Art Nouveau gibi Art Nouveau! Pek çok açıdan da şanslı sayılabilir; bir kere mimarları, hatta yatırımcılarının ismi binanın üzerinde yazıyor. Mimarları C. P. Kyriakides ile A. D. Yenidunia.
G. ve Alf. Michelini (Giuseppe Michelini ve Alfredo Michelini) yatırımcıları. Kimin için yapıldığının ipucu da birinci kattaki pencerenin köşesinde var: RF yani Ravouna Family.
İşlevi değişse de (Bu konuda çalışmış uzmanların yalancısıyım) nispeten iyi korunmuş ve bugüne gelmiş bir bina.
RAVOUNA AİLESİ BİR MUAMMA
Enteresan, pek çok kaynakta İtalyan oldukları yazan Ravouna Family hakkında hiçbir şey bulamadım desem yalan olmaz.
Sadece Salt Arşiv’de Albert Ravouna tarafından düzenlenmiş bir fatura ile (adres Hazzopulo Pasajı), Victoria Ravouna adına bir belge buldum ki bu isimler de beni bir yere götürmedi. İstanbul’un göbeğinde bina yaptıran, orada yaşayan varlıklı bir ailenin kaydına, hikâyesine ulaşamamak ilginç geldi; üzücü!
ALTI ANTİKA MAĞAZASI, ÜZERİ APARTMAN
Ravouna Apartmanı bugün Ravouna 1906 Suites adlı bir otel.
Otelin sitesinde bina hakkında ayrıntılı bilgi olması da -hepsinin de izini sürdüm, keyifli- etkileyici. Oradan alıntılar yapayım:
“C.P Kyriakides’in 1894 senesinde İtalyan Ravouna ailesi için antika mağazası ve ev olmak üzere projelendirdiği ve 1901 yılında A.D Yenidunia ile ortak mimarlar olarak çalışmaya başlamalarıyla beraber 1906 senesinde inşaatı tamamlanan Ravouna Binası, günümüz İstanbuluna kalan Beyoğlu’ndaki içi ve dışı iyi muhafaza edilmiş iki adet Art Nouveau eserden biridir. (…) Kyirakides projenin mimarisini yapmış, Rum mimar Yenidunia ise mağazanın içindeki çok özel ahşap, dolap ve aksesuarları antika mağazası olarak tasarlamıştır.
Ravouna’nın üzerinde bulunan bir diğer yazı olan “G. & RFL MICHELINI ENTERPRENEURS” (Nedense ben hep bunu AFL okuyorum, zaten Alfredo olduğu için yatırımcının ismi daha mantıklı ama bütün kaynaklarda RFL yazıyor, NÖ), binanın yapımını üstlenen İtalyan girişimcileri temsil etmektedir. (…)
Zemin katı dükkân, üst katları konut olmak üzere toplam beş katlı olarak tasarlanmış olan binanın, yapım malzemesi tuğla üzeri sıvadır. Ahşap kesim işlerindeki zerafet de Fransız modellerini anımsatmakta olan zemin kattaki antikacı dükkânı, özgün camların değiştirilmiş olmasına karşın günümüze hayli korunarak ulaşmıştır.
MÜCEVHER MAĞAZASI
“(Art Nouveau akımının uzantısı olarak….) Zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımlar ve bitkisel bezemeler Ravouna Binası’nın dış cephesinde de görülebileceği gibi sıklıkla kullanılmıştır.
(…) Ravouna Ailesi’nin binadan ne zaman ayrıldığı bilinmemekle beraber sonraki dönemlerde kitabevi olarak kullanıldığı söylenmektedir. Birçok kez el değiştiren, yakın geçmişte ise aksesuar ve mücevher mağazası olarak kullanılmış olan Ravouna Binası’nın restorasyonunu, 2011 yılında mimar Halil Onur projelendirmiş ve Galata Yapı tarafından uygulaması yapılmıştır. 2012 senesinde el değiştirip Öney Mimarlık tarafından tasarımı yapılan Ravouna Binası, şu anda ‘Ravouna 1906 Suites’ ve ‘Ravouna 1906 Coffee & Bar’ olarak hizmete sunulmuştur. Bina ikinci derece tarihi eser olmakla beraber Anıtlar Kurulu’na kayıtlıdır.”
ALTINDA BİR SARNIÇ VAR
Bitkisel ve geometrik motiflerle, kurdele ve istiridyelerle bezenmiş bu binayla ilgili olarak beni en çok şaşırtan şey ise binanın altında bir sarnıç olması!
Bunu -Halil Onur- restorasyon çiziminde görmüş ama ne olduğunu anlamamıştım.
Nurdan Karagünlü’nün “Pera Levanten Konut Mirası ve Yeniden Görevlendirilmesi Üzerine Bir Değerlendirme” adlı yüksek lisans tezinden anladım. Şöyle diyor Nurdan Hanım tezde: “Yapıya ait planlardan okunan en ilginç detay, o dönemde birçok evin bahçesinde bulunan su kuyusuna benzer bir oluşumun, bir sarnıcın bodrum katta konumlandırılmış olmasıdır”.
GÜNÜMÜZDE NİSPETEN İLK HALİ MEVCUT
Yine Karagünlü’nün çalışmasına göre “317 ada, 14. parsel üzerinde ,127,1 m2’lik bir taban alanında konumlanmış olan bina toplamda 7 kat olmak üzere, bodrum, zemin ve ara kat harici 5 katı var”.
Nurdan Karagünlü’nün tezinde mağazaya dair de şu not var: “Zemin katta apartman girişinin hemen yanında bulunan mağaza bölümü, sabit donatıları hiç değişmeden günümüze kadar ulaşmıştır. Restorasyon planları ve rölövelerden de anlaşıldığı üzere ilk yapıldığı dönemde antikacı olarak tasarlanan mağaza, mekansal kurguda hiçbir değişikliğe gidilmeden muhafaza edilmiştir. Mekanda yapılan gözlemlere göre; duvar boyunca devam eden özgün mobilyalar korunmuş, yeni işleve yönelik ihtiyaçlar hareketli donatı tasarımları ile karşılanmıştır. Ancak mekan karşılaştırmalarına bakıldığında mağazanın ilk tasarlandığı tarihe ait olduğu düşünülen orta holde bulunan hareketli sergileme ünitelerinin kaldırıldığı görülmektedir.”
İLK KİRACI
Bu arada bina hakkında okuma yaparken mimar Seda Özen’in şu tweet’ine rastladım, onu da merak edene not etmiş olayım:
“1909 yılına ait Annuaire Oriental’de (yüzyıl öncesinin Altın Rehberleri) Ravouna Apartmanı kiracıları içinde A. Constantinidis adında bir antikacı yer alıyor. Art Nouveau üslupta dekore edilmiş antika mağazasının ilk kiracısını böylelikle tespit etmiş olduk.”
Henüz yorum yapılmamış.