Çıkan kısmın özeti: Şişli’deki Trak Apartmanı‘nın Trak Ailesi ile ilişkisini henüz kuramadım, belki de hiç yok.
Ancak Halaskargazi Caddesi üzerinde Trak Apartmanı’nın karşı çaprazında yer alan Gün Apartmanı‘nı yaptıranlar Traklar. Aileden orada oturanlar da olmuş.
Ama Emine-Razi Trak çiftinin asıl oturduğu, çocuklarını -İnci, Elçin, Ethem ve Mehveş- yetiştirdiği yer, Ziverbey’deki Razi Trak Köşkü.
FENERBAHÇE’NİN ESKİ BAŞKANLARINDAN
Arda Uskan’ın Ercan Arıklı hakkındaki kitabı bende yok ama oradan yapılan alıntılardan anladığım kadarıyla, İnci Trak ile Ercan Arıklı köşkün bahçesinde evlenmiş…
Adı anılınca damatlarının adı da anılan Razi Bey’in bir damadı da, Türkiye’nin eski dışişleri bakanlarından merhum İsmail Cem.
Okuduğum bir haberde Bayrampaşa’daki Cicoz Çiftliği’nin kamulaştırılmasından, bunun davasından söz ediliyor ve şu ifadeler geçiyordu:
“Cicoz Çiftliği’nin sahibi olan Razi Trak, çok renkli bir kişiydi ve İstanbul’da yaptığı rasyonel emlak yatırımları ile ünlendi. 1961-62 ve 1980-81 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü’ne başkanlık da yapan Razi Trak, aynı zamanda bankacıydı ve Yapı Kredi Bankası’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi yaptı.”
26 ODA, 4 SALON, 3 BANYO
Köşke dönersek…
2021 yılının aralık ayında “Tarihi Razi Trak Köşkü, 85 milyon liraya satışa çıkarıldı” başlıklı onlarca haber yayınlanmış.
Yeni bir haber yok ama ben söyleyeyim, köşk hâlâ satılık; ilanları buldum; 105.000.000 lira isteniyor.
Orijinali nereden bilemedim -DHA sanınım- onlarca kez kopyalanmış bir haber var, oradaki metinden aktaracağım:
“1800’lü yıllarda-Tüccar Şekip Bey’in, bir Fransız mimara yaptırdığı tahmin edilen 1’inci derece tarihi eser Razi Trak Köşkü, 100 yıldan fazladır mülkiyeti bulunan Trak ailesi tarafından satışa çıkarıldı. Ailenin küçülmesi ve artık kullanmadıkları gerekçesiyle satış kararı verilen köşkün 26 odası, 4 salonu ve 3 banyosu var.”
105 MİLYON TL
Sadece 2 sene sonra bugün köşkün fiyatı 105 milyon TL. Gayrimenkul danışmanı Amber Erdoğan anlatmış:
“Osmanlı imparatorluğunun son döneminden Cumhuriyet’in ilanına oradan da günümüze korunarak gelen dış cephesi ahşap kaplama olan tarihi köşkteki ince kalem işlemeler, 5 metreyi bulan tavan yükseklikleri, duvar süslemeleri, pencere ve kapı detaylarıyla dikkat çekiyor.
“Razi Trak köşkü 120 yıldır Trak ailesinin mülkiyetinde. Köşkün yapım tarihi belli değil fakat mimarının Fransız olduğunu biliyoruz. Köşk Osmanlı mimarisinin detaylarını içeriyor. 1800’lü yılların sonlarında yapıldığı tahmin edilen köşkün ilk sahibi Tüccar Şekip Bey. Daha sonra dönemin padişahının esvapçıbaşı (padişahın ve saraydakilerin giyim işleriyle görevli olan kişi) İlyas Bey satın alıyor. Ama en önemli detay köşkün üçüncü sahibi olan Mısır hanedanından prenses Hoşyar. Prenses Hoşyar köşkü aldıktan sonra Mısır’a duyduğu özlemden dolayı pembe odanın tavanına piramitleri, görsellerini resmettiriyor. Küfi yazıyla ayet ve dualar yazdırıyor”
PRENSES HOŞYAR
“Köşkün 4 tarafı bahçeyle çevrili. Hoşyar burayı aldığında köşkün odalarında ve merdivenlerinde Topkapı Sarayı’nı aratmayacak şekilde kalem işlemeleri varmış, işlemeler hala duruyor. Daha sonra Razi Trak’ın dedesi Priştineli İlyas Bey, köşkü satın alıyor. Böylece Trak ailesinin mülkiyeti başlıyor. Aile burayı uzun yıllar konut olarak kullanıyor. O nedenle günümüze korunaklı bir şekilde geliyor.
BAZI EŞYALAR AİLEYE AİT
“Köşkün içinde aileden kalan birtakım eşyaları hala duruyor. Kuşaktan kuşağa geçmiş ve korunmuş. 1300 metrekarelik bir arsa içerisinde yer alan köşkün 1143 metrekare de kapalı alanı var. Köşke Mısır hanedanın üyeleri, Atatürk’ün silah arkadaşlarından Kazım Karabekir, Cafer Tayyar Paşa burada çeşitli davetlere katılmış. Dönemin akademisyenleri, iş insanları ve sanatçıları da burada bulunmuş”
BAHÇE BİR SİTEYE VERİLECEK KADAR BÜYÜKMÜŞ ESKİDEN
Çok güzel bir bilgiyi de Esra Arsan verdi: “Köşkün bahçesi esasen çok daha büyüktür. Hemen arkasında yer alan büyük arazi, 1980’li yılların sonunda Koray İnşaat tarafından kat karşılığı alındı ve üzerine Beyaz Köşk sitesi yapıldı. Bu inşaat, Kadıköy’de blok beton teknolojisiyle yapılan ilk yüksek binadır bildiğim. İlk yıllarda üst katlarında kesintisiz Fenerbahçe, Moda ve iyi havalarda adalar manzarası vardı. Sonraları yeni yapılan yüksek binalarla bu manzara kesintiye uğradı. Ben Beyaz Köşk Sitesinde uzun yıllar yaşadım. Huzurlu, saklı bir cennettir Ziverbey’de.”
- Fotoğraflar, Space İstanbul emlak ajansı tarafından çekilmiş, satış işi hala onlardaymış. Filiz Çakmur, Instagram’dan yazdı bana.
- Sadece köşkün eski halini Perihan Balcı’nın Eski İstanbul Evleri ve Boğaziçi Yalıları adlı kitabından çekip koydum.
- Razi Bey ile Emine Hanım’ın fotoğrafı İbraniyet akademisi adlı bir siteden, onlar nereden almış bilmiyorum, gazete ya da kitap gibi sanki…
4 Yorumlar
ONUR
Tarih: 20:57h, 13 KasımKadıköylü merhum doktor Müfit Ekdal’ın iki kitabından bu eve (Esvapçıbaşı İlyas Bey Köşkü) dair bazı bilgilere rastladım. Ben bulduğum bilgileri olduğu gibi aktarıyorum, “buradaki bilgiler doğrudur, diğerleri yanlıştır” gibi bir iddiam yok.
Ziverbey’deki bu köşk aslında Mısırlı Prenses Nimet (Nimetullah) Hanım’ın yazlık köşkü. “Yol tarafındaki iki büyük demir kapıyla bahçeye girilir, kapının sağ tarafındaki iki katlı, uzunlamasına yapılmış binalar selamlık ve personel için kullanılırdı. Ahırların çatısına yakın yerlere tahtadan yapılmış at başı heykelleri yerleştirilmişti.” Nimet Hanım kim? Ünlü Mahmut Muhtar Paşa’nın eşi, Mısır hıdivi İsmail Paşa’nın kızı.
Prenses Nimet Hanım, aralarında şimdi Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin de olduğu bazı binalarla birlikte -borçları nedeniyle- evi sarayın esvapçıbaşı olan İlyas Beye satıyor. İlyas Bey (ki kendisinin Şifa’da da bir köşkü var) yazları (o dönem sayfiye yeri gibi olan) bu evde oturuyor. “Yıldız Sarayından gelen İlyas Bey, akşamları Kızıltoprak tren istasyonunda iner, eve giderdi.” İlyas Bey ölünce oğlu Fazıl Tırak’a miras kalıyor, ondan Kadriye Hanıma, ondan da oğlu Razi Tırak’a kalıyor. Razi Bey müteahhit.
Emlak şirketinden gelen yazıda 2 ayrı İlyas Bey var ama benim baktığım kaynak bir İlyas Beye atıfta bulunuyor. Tüccar Şekip Beyden hiç bahsedilmiyor. Prenses Hoşyar da aynı şekilde bu anlatıda yer almıyor. Köşkün 1980’lerde çekildiğini sandığım iki ayrı fotoğrafını (birisi selamlık, her ikisi de Müfit Beyin kitabında var) Nilay Hanım’a ilettim.
Evle ilgili araştırmaya devam ediyorum, buradakilerle çelişen bilgilere rastlarsam onları da buraya ekleyeceğim.
Nilay Örnek
Tarih: 22:09h, 15 KasımBen de ilk zamanda bakacağım bu ipuçlarından; çook teşekkürler
yücel
Tarih: 04:50h, 27 Aralıkarda uskanın ercan arıklı biyografisini okuyorum. inci trak kim diye bakarken buraya kadar geldim. kitap çok akıcı ve dönemi de güzel tasvir ediyor… kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
Nilay Örnek
Tarih: 17:45h, 28 AralıkBinalarla ilgili ayrıntı varsa yazın lütfen…