Ufuk Apartmanı

Kendime “İstanbul’da oturmak istediğim apartmanlar” listeleri yaparım; o listede yer alan apartmanlardan biri de Moda’dadır, Ufuk Apartmanı… 

@herumutortakarar’daki bir paylaşım ve insanların katkılarıyla müthiş bir kadın tanıdım, nev-i şahsına münhasır, ne kadar tanısak gizemli; iç mimar, şehir plancısı ve mobilya tasarımcısı Tülin Zanbakoğlu (ne olur hakkındaki yazıyı okuyun).

Tülin Hanım’ın gizemini çözmeye çalışırken annesi ve eşiyle ilgili ölüm ilanları da ortaya çıktı… Eşinin ismini görünce şaşırdım, Yüksek Mimar-Mühendis Gayyur Tezcanlı.

Peki niye şaşırdım?

Önceki gün Tülin Hanım hakkında yazmış, bir gün önce de anneme Ufuk Apartmanı’nın fotoğrafını gönderip “Burada oturmak istiyorum” demiştim. Gayyur Tezcanlı, Ufuk Apartmanı’nın da mimarı. Tevafuk!

Bu bağlantı beni ve hemen telefon açıp anlattığım annemi şaşırtıp heyecanlandırıyor.

DİNAMİK CEPHELİ MODERNİST YAPI

Peki aparmanın özelliği ne?

Görünce anlaşılacak türden. Benim gibi mimar olmayan biri bile orada değişik geometrik çizgilerin ustalıkla bir araya geldiğini anlayabiliyor.

Binanın 1963 yılına ait olması beni şaşırtıyor. Öyle iyi duruyor ve öyle modern bir çizgisi var ki…

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hande Tulum’un, 15 Nisan 2019 tarihli Docomomo raporundan birkaç alıntıyla anlatmaya çalışacağım:

(…) Ufuk Apartmanı, betonarme taşıyıcı sisteme ve oldukça dinamik bir cepheye sahip

modernist bir yapıdır.

Cephe organizasyonunda cesur bir tutum izleyen mimar, dinamizmi rasyonel olmayan bir takım açılı çizgiler yardımıyla yakalamıştır.

Bu cesur çizgilerden biri ile giriş katı, iki cephede de belirginleştir.

Cephede farklı malzeme, doku ve renk kullanan mimar, giriş katını üst katlardan ayrıştırmış ancak özellikle Hüseyinbey Sokak cephesinde kullandığı bir diğer açılı çizgi ile tüm katlar arasında genel bir süreklilik yakalamıştır.

Bu çizgisellik pencere açıklıklarını sınırlayıp şekillendirirken bu cephede önemli bir sağırlık yaratmış ve doluluk boşluk oranına ilginç bir bakış getirmiştir.

Bu durum mimarın cephe kurgusu bağlamında özel bir çaba sarf ettiği yönünde yorumlanabilir.

Sokakta bulunan diğer yapılardan farklı olarak yapı girişini de yan cepheye taşıyan mimar, bu anlamda da farklılık yaratmıştır. (…) mimarın yapıya çevreye uyumlu ancak özgün bir kimlik kattığı söylenebilir.

Mimarın yapıdaki bir başka odağı da çerçevedir. Kolon ve kirişler yardımıyla oluşturduğu çerçeve sistemi, yapının hatlarının daha kolay okunmasını sağlar. Yapının genel özellikleri ve detayları incelendiğinde mimarın, bu yapıda, modern mimarlığı özgün bir biçimde yorumladığı anlaşılır.”

Bu arada Hande Tulum’un çalışmasından iş verenin  Ahmet S. Erkorkmaz olduğunu görüyoruz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • EAT430
    Tarih: 15:00h, 28 Nisan Cevapla

    asansörlü ve korkarım terası da var, izinsiz çıkmayı düşündüm bir keresinde fakat cesaret edemedim içimde kaldı. bir dahakine çıkıyorum 🙂

    bütün katları manzaralı tabi ama kot 1’de de daire var, lakin oranın da öyle güzel bir bahçesi var ki, manzarayı aramıyorlar diye tahmin ediyorum.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 14:36h, 12 Mayıs Cevapla

      Her yeri güzel geliyor bana

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Cevizlik

Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) / Bezazyan Lisesi

Darüşşafaka öğrencileri için İş Sanat’ta düzenlenen bir yeni yıl etkinliğini gözlemleme fırsatım olmuştu. Harun Tekin sahnedeydi. Bir ara tuvalete gittim; iki kız konuşuyorlardı. – Bugüne kadar kaç ünlü gördün? – Sadece bugün; Harun Tekin. – Benim bugün üç oldu…  “Bir ekran aracı olmadan, kanlı canlı

Devamı »
Şişhane

Décugis Evi

Meşrutiyet Caddesi ile Tünel meydanına çıkan merdivenlerin köşesindeki bina. “Miss Pizza’nın karşısında Sushi Express’in olduğu yapı” desem…. İstanbul’u, oraları bilen bilir. Artık bir otel… Bodrumuyla birlikte 4 katlı tasarlanmış, sonradan 6 kata yükseltilmiş. Bir penceresinin kilit taşından anlıyoruz ki, yapım yılı 1895.  Levanten Décugis ailesi

Devamı »
Büyükçekmece

Aysel Sultan Yalısı

Cep telefonum fotoğraf dolu, neler neler var ama ‘bulamayınca’ anlamı yok, paylaşmıyorum. Yine de hakkında bilgi bulamadığım bir yapıyı paylaşmak istedim ama işte Instagram ya da bu site bu işe de yarıyor, sonra bulduk bilgiyi:) ÇOCUK BİLE FARKI ANLIYOR:) Çocukluk yazlarımız ona hayranlıkla geçti. Geçen

Devamı »
Taksim

Ay Yıldız Apartmanı

Kristal Gazinosu, Cumhuriyet Anıtı gibi yapıların fotoğraflarında heybetiyle görülen, üzerinde dev ay yıldızıyla Ay-Yıldız Apartmanı. Meydanın batısını gösteren eski fotoğrafların çoğunda var; Taksim su depolarının hemen bitişiğinde, yuvarlatılmış köşe balkonuyla… 6 katlı ama çok daha yüksek gibi. Bina 1986’da -neden bilmem- yıkılmış. Orada pek çok Cumhuriyet

Devamı »
Moda

Emel Apartmanı

Kadıköy’ün çok merkezi bir yerinde de olsa, Emel Apartmanı’nın güzelliğinin farkına varmak yıllardır pek kolay olmadı. Giriş katındaki dükkanın eşyaları; dolaplar, sandalyeler, masalar, insanlar…  Benim fark etmem ise 3-4 yıl önce Emel ismiyle bir araya gelen duvarındaki panter resmi ile… Yoksa, bir dönemin sinema yıldızı,

Devamı »
Erenköy

Gezeryan Köşkleri

Daimi konuk yazarlarımdan biri olsun istediğim Gökçe Günaydın anlatıyor: Sözlükte; hareket etmeyen, durgun, dingin, kimseyi rahatsız etmeyen anlamlarına gelen ‘sakin’ kelimesi aynı zamanda ‘bir yerde oturan’ anlamı da taşıyor. İşte benim de sakini olmaktan çok mutlu olduğum ve başka bir semtte yaşamayı hayal dahi edemediğim

Devamı »
Adalar

Rıfat Yalman Evi

Hafta içinde mimar Hasan Çalışlar’ın bir grup mimar için Kalebodur ile birlikte düzenlediği “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” turundan bahsetmiş, Hasan’ın adıyla burada da bu evleri anlatan bir bölüm açacağımızı yazmıştım. İşte o turda gezdiğimiz, hikâyesini evin sahibinden dinlediğimiz ve çok etkilendiğimiz evlerden biri: Rıfat Yalman Evi. ZAMAN

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.