Sebat Apartmanı

Hrant Dink öldürüldüğünde Türkiye’de değildim. Ancak sonraki 12 yılda her anmaya katıldım; yürüdüm, sloganlara eşlik ettim. 2019 yılı anmasında “Katiller hesap verecek”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez” sloganlarının hemen ardından konuşan Filiz Ali, kendisine “Babanın cinayeti aydınlanacak” denileli 70 yıl olduğunu anlatıyordu!

70 yıllık bekleyiş, 70 yıllık sabır, acı…

O anlatırken, her sene toplandığımız, Hrant Dink’in önünde öldürüldüğü binanın ismine bakıyordum: Sebat! Bir sembol gibi, bir heykel gibi…

ALGUADİŞ’İN ESERİ

Halaskargazi Caddesi üzerindeki Sebat Apartmanı 1920’lerin ortasında Mimar Rafael Alguadiş tarafından tasarlanıp inşa edilmiş.

Alguadiş, burada daha sonra ayrıca anacağım özel biri. Mühendis-mimar kavramlarının iç içe olduğu yıllarda Lozan’da okumuş, yetenekli bir isim. Nişantaşı’ndaki Marmara ve Sümer Apartmanları, (Melek) Emek, Sümer ve İpek sinemaları da onun eserlerinden…

AGOS VE ‘HAFIZA MEKANI’

1996’da kurulan Agos Gazetesi’nin ofisi 1999’da Sebat Apartmanı’na taşınmış. 19 Ocak 2007’de gazeteci Hrant Dink’in bu apartmanın önünde öldürülmesinin ardından Sebat, anmak isteyen, adalet talep eden, “Yaşasın halkların kardeşliği” diyen yüzlerce insanın önünde toplandığı bir merkez.

2015’te ise Agos gazetesi ve Hrant Dink Vakfı’nın Sebat Apartmanı’ndan taşınmasının ardından burası bir hafıza mekânına dönüştürülmüş.

Atlantis Uygarlığı’ndan Güvercin Tedirginliği’ne, Adalet Arayışı’ndan ‘Tuz ve Işık’a odalarının farklı isimleri var bu hafıza mekânının.

Pandemide Hrant Dink anması yapamadık ama bu, önüne artık bir polis kulübesi yerleşmiş olan Sebat Apartmanı’na bir selam vermeye engel değil… 

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • A.BH
    Tarih: 23:10h, 08 Haziran Cevapla

    Orada doğdum, 1967 senesinde ailem İstanbul’dan İtalya’ya taşındı, aşağıdaki dükkân benim en sevdiğim dükkândı, Kırtasiyeci Abdi Şinasi.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Yeldeğirmeni

Celal Muhtar Apartmanı

Bugün bir konuk yazarım var. Bu hesabın ilk günlerinde sıkça katkıda bulunan mimar Serkan Yetgin‘in dönüşü Celal Muhtar Apartmanı ile oldu. Prof. Dr. Celal Muhtar Özden’i de sayesinde tanımış oldum. Buyrunuz: “Yeldeğirmeni, İstanbul’da ilk apartmanlarının yapıldığı yerlerdendir. Çoğunlukla Musevilere ait olan apartmanlar arasında az sayıda

Devamı »
Göztepe

Emiroğlu Apartmanı

Malum binalara algım açık, bir güzel apartman gördüğüm an, “Bana yazar mısınız sizin apartmanı?” diye soruyorum. Eda Emiroğlu’nun @rapsodistanbul hesabında harika fotoğraflarla şöyle bir ifade gördüm: “Geçenlerde bizim aile apartmanına Mimar Sinan Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan iki öğrenci uğramış. Hocaları Yakın Geçmişin Mirası ve Korunması

Devamı »
Akyaka

Nail Çakırhan Evi

Her sene, arkadaşlarımız Fem ile Sezer’i görmeye gittiğimiz (Muğla) Ula’da pek çok kez istedim ki oraya gitmişken Akyaka’da Nail Çakırhan Evi’ni de göreyim… Gidiyoruz gidiyoruz kapı duvar.  Geçen ay bu durumu Fem Güçlütürk’e anlatırken, “Akşam zaten sizi Eniz’lerin restoranı Agape Djova’ya götürüyoruz; Eniz’e bayılırsın, mimar.

Devamı »
Nişantaşı

“Birinci” Vedat (Vedad) Tek Evi

Günümüzde Nişantaşı’nda Süleyman Nazif Sokak ile Valikonağı Caddesi kesişiminde bulunan Vedat Tek Evi, aslında mimarın aynı caddedeki ilk evi değil. Bu evden önce, yine kendisinin yaptığı bir evde, hem de tam yan binada oturuyor Vedat Bey. Bu, -en azından ilgili mimarlarca- bilinen bir şey. Pelin Derviş’in

Devamı »
Çekirge

Bay Selim Süter Evi

Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun Murat Daltaban yönetmenliğinde sahneye koyduğu 1984‘ü izlemek için Bursa’ya gittiğimizde ertesi gün Fotoğraf Müzesi’nin kütüphanesine bir kitap gördüm; Nezaket Özdemir’in “Çekirge Köşkleri” (Sentez Yayıncılık). İlk açtığım sayfada da “Selim Süter Evi”. ARKADAŞIM SELİN SÜTER’İN DE EVİ TABİİ Arkadaşım var, tanıdığım en nezaketli insanlardan

Devamı »
İstiklal Caddesi

Köçeyan Konağı (Atlas Sineması / İstanbul Sinema Müzesi)

Ayşegül Kumova, neredeyse iki ay önce bana bir mesaj atıp şöyle yazmış idi: “Atlas 1948 yani eski bilinen adıyla Atlas Sineması çok değerli bir yapı kuşkusuz. 200 yıllık bir bina ve şimdi İstanbul Sinema Müzesi. Müze, henüz 1 yaşında ama kısa süre içinde dünyada ilk üçe girmiş bile.

Devamı »
Nişantaşı

İhsan Raif Hanım Konağı

Nereden nereye… Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi’nde N harfini okuyordum, “Şair Nigar Hanım” hakkında okurken, “Nişantaşı’ndaki konağında…”yı gördüğüm an, ‘gugılladım’, onun davetli olarak sıkça gittiği bir başka ve ünlü konak çıktı karşıma: İhsan Raif Hanım Konağı. Ve onun deyişi ile Taş Konak şiirin, musikinin, sanatın beslendiği

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.