Mimar Victor Adamandidis Evi

Beyoğlu, Balo Sokak, no: 40

Beyoğlu Balo Sokak’ta Doğançay Müzesi’nin yanıbaşında ilgisizlikten yorgun bir yapı.

Önce imzayı gördüm, ardından da tabelayı.

Ev, bir zamanlar Victor Adamandidis’in eviymiş; Victor Bey, bu sitede de yer alan Luvr Apartmanı (Baylan), S. Önay Apartmanı, Taksim Palace gibi yapıların mimarı.

İsmi farklı kaynaklarda Victor Adaman olarak da geçen mimar, 1880’de İstanbul’da doğmuş. Babası Petraki Adamandidis, devrinin kalburüstü kalfalarından; Yeniköy’deki Halim Paşa Yalısı’nı inşa etmiş ve o tarihlerde depremden hasara uğrayan Mısır Çarşısı’nı yenilemiş. 

AİLE ISRARIYLA PARİS’TEN İSTANBUL’A

1896’da Galatasaray’dan, 1900’de de yani Ecole Special d’Architecture Paris’den mezun olup Paris Güzel Sanatlar Akademisi’ne başladıysa da, Victor Adamandidis ailesinin isteğiyle eğitimini yarıda bırakarak İstanbul’a dönmüş. 

Adamandidis, mesleğe de Alexandre Vallaury yanında çıraklıkla başlamış. #DimitriosNikolaPetsillas (Peçilas) ile birlikte pek çok yapıda imzası var. Üretken biri; 1902’de Dimitri Peçila ve Odissea Püsküllü ile Mimari Proje ve İnşaat Müteahhitliği şirketini kurmuş. Osman Fıtrin’in de bu ortaklığa katılmış.

BİR DÖNEM GALERİYMİŞ

Ev 2000’lerin bir döneminde Art Suites Gallery adlı yaşayan bir yer imiş. 

Bir dönem galerinin internet sitesinde şöyle bir cümle vardı: “ART Suites Otelleri Sahibi, İşadamı Seyfi Kaya’ya ait olan bina, yaklaşık iki yıla varan restorasyon sonucunda yine aynı gruba bağlı sanat galerisi olarak devam edecektir.”

Şimdi kiralık ve dışardan bayağı bakımsız görünen bir halde ancak, mevcut ilanda içerisi dışından daha iyi durumda görünüyor. Bina hâlâ Seyfi Bey’in mi bilmiyorum.

Burada yaşarken çok üretken bir dönem geçiren Victor Adamandidis’in mimar olarak tasarladığı veya uygulama ve inşaat işlerini üstlendiği yapıtlar şöyle sıralanıyor: 

İstanbul Vali Konağı Binası (proje ve inşaat), Gölcü Çeşme Fabrikası, Yüksekkaldırım’daki ufak sinema, Haydarpaşa Garı tamiri inşaatı, Luvr apartmanı, Taksim Palas, Kazım Özalp Villası inşaatı, Yeşilköy Hava Meydanı inşaatı, Galata’da Ankara Hanı, Beşiktaş Cami restorasyonu, Melek ve İpek sinema salonları inşaatı, Melek Apartmanı inşaatı, Beşiktaş’ta Astro Tütün Deposu (proje ve inşaat), Yıldız Teknik Okulu binası inşaatı, Üsküdar Şemsipaşa Tütün Deposu inşaatı, Beyazıt Meydanındaki havuz inşaatı, Tekel Tekirdağ Şarap Fabrikası, İkinci Vakıf Hanı inşaatı, Edirne Garı inşaatı”.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Sünbül Apartmanı

Mimar Nişan Yaubyan  vefat etmiş. 1928 doğumlu, hakkında yapılan “Mimarlığa Doymayan Adam” belgeselinin adının hakkını verircesine yaşamış bir mimar -okuduğum ve izlediğim kadarıyla- kendisi (ayrıntıları ve linkleri siteye koyuyorum). ABD’de saldırıya uğrayan meşhur İkiz Kuleler’in yapımında da çalışmış, Türkiye’de pek çok önemli projeye imza atıp

Devamı »
Nişantaşı

Celâsun Apartmanı

İstanbul Nişantaşı, bugüne gelebilen bazı kaliteli ve şöhretli yapılarına rağmen -bence- arsa değeri, popülerliği ve malum inşaat merakımız nedeniyle çok hızlı değişenlerden…  Köşkler yerlerini bir dönemin ünlü mimarlarının yaptığı 2-3 katlı güzel evlere, onlar apartmanlara, onlar da başka apartmanlara bırakmış. Bu nedenle de orada, hem

Devamı »
Talimhane

Sümer Apartmanı

“En öksüz apartmanlar nerelerde?” derseniz yanıtlarımdan biri Talimhane olur. Kalabilenlerden…  Taksim’de Elektrik İdaresi’ne giden yolda Sümer Apartmanı. Apartmanda bir İngiliz romantizmi hakim. Ve şanslıyız ki ressamın imzası da var: İ. Hakkı. Böyle apartmanlarda yetişen bir neslin, şu andaki nesilden çok daha farklı olduğunu düşünüyorum; haksız mıyım?

Devamı »
Gümüşsuyu

Tülin Apartmanı

Alguadiş, 1894’te Lüleburgaz’da doğmuş, Saint Joseph’i bitirdikten sonra Lozan’da mühendislik okumuş, 1921’de de İstanbul’a dönmüş. O, Türkiye’nin ilk betonarme mühendislerinden biri. O zaman mimar ve mühendis ayırımı yok…  Rafael Alguadiş’in sanatsal yanı da güçlü, mimarlığı ağır basıyor ama mühendis olarak da iş yapıyor. O ZAMANLAR,

Devamı »
Nişantaşı

Antik Konak

Geçen Süleyman Nazif Sokak’tan bahsettim; Aydın Apartmanı ve Reşat Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi vesilesiyle… Pek çok kişi “Görmeye gideceğim” yazınca, onlara, sitedeki haritadan bakıp aynı sokak ve çevredeki başka binaları da görmelerini önerdim. Arada Antik Konak hakkında da iki satır yazayım dedim. Neden “İki satır”

Devamı »
Osmanbey

Sebat Apartmanı

70 yıllık bekleyiş, 70 yıllık sabır, acı… O anlatırken, her sene toplandığımız, Hrant Dink’in önünde öldürüldüğü binanın ismine bakıyordum: Sebat! Bir sembol gibi, bir heykel gibi… ALGUADİŞ’İN ESERİ Halaskargazi Caddesi üzerindeki Sebat Apartmanı 1920’lerin ortasında Mimar Rafael Alguadiş tarafından tasarlanıp inşa edilmiş. Alguadiş, burada daha

Devamı »
İstiklal Caddesi

Köçeyan Konağı (Atlas Sineması / İstanbul Sinema Müzesi)

Ayşegül Kumova, neredeyse iki ay önce bana bir mesaj atıp şöyle yazmış idi: “Atlas 1948 yani eski bilinen adıyla Atlas Sineması çok değerli bir yapı kuşkusuz. 200 yıllık bir bina ve şimdi İstanbul Sinema Müzesi. Müze, henüz 1 yaşında ama kısa süre içinde dünyada ilk üçe girmiş bile.

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.