Yayla Apartmanı

Sahibi: Yunus Nadi, Yapım yılı: 1939

Yayla Apartmanı’na dair bulabildiğim tek fotoğraf bu.

1939 yılında İstanbul’daki Valikonağı Caddesi üzerinde mimar Vedat Tek tarafından inşa edilmiş. Türkiye’deki Art Deco mimarlığının en görkemli binalarından biri sayılıyor. Apartman Yunus Nadi için inşa edilmiş. Bu bilgi ile ‘yürüdüm’ ama o koldan da bir bilgi, fotoğraf bulamadım. 

Bir Burhan Felek yazısı buldum, bazı anılarda Yayla Apartmanı geçiyor. Sonuçta Cumhuriyet Gazetesi’nin kurucusunun evi. Yunus Bey benim için benim için “Zepline binip 40 gün onunla yolculuk eden ve bunu tefrika eden insan” yani…

48 YILLIK ÖMRÜ OLMUŞ

Cumhuriyet’in ilk yıllarında apartmanın yerinde, bir süre Avusturya Konsolosluğu olarak kullanılan bir yapı varmış. Yayla Palas ya da Yayla Apartmanı onun yerine yapılmış.

Yayla Apartmanı, Mimar Vedat Tek Apartmanı’nın tam karşısında imiş. 1987’de ‘kültür varlığı olmadığı’ gerekçesiyle yıktırılmış. Ne garip; bu muhteşem görünümün ömrü 48 yıl olmuş. Yıkılmasını bilemem de, bari ‘kaydı’, fotoğrafları olsun isterdim.

KÜLTÜR VARLIĞI SAYILMAYAN BİNALARIN ARŞİVİ TUTULUYOR MU?

“Ve şunu fark ettim. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu diye bir şey var. Buralara başvuruluyor. Muhtemelen pek çok belge, metin ve fotoğrafla. Peki onların arşivi tutuluyor mu?

Belki orada buluruz aradığımız tarihi.

Eğer tutulmuyorsa fena, tutuluyorsa bu dev bir arşiv, kaynak demek” diye yazmıştım Instagram’a. Yorumlardan anladığım bir arşiv var ve yetkililer görebiliyor.

Ama asıl merakım “başvurulup onay almayan yapıların bilgi, belge, fotoğrafları” tutuluyor mu?

Benim için onlar daha bile kıymetli.

Çünkü o binalar artık yoklar, fotoğraflarını görelim bari. Ama kimi -yüzeysel bakışımızla- bizim dışardan haklı ya da haksız kurul kararlarını sorgulamamıza yol açabilir belki. Yine de görmek isterdim. Haksız mıyım?

İSMİ NİYE YAYLA?

“Yunus Nadi Abalıoğlu’nun apartmanının adı niye Yayla ki?” diye düşünmüştüm, izi, Emine Uşaklıgil’in ‘Bir Şehri Yok Etmek’ adlı kitabında buldum. Yunus Nadi Bey, Fethiye’de dünyaya geldiği Seki Yaylası’nı çok özlermiş… İsmi oradan…

Bu arada Emine Hanım bana yazmış; “Çok güzel bir bina idi, her katta 3 daire bulunurdu” diye… Bu da apartman hakkında az sayıdaki bilgilerimizden olsun.

‘CUMHURİYET’ İÇİN SATILMAK İSTENMİŞ AMA…

Emine Hanım ile Lale Tokuş, yıllar yılla sonra yapılan apartman satışına karşı çıkmışlar ancak Emine Hanım’ın kanser tedavisi nedeniyle yurtdışında oluşunun da etkisiyle apartman satılmış. 

Binadan gelen para Cumhuriyet Gazetesi’ne aktarılacakmış ama Hasan Cemal’in ‘Cumhuriyet’i Çok Sevmiştim’inden anlıyoruz ki, o kazanç oraya gitmemiş. Sonuçta apartman Kurul Koruma Kararı da çıkmayınca bir süre sonra tamamen yıkılmış.

***** Gazete kupürlerini sağolsun mimar Serkan Yetgin buldu.

 

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Mutlu Tönbekici
    Tarih: 15:04h, 25 Haziran Cevapla

    Nilaycım selam

    Heyamola Yayınları’ndan Ekim 2009 yılında çıkan “Hıfzı Topuz’un Nişantaşı Anıları” kitabında (İstanbulum serisi No: 19) YAYLA APARTMANI’nın birinci katında Kocaeli Milletvekili, Atatürk’ün yakın arkadaşı Süreyya Yiğit, eşi Mediha Yiğit, oğlu gazeteci Nuyan Yiğit ve kızı İnci Yiğit’in uzun yıllar oturduğunu yazıyor. (Sayfa 66) Mediha Yiğit, Hıfzı Topuz’ın teyzesiymiş. Süreyya Yiğit, Atatürk’ün Trablus Savaşı’ndan beri arkadaşıymış. Erzurum ve Sivas Kongrelerine katılmış ve Kocaeli’nden milletvekili seçilmiş. Bu görevini 30 yıl sürdürmüş. Süreyya Bey’in ölümünden sonra aile Emlak Caddesi’ndeki (şimdiki Abdi İpekçi Caddesi) Bakır Palas’a taşınmış.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 17:34h, 07 Temmuz Cevapla

      Oy şahane bilgiler; kitap var bende de bakayım. Bu yazıyı yazarken yoktu kitap. Çok teşekkürler hemen eklerim:)

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Asmalımescit

Bilgir Han

Yıllar yılı fotoğrafladığım binalardan biri; İstanbul Asmalımescit Sofyalı Sokak’ta (eskiden Refik olan meyhanenin karşısı) Bilgir Han. Dışının yeniden renklendirilişi pek benlik olmasa da art nouveau yapısıyla her daim dikkat çekici. Kapısını açık yakalarsanız da, -bakımsızlığına rağmen- girişteki desenler gerçekten merak uyandırıcı. E insan soruyor; “Bir

Devamı »
Şişhane

Baran Apartmanı (Mardan Han)

Dr. Nejat Eczacıbaşı, “Kuşaktan Kuşağa” adlı kitabında “İstanbul’daki iş yaşımın üç girişimle başlar” diyor: 1- Laleli’de bir apartmanda başlayan vitamin ya da balıkyağı özü çalışması,  2- Pera Palas Oteli’nin tam karşısına düşen Baran Apartmanı‘nın bodrum katında yapılan çocuk maması. 3- Yunus, Kartal’da askerlerin ısrarıyla başlayan elektrolitik

Devamı »
Bebek

Ragıp-Selma Devres Villası

Konuk yazarım yüksek mimar Banu Uçak, Selma ve Ragıp Devres’in izinden, Side Müzesi’nin ardından şimdi de pek çoğumuzun İstanbul’un Bebek semtinden aşina olduğu ‘o villa’yı anlatıyor: “Devres ismi aslında bana arkeoloji tarihinden değil, mimarlık tarihinden aşinaydı. Bebek koyunda, görkemi sadeliğinde, gizli mücevher gibi bir villanın işvereni

Devamı »
Gümüşsuyu

Pamir Apartmanı

Arkitekt Dergisi’nin 1993 yılı, 4’üncü sayısı… Arşivindeki en değerli parçalardan biri, çünkü sayı benim de aşık olduğum, her gün değişse de aşkımın azalmadığı “Ayaspaşa’ya Dair”. Geçen yine açtım bakıyorum, tanıdık bir yapıyı gördüm: Pamir Apartmanı. Dışardan benim çok da bayılmadığım hatta garip bulduğum ama muhtemelen

Devamı »
Yeşilköy

Deniz Park Apartmanı & Deniz Park Otel

Ne yapılış yılını ne de mimarını bulabilmiştim ama Instagram, yorumlar, okuyucu katkısı şahane!  Yeşilköy’deki ilginç binalardan biri diye düşünüp paylaştım, girişi, geniş, bahçesi hoşuma gitti. Ve ismi… Deniz Park yıllar yıllar evvel İstanbul’un, en popüler otellerinden biriymiş. 1957’de büyük bir yangınla kül olmuş; hatta yangın

Devamı »
İstiklal Caddesi

Tiring Mağazası (Foto Süreyya)

İç mimar Didem Avincan, bu hesabı ve siteyi takibinden en çok yararlandığım, “bilgi ve belge dolu” geri dönüşleriyle yeni keşifler yapmamı sağlayan insanlardan. Bana yazdıkça “Siz de bir bina yazın” diyordum. İstiklal Caddesi’nin Tünel tarafından geçen pek çok insanın, zaman içinde farklı isim ve işlevlerle gördüğü

Devamı »
İstiklal Caddesi

Köçeyan Konağı (Atlas Sineması / İstanbul Sinema Müzesi)

Ayşegül Kumova, neredeyse iki ay önce bana bir mesaj atıp şöyle yazmış idi: “Atlas 1948 yani eski bilinen adıyla Atlas Sineması çok değerli bir yapı kuşkusuz. 200 yıllık bir bina ve şimdi İstanbul Sinema Müzesi. Müze, henüz 1 yaşında ama kısa süre içinde dünyada ilk üçe girmiş bile.

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.