair çok da umudum yok. Ama her daim ismi dikkatimi çekiyor, Şişik Palas. İsmiyle bile kafamda kısa öyküler

Devamı »
Nişantaşı

Dursun Apartmanı

Nasıl Olunur’un (bilmeyenler için podcast) 181’inci bölümünde konuğum çağdaş sanat dünyasının Türkiye’deki en önemli isimlerinden biriydi; küratör, yazar, eğitimci ve eleştirmen Beral Madra. Uzaktan saygı duyduğum, beğendiğim biriydi Beral Hanım, tanışınca disiplinine, iş ahlakına, ilgisine, açıklığına da hayranlık duydum. Sitede zaten onunla ilgili bir bina

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.