Orhan Bey Apartmanı

Yeşilyurt, Ekin Sokak, Yapım yılı: 1972.

Her yerden, her hesaptan “Siz de bina dedektifliği yapın, bulduklarınızı bana yazın” diyorum ama Instagram kelime ile arama yapmaya izin vermediği için çok mesaj varsa her şey karışabiliyor.

Allah’tan Çiğdem Hanım ile yeniden buluştuk:)

Çiğdem Kosovalı Geylan önce bana “Yeşilyurt\İstanbul’da bir apartmanın dış cephe süslemesi. Hemen üst sokağımda ama hiç dikkat etmemişim. Sizinle birlikte apartmanlara bakmaya başladım. Jale Yılmabaşar adını görünce şaşırdım” mesajını göndermiş.

Ben de adını, yerini vs. sormuşum… “Yeşilyurt Ekin Sokak’ta Orhan Bey Apartmanı.”

İLK İNŞAATA ÖZEN…

Ertesi gün Çiğdem Hanım’dan yeni mesaj geldi: 

“Tekrar merhaba. Bugün apartmanın giriş katında oturan bir hanımefendiyle konuştum. Kendisi 27 yıldır buradaymış. Daha eski olan bir komşuyu aradı ve şunları öğrendi:

Bina 1972 yılında inşa edilmiş ve mimar/müteahhitin ilk inşaatı olduğu için çok özenmiş ve bu seramikleri yaptırmış. Sadece dış cephede değil, apartman girişinde sağ duvarda da var. Oturanlar bina yıkılırsa seramiklerin de bozulmasından endişelilerdi.

KOMŞU BULUP BİLGİ ALMAK, ŞAHANE!

Fotoğrafları “Bana bu merakı aşıladığınız için teşekkür ederim” mesajıyla göndermişti Çiğdem Hanım. Esas ben buna bayıldım. Gidip komşu bulup ona da eski oturanları aratmak ne demek… Şahane!

Sonra tesadüf Meral Tan bunlardan habersiz binanın dış cephesinden fotoğraflar attı bana. Ben Çiğdem Hanım’ın mesajını ararken Melda Muratyan “Bizim eski apartman bilgi edineyim mi?” dedi… Harika değil mi? Jale Hanım her daim nasıl bir değer katmış binalara… 

(Bu arada aylar sonra Jale Hanım, bu binayı paylaştığım Instagram postunun altına uzun ve şahane bir yorum yazdı. Bu işi yaptığım için çok mutlu hissettiğim anlardan biri olduğunu söyleyebilirim. O yazıyı sitenin blog-konuk yazarlar bölümünden okuyabilirsiniz.)

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

No Comments

Post A Comment

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Konak Sineması

Şimdi ‘birinci ağızdan’ bir Konak Sineması okuyacaksınız. Benim için pek kıymetli.  Çünkü her şey, mimari açıdan bana pek de değerli görünmeyen Başaran Apartmanı’nı “Konak Sineması da bu binanın altındaymış bir zamanlar” diyerek, metni ve bilgileriyle paylaşmamla başladı. (Buradan okuyabilirsiniz.) Nişantaşı’ndaki apartmanın ardından mimar Rükneddin Güney’in

Devamı »
Maçka

Başmabeynci Köşkü

Bu siteyi yaptığım ilk zamanlardan beri çokça fark ettiğim bir şey, mimari açıdan değerli pek çok kıymetli binada avukat bürolarının bulunması. Hatta bunları sonra bir dizin halinde sergilemek için de biriktiriyorum. İşte onlardan biri, SUR|KİŞNİŞCİ|AKÇAY Hukuk Bürosu, Beşiktaş’ta bir köşkte; Başmabeynci Köşkü. Ama çok hoşuma

Devamı »
Ataköy

Ataköy ve Kısımları: Plaj, Galleria ve SeaPearl

Ben bu sayfayı bir hafıza oluşturmak, kayıt bırakmak, “iki kişiyi daha heveslendirse” gibi amaçların yanı sıra daha çok kendi kendimi eylemek, sancımı ve merakımı dindirmek, keyif almak gibi nedenlerle oluşturduğumdan Ataköy dosyasının bu kadar ilgi görmesini beklememiştim. “Yüzlerce” mesaj geldi, aile fotoğrafları da… Başka semt

Devamı »
İlkadım

Kefeli Apartmanı

Bu hesap ve siteye uzaktan hep güzel katkısı olan iç mimar Didem Avincan ne zamandır bana “Samsun’da bir binayı yazacağım” diyordu. Bana gönderdiği bir haber linkini okudum; Prof. Dr. Yücel Tanyeri, habergazetesi.com‘daki köşesinde şöyle diyordu: “Kefeli Apartmanı, çocukluğumuzda Samsun’un en görkemli yapısı idi. 1950’li yıllarda Samsun’un

Devamı »
Beyoğlu

Ürgüp Palas

Ürgüp Palas bana çok şiir okuttu; umarım size de okutur. Demir Palas metninde bana kaynak olan Haydar Ergülen’in “Azıcık Cihangir” (Heyamola Yayınları) adlı kitabında, bir bölümde de şair Seyhan Erözçelik’in Cihangir’i vardı. (Metin kitapta çok düzgün ayrılmadığı için kim yazdı vs. ayırmakta zorlandım ama çözdüm!)

Devamı »
Adalar

Büyükada Rum Yetimhanesi – I

Bu yazıyı Büyükada Rum Yetimhanesi -2 ile okuyun lütfen. “Dağın tepesindeki bu dev ahşap yapı, Büyükada Rum Yetimhanesi, tıpkı Atlas okyanusunun dibinde duran Titanic gibi bir hayal olmayacak kadar gerçektir. Ama aynı zamanda gerçek olamayacak kadar da bir hayaldir” diyordu, Bianet’teki eski bir yazısında mimar

Devamı »
Darıca

Necmi Şahin Yalısı

Pek beğendiğim Suriçi’nin Sesleri @matruskaninhici adlı hesapta fotoğraflarla birlikte şöyle yazıyordu: “Aşırı sevdiğim 1977 yapımı İstasyon filminde Cüneyt Arkın’ın şu an hiç sevmediğim Hülya Koçyiğit’i kaçırdığı hoş ve akılda kalıcı yapı, Darıca Bayramoğlu’ndaki Üçburunlar Yarımadası’nda. Yapının -varsa- ismine, mimarına ilişkin bilgi bulamadım. Bilen varsa…” Aaa

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.