Yazıcızade Apartmanı

Yapım Yılı: 1905

Malum, şöhretli binalar hakkında metin yazmayı sevmiyorum.

Reytingleri çok ama yeni bir bilgi ve belge ekleyemeyince aynı bilgi ve metinlerin kopyalanıp kopyalanıp yazılmasından başka bir şey olamıyor.

Ancak bu bina o kadar yolumun üzerinde ve o kadar beğenirim ki, ben de hakkında birkaç paragraf yazayım ve www.herumutortakrar.com‘da bir metni olsun istedim.

İstanbul Tophane’de Boğazkesen Caddesi ve Defterdar Yokuşu’nun köşesinde, Çiçek Abbas filminde bile rol kapmış bir güzel bina… Adıyla olmasa da Boğazkesen söz konusu olunca Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi’nde de yer alıyor.

Okuduğum metinlerde çok bildiğimiz bir aileymişcesine “Binayı Yazıcızâde Ailesi yaptırmıştır” yazıyor. “Kim bu Yazıcızâde Ailesi?”

Pek bir şey bulabildiğim söylenemez.

Osmanlı tasavvuf dünyasına yön veren ve Yazıcızâde kardeşler olarak bilinen Muhammed Efendi ile Ahmed-i Bican var.

Bir de Yazıcızâde Ali var; ben de bu vesileyle öğrendim. Keyifle de okudum. Sultan II. Murad’ın isteği üzerine tarih kitabı yazmaya başlayan Yazıcızâde Ali, Tevârîh-i Âl-i Selçuk’u yazıyor.

Selçuknâme ya da Oğuznâme olarak da anılan eser, 4 bölümde İslâm öncesi Türk tarihinden Osmanlıların kuruluşuna kadar geçen dönemi anlatan bir tarihi kaynak. Türk ve Moğol boylarının şeceresi, tarihleri, Oğuz boylarının, Selçuklu Hanedanı döneminin önemli kayıtları hep bu kitapta. Ama bu şöhretli Yazıcızâdeler hep 1400’lü yıllarda.

Belki torunları, belki de apayrı insanlar bu binayı yaptıranlar. Yapım yılı 1905, mimarı da bina üzerindeki imzasından belli E. G. Ladopoulos.

Mimar imzasının binanın Boğazkesen Caddesi tarafında Osmanlıca, Defterdar Yokuşu tarafında Yunanca olması da ilginç. Defterdar Yokuşu’ndaki giriş kapısı da korint başlıklı.

Anladığım kadarıyla 6 katlı bina baştan altında dükkanla tasarlanmış. Şimdilerde Vitruta mağazası var.

Bina süslü mü süslü. Art Nouveau desen var, Neo-Klasik desen var, Neo-Barok desen o da var. Ama hakkında hiçbir şey bulamadığım Rum mimar -bence- zor olanı başarmış ve bu kadar stili hakkıyla bir araya getirmiş.

Yapı 2019’da Karaören Mimarlı tarafından restorasyondan geçmiş. “Yazıdjızade Residence” 14 daireli.

Kimler oturmuş, oturuyor; binanın insanlara katkısı ne çok merak ediyorum…

1921 Yılı Annuaire Oriental’inde binada oturanların neredeyse hepsi gayrimüslim. Yaşayan yazsın.

(Eski fotoğraflardan renkli olanı 1965 yılı Charles W. Cushman fotoğrafı, siyah beyaz olan ise 1987 yılı Marc Eginard’a ait; – @salt_online ‘dan aldım)

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Fatih

Osman Nuri Ergin Evi

Ben sokak isimlerinin -özellikle İstanbul’da- değişmesinden pek de hazzetmem. Vatandaşların koyduğu sokak isimleri bilgi verir… Sokak ismi kimi zaman oradaki bir çiçekten bahseder, kimi zaman da sokağın dik yokuşuna gönderme yapar. Ama tabii bu 1920’lerde sorun olmuş. Çünkü çok fazla mükerrer sokak ismi var. Onlarca

Devamı »
Beylerbeyi

Jak Kamhi Villası

Çok söylüyorum, hep söyleyeceğim kentteki değişimleri anlamanıza yarayacak, tarihe doğru bakmanızı sağlayacak “kayıt yok”; olan kayıt düzensiz, bağlamsız, dolayısıyla neredeyse yararsız. Kopuk. Salt, arşiv hizmetiyle, mimari ve tasarım alanında yapmaya çalıştıklarıyla nadir “şükür var” dediklerimden. Havuzu önüne almış Jak Kamhi Villası fotoğrafını ilk Salt’ın arşivinde

Devamı »
Şişhane

Baran Apartmanı (Mardan Han)

Dr. Nejat Eczacıbaşı, “Kuşaktan Kuşağa” adlı kitabında “İstanbul’daki iş yaşımın üç girişimle başlar” diyor: 1- Laleli’de bir apartmanda başlayan vitamin ya da balıkyağı özü çalışması,  2- Pera Palas Oteli’nin tam karşısına düşen Baran Apartmanı‘nın bodrum katında yapılan çocuk maması. 3- Yunus, Kartal’da askerlerin ısrarıyla başlayan elektrolitik

Devamı »
Şişhane

Merkez Apartmanı (Daru Sultan Hotels Galata)

Bazı semtlerin kaderi bazı binalarla yazılıyor, isimleri o binalarla özdeşleşiyor. Beyoğlu, Şişhane için de bu bina Frej Apartmanı, Sarkusyan binası. Bina fiziksel güzelliği, görkemiyle etkili olduğu kadar hikâyesiyle de dikkat çekici. Benim için hazine gibi bir buluntu olan Çelik Gülersoy metni ve Afife Batur yazını ile

Devamı »
Bebek

Ragıp-Selma Devres Villası

Konuk yazarım yüksek mimar Banu Uçak, Selma ve Ragıp Devres’in izinden, Side Müzesi’nin ardından şimdi de pek çoğumuzun İstanbul’un Bebek semtinden aşina olduğu ‘o villa’yı anlatıyor: “Devres ismi aslında bana arkeoloji tarihinden değil, mimarlık tarihinden aşinaydı. Bebek koyunda, görkemi sadeliğinde, gizli mücevher gibi bir villanın işvereni

Devamı »
Harbiye

Kervansaray Apartmanı

Apartmanların giriş katının dükkân ya da benzeri kâr getiren yapılar olarak tasarlanması fikri, -en azından Türkiye’de gördüğüm kadarıyla- neredeyse apartman fikriyle eş zamanlı… Ama bizim göz hizamızda onlar olduğundan muhtemelen, bir binanın altındaki işletmenin karakteri tüm binanın algısını etkiliyor. Harbiye’deki Kervansaray Apartmanı. GİRİŞ TÜM ALGIYI

Devamı »
Adalar

Tiraje Dikmen Evi

“Ressam Tiraje Dikmen’in Büyükada’daki evi tekrarlanan rüyalar gibi kalemi elime aldığım anda öykülerime, romanlarıma sızar. Bahçelerönü Sokak 14 (ben çocukken 12) numaradaki bu ev bizimkine çok yakındı. Tiraje Hanım da nenemle dedemin (Zahide ve Macit Gökberk) dostuydu. Nenemin kayısılı pastası ile gönülleri fethettiği akşam çayı

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.