Rıza Derviş Villası

Kemal Derviş’i ve yarattığı heyecanı bugünün gençleri hatırlamaz ama biraz okuma… Yani…

Hazır dolar 13 TL’yi bile görmüşken (!), kendisini ülkemizin yakın geçmişinden hatırlayalım ve Kemal Derviş’in özgeçmişinden cımbızlayalım:

“Kasım 2000 ve Şubat 2001’de yaşanan iki mali krizin ardından Türkiye’ye davet edildi. 22 yıldır sürdürdüğü Dünya Bankası’ndaki görevinden ayrılarak 13 Mart 2001 tarihinde Bülent Ecevit Hükümeti’nde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi.”

“Annesi Alman Gerti Jeathke, babası ise Rıza Derviş’tir. (…) Kemal Derviş’in çocukluğu Büyükada’da geçti. İlkokul eğitimini de Büyükada’da aldıktan sonra yurtdışında eğitim görmeye başladı. Paris ve Cenevre’de eğitim aldı. Almanya ve Türkçe konuşan Derviş, Fransızca ve İngilizce de öğrendi.”

Ah ah… Beyaz atlı prens gibiydi! Sürekli onun hakkında haber yaptığımızı hatırlıyorum.

Neyse konumuza döneyim.

Büyükada, ilaç ve tıbbı cihaz sektöründe çalışmış, maddi durumu iyi iş adamı Rıza Derviş ve onun yaptırdığı ‘Rıza Derviş Villası’ konularımız.

Mimar Sedad Hakkı Eldem. Eldem’in Büyükada’da tasarladığı iki evden biri (diğeri Fethi okyar Köşkü, 1936-1937). Ağaçların içinde, L planlı, betonarme, Sedad Bey’in ‘Türk evi’ göndermelerinden uzak-daha modern bir tarzda yapılmış, ‘akışkan’ olarak nitelenen bir ev. Sade. Rıza Derviş Evi ve Derviş Manizade Köşkü isimleriyle de geçiyor. 1956-1957 yıllarında yapılan villadan denize bir asansör ile iniliyor. Şöminesi hoş. Birkaç değişikliğe rağmen hiç el değiştirmemesi evin korunmasını sağlamış. 

Mimar.ist’te (sayı 26, 2007) Selcen Yalçın imzalı çok ayrıntılı bir yazı var, ilgilenenler okumalı.

Pars Tuğlacı’nın, Tarih Boyunca İstanbul Adaları (1989 İstanbul) ise şu bilgileri veriyor:

“Ev, İngiliz uyruklu Ernest Hamson’un kızı Gertrude’un arazisi üzerine, Rıza Derviş tarafından, kendisine konut olarak yaptırılmıştır. Daha sonra Hamson’lara ait eski tek katlı kagir ev yıktırılarak yerine, Sedat Hakkı Eldem’e bugünkü ev inşa ettirilmiştir. Evin sahile kadar uzanan geniş bahçesinde büyükçe bir yüzme havuzu ve motorların yanaşabileceği bir iskelesi bulunmaktadır.”

ZEKİ MÜREN’İN ARİF V216’DAKİ EVİ

Ve paylaşımlarla gelen gelişmelerden biri; iki kişi hakkında yazdığım Rıza Derviş Villası ile ilgili olarak “ArifV216 orada da çekildi” yazdı; Cem Yılmaz’a sordum, onaylandı. Zeki Müren Evi imiş filmde de…

Onu araştırırken mimar Hasan Çalışlar daha güncel fotoğraflar için bir adres gösterdi… Çintemani desenli şömine detayları, renkleri görülebiliyor. Ev, filmde Zeki Müren’in Levent’teki evine benzetilmiş biraz. Arkada Çince, 4 mevsim yazıyor. İlkbahar, yaz….

*** Fotoğraflar: SALT Online-Gültekin Çizgen, Eirini Vourloumis / Monocle.

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Rıza Derviş Villası ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

10 Yorumlar
  • Terspabuclar
    Tarih: 22:49h, 09 Mayıs Cevapla

    Evin zamansız bir güzelliği varmış.teşekkürler bu güzel paylaşım için♥️

    • Nilay Örnek
      Tarih: 23:19h, 11 Mayıs Cevapla

      teşekkürler

  • Terspabuclar
    Tarih: 17:11h, 13 Mart Cevapla

    İyi bir mimarın elinden çıkmış evlerdeki çizgiler zamansız oluyor.teşekkürler…

    • Nilay Örnek
      Tarih: 17:13h, 13 Mart Cevapla

      teşekkürler

  • Ayşegül Çetinkaya
    Tarih: 23:00h, 09 Mayıs Cevapla

    Kemal Derviş ışıklar içinde olsun. başta akepe liler bütün Türkiye onun ekmeğini yedi yıllarca. Onun sayesinde bankalarımız ayakta kaldı tüm o krizlerde. Teşekkürler bu değerli paylaşımınız için. Harikasınız!

    • Nilay Örnek
      Tarih: 15:37h, 12 Mayıs Cevapla

      teşekkürler

  • Kerim
    Tarih: 17:42h, 10 Mayıs Cevapla

    Aşk101’de de yok mudur bu muhteşem ev?

    • Nilay Örnek
      Tarih: 16:07h, 12 Mayıs Cevapla

      Hazal Kaya da Aşk diye bir diziden bahsetti; aynı dizi mi?

  • Pingback:Rıza Derviş Villası – HyeTert
    Tarih: 18:04h, 20 Aralık Cevapla

    […] herumutortakarar, Nilay Örnek, Hasan […]

  • Pingback:Rıza Derviş Villası – Bati Ermenistan Ve Bati Ermenileri Sorunlari Araştirmalar Merkezi
    Tarih: 09:42h, 21 Aralık Cevapla

    […] herumutortakarar, Nilay Örnek, Hasan […]

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Gümüşsuyu

Gümüş Apartmanı

GÜMÜŞ APARTMANI BAHANE, TÜLİN ZANBAKOĞLU ŞAHANE! Bir hazine buldum; Arkitekt Dergisi Ayaspaşa sayısı! Ve orada Tülin Zanbakoğlu adında bir ‘ilginç’ kadının farkına vardım.  1993 yılına ait dergide “Gümüşsuyu’nda Bir Kitap Butiği”nden bahsediliyor; isim yok (t. zanbakoğlu – traditional design & book store imiş).  “İnönü Caddesi, no 63” deniliyor. Artık

Devamı »
Karaköy

Eski Posta Han

Karaköy’de yenilenmiş halini çok havalı bulduğum bir bina: Eski Posta Han. Buranın Osmanlı döneminde bir dönem faaliyet gösteren yabancı ülke postaneleriyle alakalı bir yer olduğunu düşünerek geçerim hep önünden. Postane olmuş mudur, olduysa da hangi ülkeyle ilgilidir bilmem. Geçenlerden kapıdan içeri girdim, girişteki hanımefendi binanın

Devamı »
Gümüşsuyu

Cili Apartmanı

Cili, bu siteyi oluşturan Instagram hesabına ilk yazdığım apartmanlardan. Hatta baktım 9’uncu. Spotuna şöyle yazmışım: “Yaşayanlarına ‘Beni kahveye davet edin” diyeceğim bir apartman daha buldum; umarım orada yaşayanlar apartmanlarının geçmişini biliyordur.” Bence bileni var:) Çünkü anladım ki bir aile apartmanı ve aylar, hatta yıl sonra

Devamı »
İstiklal Caddesi

İş Sanat Resim Müzesi (4. Sigorta Han)

4. SİGORTA HAN’DAN İŞ BANKASI RESİM MÜZESİ’NE Konumuz, 1905-1911 yılları arasında, Joseph Baudouy tarafından inşa ettirildiği düşünülen, mimarı henüz bilinmeyen, bir Cadde-i Kebir yani İstiklal Caddesi binası… 1950 yılında Suat Nirven’in hazırladığı sigorta haritasında ismi 4. Sigorta Han olarak geçiyor. Cadde’de Odakule’nin hemen yanında.  1953-2016 yılları

Devamı »
Harbiye

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu

İlk yapıldığında bayağı antik tiyatro havasındaymış. Hatta ta kendisiymiş:) Bir yarışmayla kazanılan proje yapılmış, 1947 yılında açılmış ama sonrasında sahne kullanımının daha iyi olması için çok aktif hale getirilmemiş, bir yıl içinde bile çokça değişiklik yapılmış. “Proje ve Kontrol: Y. Mimar Nihat Yücel ve Nahil Uysal”

Devamı »
Adalar

Rıfat Yalman Evi

Hafta içinde mimar Hasan Çalışlar’ın bir grup mimar için Kalebodur ile birlikte düzenlediği “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” turundan bahsetmiş, Hasan’ın adıyla burada da bu evleri anlatan bir bölüm açacağımızı yazmıştım. İşte o turda gezdiğimiz, hikâyesini evin sahibinden dinlediğimiz ve çok etkilendiğimiz evlerden biri: Rıfat Yalman Evi. ZAMAN

Devamı »
Tarlabaşı

Manastır / İstanbul Sanat Merkezi

Nasıl Olunur podcastimde konuğum moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz’dı. Tanıyanların “Tamer Abisi”, ilk dönem çalıştığı, eşiyle tanıştığı, sonrasında belki de Andy Warhol’un Fabrikası’nı andıran yapılar oluşturmasına neden olan ilk binayı anlatıyor bana… ESKİ BİR OKUL VE KİLİSE Yıllar 1989-1990; Tamer Yılmaz, Feyyaz Yalçın ile birlikte Tarlabaşı’nda

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.