Narlıyan Apartmanı

Yine bir semtin simge binalarından biri olan ama üzerinde adı da yazmayan, hakkında bilgi edinilmesi zor olan bir bina; Bebek’in en sembol yapılarından Narlıyan Apartmanı. Apartman desem de yalı.

Önenden geçer geçer ismini bulamaz, adını bilmediğim için de ‘bakınamazdım’.

İnci Karcılıoğlu “Nilay Hanım satışa çıkıyor, birleşip satın alsak mı?” diye yazdı; birkaç haftanın ardından da bana ilanı ve binanın ismini gönderdi; oh! Narlıyan Apartmanı.

Bir yılı geçmiştir sanırım, tamamı boşaltılan ve bayağı bir yenileme geçiren (Anıtlar Kurulu onaylı bina temeli güçlendirme işlemi yapılmış) ikinci derece tarihi eser niteliğindeki bina, 950 milyon TL’ye satılık. 

Binayla ilgili olanak ‘Kültür Envanteri‘ adlı -pek faydalı- sitede “1932’de Narlıyan Efendi tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Keğam Kavafyan’dır” deniliyor. 

Narlıyan Efendi kim? Bilemedim. Mimar Narlıyan Efendi var o dönem ama niye başka bir mimara bina yaptırsın; bina yaptıracak kadar maddi durumu iyi midir? Bilemedim. Bir de o dönem,  Galata, Pera ve Nişantaşı’nda mağazaları bulunan, Dolmabahçe Sarayı’na eşya veren mobilyacı Narlıyan (Maison Narlian) var. Belki ilişkili? Emin olamadım.

#KeğamKavafyan, Süreyya Operası’nın mimarı. Ama bu apartman ile ilişkisini de ben kanıtlayamadım; mimar Hasan Kuruyazıcı bilir diye düşünüyorum, imkanım olursa soracağım.

KENDİ RIHTIMI, İSKELESİ VAR

Fiziksel bilgilere gelirsek; Keller Williams Cadde Gayrimenkul – Cansel Aslan tarafından hazırlanan ilana göre bina 1150 m2.

Geri kalan özellikler de şöyle:

* 5 katlı binanın her katında bir daire var. 4 daire 200 m2 net 4+1. Zemin kattaki daire ise 130 m2 net 2+1 dir. 

* Katlardan bağımsız yardımcı odaları ve ardiye varmış.

* Dairelerin salon dahil 4 odası deniz manzaralı, bir odası küçük bebek manzaralı imiş; odaların kendi balkonları varmış.

* Ana balkonlar 17 m2 imiş.

* Veee binanın kendine ait kayıkhane, iskele ve rıhtımı var!

Fotoğraf notları

  • Binanın yandan yenilenmiş fotoğraflarını ve apartman kapısını, rıhtımını, kayıkçıları ben fotoğrafladım.
  • Eski fotoğraflar tamamen, eskiistanbul.net‘ten
  • Yeni ve binanın içinden balkon açısından fotoğraflar Keller Williams Cadde Gayrimenkul ilanından.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Comment
  • Emre
    Posted at 22:54h, 07 Mart Cevapla

    Malum sitede bina komple satılık fiyatındaki sıfırları saymakta oldukça zorlandım 🙂

Post A Comment

DİĞERLERİ

Balat

Mimar Faik Ali Binası

İsimsiz binalar benim için hep bir sorun. Araştırmak da, arşivini tutmak da zor. “Jane Doe-John Doe“ deyip sonrasında otopsiyle kimliğine yakınlaşamıyorsun:( Ama dün Feshane Art İstanbul yolunda yürürken rastladığım, Fener Balat ekseninde biraz ayrık duran bu binada en azından mimar ismi var: Mimar Faik Ali. Yanındaki

Devamı »
Gümüşsuyu

Banka Apartmanı

Ben “Bana bilgi verin, beni kahveye çağırın” deyip duruyorum, aranan kan Kanada’dan geldi:) İpek Alp’in mesajı benim için o kadar önemli ki…  Akrabalık, arkadaşlık ve apartman ilişkileri… Hani aynı apartmanda oturan aileleri biliyoruz ama burada mahalle kurulmuş! Bir de yıllardır çok beğenerek baktığım sevgili “Banka”

Devamı »
Talimhane

Şen (Ses) Apartmanı

Salt Araştırma’nın hepimize açık arşivlerine geçtiğimiz günlerde bir yenisi daha eklendi;  Londra’da fotoğrafçılık da okuyan ressam Eleonora Arhelaou’nun (1937-2021) 1970’li yıllardan 1998’e kadar Beyoğlu, Tarlabaşı, Tepebaşı, Karaköy, Balat, Edirnekapı, Gedikpaşa, Heybeliada, Kurtuluş ve Talimhane semtlerindeki Rum mirasının izini süren fotoğrafları… Fotoğrafları anlamak için -bence- İstanbul’u

Devamı »
İstiklal Caddesi

İş Sanat Resim Müzesi (4. Sigorta Han)

4. SİGORTA HAN’DAN İŞ BANKASI RESİM MÜZESİ’NE Konumuz, 1905-1911 yılları arasında, Joseph Baudouy tarafından inşa ettirildiği düşünülen, mimarı henüz bilinmeyen, bir Cadde-i Kebir yani İstiklal Caddesi binası… 1950 yılında Suat Nirven’in hazırladığı sigorta haritasında ismi 4. Sigorta Han olarak geçiyor. Cadde’de Odakule’nin hemen yanında.  1953-2016 yılları

Devamı »
Cihangir

Gülen ve Lena Apartmanları

Çok mutluyum ki, Instagram’da ‘Her Umut Ortak Arar’ adlı hesap merkezli ‘eski yapılar, apartman ve binalar’ heyecanıma başkaları da ortak oluyor. Bir konuk yazarım var. Hem de ne yazar! Kitaplarını çok sevdiğim Şebnem İşigüzel. Cihangir’den, Cihangir Parkı’nın çevresinden, dört apartman anlattı Şebnem, ben de fotoğrafladım;

Devamı »
Cihangir

Bazlamacı Apartmanı

“Ne Harman sigarası kaldı geriye  Ne Olimpos Gazozu  Ne Sadri Alışık” İbrahim Sadri, Kuş Hatıraları   Bir apartman hikâyesi ki, okurken gözlerim yaşardı. Yanından onlarca defa geçtiğim şahane apartman… Cihangir’de; Cihangir Caddesi’nden geçenler mutlaka görmüştür: Bazlamacı Apartmanı. Ezgi Berk, Agos Gazetesi için Grigoris Bazlamacı ve

Devamı »
Şişhane

Deniz Palas / IKSV Binasi / Kirzade Apartmanı

Konuk yazarım var; herumutortakarar.com‘un ilk günlerinden beri manevi desteğini benden esirgemeyen, yazı için sürekli taciz ettiğim mimar ve yazar Ertuğ Uçar. Roman ve öyküler de yazan birini bulmuşum. Üstelik ortağı olduğu Teğet Mimarlık, yazmasını istediğim binalardan birinde, Deniz Palas’ta… Her gördüğümde borçlu hissettirdim Ertuğ’u. Şah-ha-ne

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.